Zonnepanelen zijn een goede investering

11 juli 2017 09:09

Zonnepanelen zijn een goede investering

De overheid stimuleert ondernemers steeds meer om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Een eenvoudige manier om te besparen op de energierekening, is door het plaatsen van zonnepanelen. Ook voor ondernemers in een huurpand is dit aantrekkelijk, omdat de systemen demontabel zijn. Zonne-energie heeft de toekomst, zo weten ook Ron de Proost en Leon Compen van PureSolar uit Valkenswaard.

De mogelijkheden van energieopwekking door zonne-energie worden momenteel nog niet door veel ondernemers goed benut. “Zonde”, stelt Ron de Proost. “Ondernemers investeren vaak liever in een machine waarmee ze iets kunnen maken dat geld oplevert. Terwijl ze met zonnepanelen niet alleen hun energieverbruik terugdringen, maar uiteindelijk ook hun energierekening.” De terugverdientijd oftewel de Return on Investment (ROI) ligt momenteel voor een gemiddelde mkb-onderneming tussen de drie en acht jaar. “Wij maken een rekenvoorbeeld zodat de klant inzicht heeft in wat de opbrengsten bij zijn energieverbruik zijn.

Ook bij huurpanden

De denkfout die veel ondernemers maken, is dat ze denken dat zonnepanelen op een huurpand niet mogelijk zijn. “Natuurlijk moet de verhuurder toestemming geven, maar de ingrepen aan het pand zelf zijn nihil. Het zijn demontabele systemen die op een plat dak kunnen worden geplaatst, en daardoor ook eenvoudig zijn mee te nemen naar een nieuw pand”, aldus Leon Compen.

Subsidieaanvraag

Het team van PureSolar bestaat uit elf vaste medewerkers, twee montageteams en een servicemonteur. Leon Compen volgde een bouwtechnische opleiding en werkte voorheen als Directievoerder in de bouw. Ron de Proost volgde een opleiding tot Register Accountant, werkte bij accountantskantoren en als Financieel manager in het mkb. De Proost: “Hierdoor kunnen we onze klanten ieder vanuit onze eigen expertise en specialisme optimaal ondersteunen. Door mijn achtergrond als accountant kunnen we zo ook de subsidieaanvraag voor ondernemers regelen. Voor ondernemers is dat vaak een drempel en betekent het extra kosten: het papierwerk dat erbij komt kijken.” Er zijn twee subsidieregelingen – afhankelijk voor de grootte van het bedrijf – voor zonnepanelen, los van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De energie-investeringsaftrek voor kleinere ondernemingen is bestemd voor ondernemingen die een elektrische aansluitwaarde hebben van tot en met 3x 80 ampère. Voor ondernemingen die een grotere aansluitcapaciteit hebben, geldt de SDE+ regeling. De Proost: “Door die subsidiemaatregelen is de ROI aanzienlijk korter dan bij menig andere investering.”

Kwaliteit

De adviseurs van PureSolar kijken samen met de klant naar de opstelling op het dak. Compen: “Steeds meer gaan we over tot het plaatsen van een oost-west opstelling in plaats van een zuid-opstelling. Zo benut je bij een plat dak het dakoppervlak beter: je kunt meer panelen kwijt en gebruikt ze veel efficiënter omdat de opwekkingscurve meer de verbruikscurve volgt.” PureSolar werkt met kwaliteitszonnepanelen uit Duitsland met afhankelijk van het type minimaal twaalf en maximaal dertig jaar fabrieksgarantie. “De systemen die we leveren, zijn gekoppeld aan internet. Mocht er een storing optreden, dan zien wij dat meteen. Nog voordat de klant merkt dat er een probleem is, zijn wij al bezig met de oplossing.” «

PureSolar BV

www.puresolar.nl

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.