Zakendoen met Vlaamse bedrijven in vijf one-liners

11 juli 2017 10:01

Zakendoen met Vlaamse bedrijven in vijf one-liners

Gekke Belgen, zij begrijpen ons niet, … veel verder raakt men vaak niet in zijn analyse van het land, de markt en hoe die te benaderen. Daarom hierbij een handvol praktische tips.

Verwar een Vlaming niet met een Belg

Onze zuiderburen wonen in een land met een andere staatsstructuur. En die vertaalt zich ook in economisch-commercieel opzicht. Wist u dat van alle export uit België 84% vertrekt uit Vlaanderen? Houd er rekening mee dat er in België ook drie talen worden gesproken. Naast Nederlands (de Belgische variant) en Frans, wordt er ook Duits gesproken. Maar zelfs aan het Nederlands van een Belg zou je wel eens een moeilijke kluif kunnen hebben. Eén voorbeeld: een enerverende vergadering is voor een Vlaming een irritante vergadering, net het tegengestelde van wat u bedoelde!

Beschouw een Vlaming ook niet als een reserve-Nederlander

Beschouw de Belgische markt niet als een verlengde van de Nederlandse. België is wel vlakbij in afstand, maar de aanpak, de regelgeving, de taal en zo veel meer zorgt er voor dat bedrijven die aan de andere kant van de grens zaken willen doen alsof zij in Nederland bezig waren, van een kale reis thuiskomen. Het is belangrijk zo snel mogelijk een Vlaming onder de arm te nemen. Die kan heel wellicht ook perfect Frans spreken en zo hebt u meteen een eerste opstap naar Wallonië, het Zuidelijk gedeelte van België waar de verschillen met Nederland zo mogelijk nog groter zijn.

Culturele verschillen bestaan écht

Eén van de plaatsen waar deze cultuurverschillen het meest tot uiting komen is in de vergaderzaal. Vlamingen zullen niet zo gauw hun mening te kennen geven. Zij moeten vaak ook nog overleggen met de thuisbasis vooraleer zij zich kunnen engageren. Stuur daarom het verslag van jullie meeting naar de andere partij. Dat maakt de dingen duidelijk en versnelt wellicht ook het beslissingsproces.

Benader je zakenpartner ook culinair niet zoals in Nederland

Sla een uitgebreide lunch niet af, want dat is wellicht de basis of misschien zelfs de voorwaarde om succesvol zaken te doen met een Vlaming. In België bouw je eerst een vertrouwensrelatie op en dan pas doe je zaken. In Nederland gaat het net andersom: eerst zaken doen, dan borrelen.

Wek vertrouwen door herhaald contact

Tracht niet te snel te scoren. Een Vlaming wil je, zoals hogerop al gezegd, wat van naderbij leren kennen. Eens je zijn vertrouwen hebt, zal hij overgaan tot zaken doen. Té snel té veel vooruit willen gaan, zal wellicht zijn achterdocht wekken.

Wat kun je hier nu mee? Hoe zorg je er voor dat dit je niet overkomt? De oplossing en meteen de ultieme en meest volmaakte vorm van benadering van een exportmarkt, is daar een vestiging te openen. Daar kan je hulp bij krijgen in Vlaanderen.

Flanders Investment & Trade, het Vlaams Openbaar Agentschap voor Internationaal Ondernemen, ondersteunt Vlaamse bedrijven op vlak van internationaal ondernemen en tevens Nederlandse bedrijven met investeringsplannen in Vlaanderen. Het kantoor in Den Haag is één van de 90 kantoren verspreid over de wereld. Met ons team in Den Haag ondersteunen en bevorderen wij dus de Nederlands-Vlaamse zakelijke betrekkingen in de brede zin.

Nederlandse bedrijven met investeringsprojecten onder de Nederlandse grens, kunnen bij het team in Den Haag terecht.

Flanders Investment & Trade
Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering

Ambassade van België
Koninginnegracht 86 / 2514 AJ Den Haag - Nederland
+31 (0)70 416 81 06-07
www.flanderstrade.be
www.investinflanders.be

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.