Samen kennis en ondersteuning bieden wordt de norm

7 februari 2017 11:44

Samen kennis en ondersteuning bieden wordt de norm

Drie gemeenten op de Brabantse Wal hebben de handen ineengeslagen voor het vinden van oplossingen aangaande de regionale arbeidsmarkt. Er is al behoorlijke tijd één gezamenlijke sociale dienst en nu komt er een netwerkorganisatie die kennis, mensen, onderwijs en ondernemers met elkaar in verbinding gaat brengen, proactief en zo structureel mogelijk. Werkcentrum Brabantse Wal wordt veel meer dan weer een gecentraliseerde loketfunctie. Hier ontstaat nieuwe dynamiek.

Officieel is het nog een plan, dat op gemeenteniveau hier en daar nog goedkeuring dient te krijgen, haast kwartiermaker Anita Karremans zich te zeggen. Aan motivatie en enthousiasme ontbreekt het in elk geval niet. Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom willen graag vooruit! Er wordt alleen nog over de exacte invulling van enkele onderdelen nagedacht. De drie Brabantse Wal gemeenten staan wel achter het initiatief en het is dus vrijwel zeker dat er zich aan de Drebbelstraat 20 te Bergen op Zoom een Werkcentrum Brabantse Wal gaat vestigen. Vlak naast een aantal praktijkgerichte onderwijsinstellingen waar een intensieve samenwerking mee komt. Anita vertelt dat onderdeel van het plan is om de drie O’s bijeen te brengen. Werkgevers geven aan waar zij op korte en langere termijn behoefte aan hebben op de arbeidsmarkt. Onderwijsinstellingen richten daar hun praktijk op in. Dit centrum krijgt een spilfunctie in die dynamiek.

Alle werkgerelateerde activiteiten onder één dak

Het bovenstaande is slechts een deel van waar het Werkcentrum Brabantse Wal -dat overigens ook in de gemeenten Steenbergen en Woensdrecht direct vertegenwoordiging op locatie krijgt- voor komt te staan. Anita: “Alle werkgerelateerde activiteiten, en niet alleen die van de gemeenten, willen we hier concentreren. Er komen uitzendbureaus, het innovatiecentrum en het SROI-punt.” Dat laatste is in eerste instantie bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. Werkgevers worden geïnformeerd over de mogelijkheden, subsidies en de verschillende voordelen, van betaalbare arbeid realiseren met uiterst betrokken mensen tot de mogelijkheid om hiermee te voldoen aan MVO-doelstellingen en de bij aanbestedingen gestelde eisen. Omdat er tevens andere maatschappelijke mogelijkheden zijn om hier invulling aan te geven, krijgt Samen in de Regio eveneens een plek op deze locatie. Deze netwerkorganisatie koppelt het bedrijfsleven aan lokale en regionale maatschappelijke organisaties.

“We willen op moderne en tot de verbeelding sprekende manieren in gesprek met iedereen”

Uniek

Wat hier staat te gebeuren is uniek voor Nederland, aldus Anita. Deze innovatieve stap is een coproductie van niet alleen de drie gemeenten maar met veel meer partijen. Van bedrijfsleven, werkgevers, onderwijs en overheid tot via Samen in de Regio aangesloten goede doelen, zorginstellingen en verenigingsleven. Ook het WerkgeversServicepunt West-Brabant sluit aan. Hierdoor heeft Werkcentrum Brabantse Wal toegang tot het grootste werkzoekendenbestand van West-Brabant, wat gekoppeld kan worden aan de arbeidsvraag van bedrijven. Samen met de uitzendbureaus en het SROI-punt kunnen zij voor bijna ieder arbeidsgerelateerd vraagstuk een oplossing vinden, van tijdelijk tot lange termijn. De publiek-private samenwerking zorgt voor een zeer compleet aanbod. Niet alleen voor directe invulling van vacatures, maar ook toekomstgericht. Daar spelen de links met het onderwijs een belangrijke rol in.

Dynamiek

Kwartiermaker Anita heeft zeker geen standaard kantoor voor ogen, als het gaat om de nadere invulling van de locatie en wat daar moet gebeuren. Ze weidt er enthousiast over uit: “Ik bedoel onder meer dat de inrichting tot de verbeelding moet spreken en naast de ‘klanten’ ook de jongeren moet aanspreken, met bijvoorbeeld interactieve schermen die informeren en inspireren.” Ze ziet zelfs al games voor zich die laten zien hoe het is om met een vorkheftruck te rijden, als voorbeeld. Het gaat haar ook om de interactie tussen alle betrokken partijen, én die generaties van jonge mensen die nog een vak moeten leren. “We gaan workshops, speedmeets, presentaties en zelfs kleine beurzen of seminars houden. We willen op moderne en aansprekende manieren in gesprek met iedereen, van werkzoekenden tot ondernemers en van bestuurders tot het onderwijs. Hier moeten niet alleen de leerlingen, maar ook het lesgevende personeel geïnspireerd raken.”

Buiten ’s landsgrenzen


De regio kijkt al een tijdje over de landsgrenzen heen, waar het arbeid invullen en banen vinden betreft. Dus er valt onder het overkoepelende initiatief straks tevens een grensinformatiepunt, met een eigen vestiging in Woensdrecht. Dat werkt twee kanten op en is zeker niet alleen op de zuiderburen gericht, vertelt Anita. “We kijken natuurlijk waar kansen liggen in België. Wat hebben we elkaar te bieden in banen en knowhow? Maar we zijn voor meer landen interessant, logistiek gezien bijvoorbeeld of als kennismarkt. Denk aan de luchtvaart maar ook andere innovatie. De nadruk komt te liggen op verbintenissen leggen, kennis en mensen aan elkaar knopen. Eigenlijk gaat daar alles om bij het Werkcentrum Brabantse Wal.”

Kosten

De meeste diensten die het werkcentrum gaat aanbieden kosten werkgevers die hun licht hier opsteken niets. Ze vallen onder de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeenten, die graag werk maken van werk vinden voor hun inwoners. Werkgevers kunnen hier kosteloos aankloppen voor het invullen van garantiebanen en de invulling van MVO, of advies daarbij. Zelfs werving en selectie worden kosteloos verzorgd. Behalve natuurlijk door de commerciële uitzendbureaus, die vormen vooral een vervolmaking van het aanbod. «

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven / Fotografie: Chris van Klinken

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.