Gepubliceerd op 19 december 2017

Juridische dienstverlening anno 2018

Nog immer wordt in de rechtspraak overwegend gewerkt met papieren dossiers ondanks het feit dat de digitalisering in opmars is. Advocaten en ook rechters zijn gewend aan het lezen van stukken op papier. Dit is tastbaar en bovendien is het maar eng om alle geheime informatie rond te laten slingeren in the cloud. Een dossier berg je op in een brandwerende dossierkast en ’s avonds draai je de deur van het kantoor op slot nadat je het alarm hebt geactiveerd.

Het is in der lande merkbaar, zowel in de advocatuur als onder de rechters, dat het lastig is om te kantelen naar digitalisering. Zo wordt het digitaal procederen slechts door enkele Rechtbanken in der lande uitgeoefend en zal naar verwachting in Noord-Nederland dit eerst ergens medio 2018 worden ingevoerd.

Vanaf dat moment ontkomt de advocaat en de rechter er niet meer aan om elkaar op digitale wijze te benaderen middels één druk op de knop waardoor een dossier wordt geactiveerd en rechters alle informatie via een digitaal loket in hun mailbox ontvangen.

Er zijn diverse cursussen nodig om de juristerij in Nederland de beginselen van het digitaal procederen bij te brengen. Commerciële instellingen varen er wel bij en de vraag is of de rechtspraak en de argeloze burger ermee gediend is. De toekomst zal het leren. Niet valt uit te sluiten dat zodra die stap is gezet er meer revolutionaire ontwikkelingen de rechtspraak binnensluipen. In dat kader bedacht ik mij gisteren toen ik het kantoor binnen kwam, waar ik hartelijk werd ontvangen door mijn vriendelijke secretariaat, dat ik er toch niet aan moet denken dat straks BB-8 aldaar zitting houdt in de kamer van het secretariaat teneinde de diverse taken in zijn eentje uit te voeren.

BB-8 kennen we uit de Star Wars cyclus en daar waar wij doorgaans op afstand naar de films van Star Wars keken lijkt de periode zoals beschreven in die films thans dichterbij dan misschien gewenst. Voor nu geldt dat ik blij ben dat ik met mijn papieren dossier onder de arm naar de volgende bespreking ga van mijn cliënt om een ontslagzaak te bespreken. Ik heb overigens niet geverifieerd bij mijn secretaresse of de cliënt een mens is of een androïde.

Afijn, we zullen het meemaken.

– Mr. L.H. Haarsma
Haarsma advocaten
E-mail paterswolde@haarsma-advocaten.nl
www.haarsma-advocaten.nl

Onze partners