Machinefabriek De Valk, Valkenswaard: ‘3D metaal printen wordt de toekomst’

2 december 2016 13:32

Machinefabriek De Valk, Valkenswaard: ‘3D metaal printen wordt de toekomst’

Machinefabriek De Valk in Valkenswaard werkt al sinds 1947 in de branche. Sinds een paar jaar legt de onderneming zich, na intensief onderzoek, toe op een nieuwe tak van sport: 3D metaal printen (Additive manufacturing). Hiermee zijn er veel nieuwe toepassingen en mogelijkheden.

John Hagelaars is de derde generatie in het familiebedrijf, dat is opgestart in 1947 en in die eerste jaren vooral werkte voor Philips en Daf. “In de loop der jaren ontwikkelden we ons steeds verder en groeide de klantenkring. We hebben van alles gedaan: van inpakmachines tot cd-machines. De laatste jaren doen we veel met draaien en frezen. Vijf jaar geleden kwam ik in aanraking met het 3D printen van metalen. Een ontwikkeling die in het buitenland verder is dan in Nederland. Daarom besloten wij, samen met zeven andere bedrijven, te investeren in deze nieuwe ontwikkeling.”

Addfab

Van het consortium van acht bedrijven, gaan er drie gezamenlijk verder, waaronder Machinefabriek De Valk. Onder de naam Addfab werken de drie bedrijven intensief samen om 3D printen van metalen in ons land en daarbuiten, op de kaart te zetten. “De afgelopen jaren hebben we een project opgezet om te onderzoeken wat additive manufacturing ons kan brengen. Er zijn een aantal metaalprinters aangeschaft, evenals diverse randapparatuur. Wij denken dat het 3D printen van metalen de toekomst heeft. De markt blijft nu nog wat achter omdat de mogelijkheden nog onbekend zijn. Daar proberen we momenteel iets aan te doen.”

Voordelen 3D printen

Het 3D printen van metalen heeft vele voordelen. John Hagelaars: “Allereerst heb je veel designvrijheid. Zo kun je zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant ingewik-kelde geometrieën maken of werken met heel natuurlijke vormen. Je kunt er ook digitaal sterkteformules op loslaten. Daarnaast is er een groen aspect: we hebben met deze techniek maar drie procent afval. Tot slot gebeurt het meeste werk achter de laptop. De werkwijze is bijzonder; het is poeder dat je smelt middels een laser; dit gebeurt in een afgesloten bouwkamer. Het is man-arm, want er hoeft niemand bij te blijven staan. Het werk zit ‘m voor tachtig procent in het designproces. Hoewel we na het maakproces uiteraard nog het product afwerken, door het bijvoorbeeld te frezen en polijsten. Dat kunnen we allemaal in eigen huis.”

Toepassingen

Er zijn vele toepassingen voor 3D printen: denk aan vliegtuigonderdelen, medische toepassingen en auto-onderdelen. “Maar we hebben inmiddels ook contacten met kunstenaars en de Dutch Design Week en kijken naar bijvoorbeeld het printen van vulpennen.” Machinefabriek De Valk denkt graag mee in het ontwerpproces. “We begeven ons in een heel nieuwe tak van sport, om nog beter in te springen op de mogelijkheden in de toekomst. Binnen het consortium is ook samengewerkt met het Eindhovense Additive Industries die de nieuwe generatie print-machines in de markt zet. Deze nieuwe machine is groter, heeft een robot, heeft meer bouwkamers, is sneller, met meerdere lasers en is veel industriëler. Het is mooi om te zien dat we met een aantal bedrijven samenwerken om iets moois te ontwikkelen.” 

www.machinefabriekdevalk.com

Tekst en fotografie: Daphne Doemges-Engelen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.