Een goede stukadoor is goud waard

11 juli 2017 09:09

Een goede stukadoor is goud waard

De vraag naar goede vaklui zit in de lift. Dit geldt volgens John Broeders zeker ook voor stukadoors. Bij STUC Zuid-Nederland is het daarom momenteel een kwestie van alle hens aan dek om voldoende goed opgeleide vakmensen af te leveren voor afbouwbedrijven. “Zodat er in de komende jaren geen tekort aan vaklui ontstaat”, stelt directeur John Broeders.

STUC is een samenwerkingsverband van afbouwbedrijven met als doel kwalitatief goed opgeleide werknemers voor de branche af te leveren. STUC werft en selecteert geschikte leerling-werknemers en plaatst ze vervolgens bij aangesloten leerbedrijven. STUC Zuid-Nederland zit in Rosmalen waar leerling-werknemers gebruik kunnen maken van de faciliteiten die het Vakcentrum biedt.

Voordelen STUC voor bedrijven

Groot voordeel voor aangesloten bedrijven is volgens Broeders dat de leerlingen tijdens de opleiding in dienst zijn van STUC. “Leerbedrijven lopen dus geen werkgeversrisico”, benadrukt hij. “Daarbij hebben ze niet te maken met administratieve rompslomp en andere verplichtingen.”De vaklui die STUC opleidt gaan aan de slag als stukadoor, plafond- en wandmonteur of dekvloerenlegger. “Onze leerlingen leren vooral in de praktijk bij onze leerbedrijven. Daar gaan ze vier dagen per week aan de slag. Waarbij ze worden begeleid door leermeesters. Ervaren rotten in het vak”, legt Broeders uit. “Daarnaast gaan ze een dag in de week naar school. Zo volgen ze theorielessen op het ROC en ook krijgen ze aanvullende praktijklessen in ons opleidingscentrum.”

Goud waard

Een goede stukadoor is volgens Broeders goud waard. Zeker nu er in (nieuw)bouwprojecten steeds meer van afbouwbedrijven wordt gevraagd. “Vanuit het bedrijfsleven krijgen we signalen dat er nieuw bloed nodig is. Afbouwbedrijven kampen met de gevolgen van de vergrijzing. En in de afgelopen jaren is er, mede door de crisis, in veel bedrijven te weinig aandacht besteed aan het opleiden van nieuwe vaklui.” Bedrijven die aan de toekomst denken, roept Broeders daarom op commitment te tonen. “Mensen zijn in de afbouwbranche je belangrijkste kapitaal. Investeer daar dus in. Door binnen STUC samen te werken, werk je niet alleen aan de continuïteit van je eigen bedrijf, maar ook aan een gezonde sector als geheel. Talenten van nu zijn immers onze vakmensen van morgen.” De filosofie ‘ieder voor zich en God voor ons allen’, is wat Broeders betreft definitief achterhaald. “Alleen door samen te werken, kan de branche als geheel verder professionaliseren”, stelt hij.

Opleiding op verschillende niveaus

Leerling-werknemers stromen binnen STUC veelal vanuit het vmbo in op niveau 2. Ze zijn dan zestien tot maximaal een jaar of negentien. Vervolgens kunnen ze nog doorgaan met een opleiding op niveau 3. Voor beide opleidingen staat in principe twee jaar, maar sommigen doen het wat sneller. Heel blij is Broeders dat STUC Zuid-Nederland volgend jaar start met een opleiding op niveau 4. Een 3-jarige opleiding waarmee leerling-werknemers kunnen doorgroeien tot uitvoerder/projectmanager in de afbouwbranche. Hij vraagt aangesloten bedrijven dan ook nadrukkelijk te bekijken wie van hun mensen hiervoor in aanmerking zou komen. “Als je dat blijft doen wat je altijd deed, krijg je niet langer wat je kreeg”, benadrukt hij. “Je moet als bedrijf daarom blijven investeren in je mensen. Ze uitdagingen blijven bieden. Deze opleiding biedt daarvoor de uitgelezen mogelijkheid.” «

STUC Zuid-Nederland

Opleidingslocatie Rosmalen

www.stucwerkenleren.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.