De gaskraan gaat dicht, hoe nu verder?

4 april 2018 11:16

De gaskraan gaat dicht, hoe nu verder?

Het kan u niet ontgaan zijn: onze regering heeft besloten de gaskraan in Groningen op niet al te lange termijn volledig dicht te draaien. Goed nieuws voor de Groningers. Maar wat gaan we dan doen met de miljoenen aardgas-aansluitingen in ons land?

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is in het gehele land een fijnmazig gasleidingnet opgebouwd. Om deze investering niet verloren te laten gaan kan overgeschakeld worden op gas uit het buitenland, bio-gas of een oplossing waarbij een ander soort, bij voorkeur duurzame (oneindige) hoeveelheid, gas wordt geproduceerd.  Dit betekent dat alle aardgas verbruikende apparatuur vervangen of op zijn minst aangepast moet worden aan de veranderende gassamensteling. Naast deze investering zal onderhoud van het leidingennet noodzakelijk blijven. En als er geïnvesteerd moet worden rijst natuurlijk de vraag: wie gaat dat betalen?

Of schrijven we het leidingnet af? De laatste jaren zijn er al veel initiatieven en concrete projecten waarbij Nul op de Meter, Energieneutraal en CO2-neutraal uitgangspunt zijn bij het ontwikkelen en ontwerpen van de gebouwde omgeving.

Het dichtdraaien van de gaskraan geeft een stevige impuls aan nieuwe ontwikkelingen en innovaties op dit gebied. De door-ontwikkeling van bijvoorbeeld de warmtepomp zal nu een grote vlucht nemen. De warmtepomp heeft een relatief hoog (elektrisch) energieverbruik en is vooralsnog alleen geschikt voor het verwarmen met laag temperatuurverwarming. Dit zal in de bestaande gebouwvoorraad niet altijd de ideale oplossing zijn. Naast de warmtepomp is het elektrisch stralingspaneel een ‘hot’ product aan het worden.

Met de nieuwe energieprestatienorm; BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) die over 3 jaar van kracht wordt én de landelijk gevoelde noodzaak geen aardgas meer te gebruiken bestaat echter nóg een risico; de toepassing van de makkelijkste en meest kosten-efficiënte oplossing om aan de norm te voldoen. Voor de duidelijkheid: de normen zoals voorgeschreven in het Bouwbesluit zijn minimale eisen. Het risico op verkeerde toepassingen wordt groter waarbij het binnenklimaat, het woon- en werkcomfort en dus gebruiker de dupe wordt.

Een integrale oplossing voor een goed binnenklimaat dient uitgangspunt te zijn bij elke  bouw- en verbouwingsopgave.

Zoals in de vorige nieuwsbrief aangehaald begint een goede oplossing met het beperken van de energievraag. Een goed ontwerp en een goed geïsoleerde gebouwschil zijn de eerste stappen. Dit kan ook de hoeveelheid gebouwinstallaties beperken. Het gevoel van comfort blijft hetzelfde en kan zelfs verbeterd worden.

De bouw- en installatiewereld staat voor een grote uitdaging. Belangrijke vraag daarbij is: gaat deze Aardgas-Wende voor een verbetering van ons woon- en werkmilieu zorgen?

Marcel Andries 

Bouwkundig adviseur/ontwerper

De Kraan 31

5056 EA Berkel-Enschot

013 544 70 28

info@andriesbouwadvies.nl

www.andriesbouwadvies.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.