Energiepositief Wonen: Expertise in ontwerp, uitvoering en gebruik

30 november 2016 15:38

Energiepositief Wonen: Expertise in ontwerp, uitvoering en gebruik

Energiepositief Wonen is het samenwerkingsverband en kenniscentrum dat in zijn bouwconcept energieneutraal, comfortabel en betaalbaar wonen verenigt. De ketenpartners delen kennis, beoordelen elkaar kritisch en werken samen aan ‘best practice’ maatwerkoplossingen.

De oorsprong van Energiepositief Wonen ligt in 2009. “Toen staken we als architecten, bouwers, installateurs en opleiders de koppen bij elkaar”, vertelt Robin Velsink, directielid van Architektengroep Gelderland. “Insteek was een projectoverstijgende samenwerking van bouwpartners én kennispartners, met als doel het realiseren van bouwconcepten die zowel energieneutraal als comfortabel en betaalbaar zijn. Zo is Energiepositief Wonen ontstaan.”

In 2012 kreeg het consortium een hoge waardering van Innovatieprogramma Energiesprong en Netwerk Conceptueel Bouwen bij de beoordeling van integrale woningbouwconcepten. Doel van dit programma was het stimuleren van vraag en aanbod voor gebouwen zonder energienota. “Deze waardering voor ons woning- en renovatieconcept fungeerde als katalysator om onze benadering actiever uit te venten en breder uit te rollen. In Gelderland maar ook daarbuiten”, aldus Koen Bos, planontwikkelaar en commercieel manager bij Welling Bouw Onderhoud bv.

Open mind

Arnoo Holleman, directielid van Architektengroep Gelderland: “Samenwerkingsverbanden in de branche betreffen meestal de uitvoering van bouwprojecten. Zover ik weet is ons consortium uniek, omdat we van ontwerp tot eindgebruik expertise in huis hebben. Hierbij gaan productontwikkeling en verbetering hand in hand. Het vereist een ‘open mind’, de bereidheid van elkaar te leren en waar mogelijk elkaar te ondersteunen. En dat niet alleen op managementniveau, maar ook en vooral op de werkvloer.”

Samenwerken is kennis delen, inzicht hebben in elkaars werkprocessen en praktische afstemming in elke fase. Leidend hierin is BIM, het 3D Bouw Informatie Model. “In BIM is voor iedereen, architect, bouwer en installateur, op elk moment de actuele stand van zaken van een project inzichtelijk”, vertelt Koen Bos. “De grote kracht van BIM is dat iedere projectpartner zijn informatie in één database kan zetten. Rollen en verantwoordelijkheden zijn helder verdeeld. Wie regievoerder is, is afhankelijk van de fase waarin een project zich bevindt.”

Horizon

Energiepositief Wonen richt zich onder meer op (sociale) woningbouw, waarbij woningcorporaties, Verenigingen van Eigenaren (VVE) en beleggers opdrachtgever zijn. Dat kan gaan om nieuwbouw, maar ook om renovatie. Robin Velsink: “Corporaties en VVE’s hebben een lange termijn horizon wat betreft woonbeleid. Zij willen hun woningvoorraad zo efficiënt mogelijk beheren, maar ook tegemoet komen aan woongenot en leefbaarheid van de omgeving. Dat sluit perfect aan bij onze ambities, want die reiken verder dan energieneutraal bouwen en duurzaam renoveren. In ons duurzame woonconcept is het meewegen van gebruikersgedrag en de (bouwkundige) leefomgeving een vanzelfsprekendheid.”

De (financiële) kaders van een bouw- of renovatieproject worden vaak bepaald door de opdrachtgever. Bij een nieuwbouwwoning is het ontwerp de keuze van de klant. Daarbinnen kan Energiepositief Wonen onbeperkt te werk gaan. “Opdrachtgevers hanteren vaak een wensenlijst waarbij de kosten ten opzichte van de gewenste uitvoeringspraktijk uitdagend kunnen zijn”, schetst Arnoo Holleman. “Wij brengen daarom op elk moment onze expertise in bij opdrachtgevers en die is altijd gebaseerd op bewezen methodes en technieken. Onze uitgangspunten zijn gebaseerd op de Trias Energetica. Stap één is het beperken van het energiegebruik. Tweede stap is het gebruik van duurzame energiebronnen en derde stap is efficiënt gebruik van eindige energiebronnen.”

Handvat

Om opdrachtgevers een werkbaar handvat te geven ontwikkelt Energiepositief Wonen momenteel een zogenaamde menukaart. Koen Bos: “Deze kaart moet richting bieden bij het maken van een keuze voor vormen, materialen, technische installaties en de daarbij horende financiële kosten en duurzaamheidswinst op de korte en langere termijn. Belangrijk, want relaties met klanten zijn bijna altijd langjarig, omdat wij als Energiepositief Wonen ook garant staan voor het beheer en onderhoud van gebouwen en installaties.”

Behalve op de woningmarkt richt Energiepositief zich toenemend op gebouwenbeheerders, bedrijven, zorginstellingen en scholen. “Met name bedrijven hebben doorgaans een kortere beleidshorizon”, stelt Arnoo Holleman. “Ze moeten immers voor hun marktsucces winst maken met hun producten en diensten. Aanvangsinvesteringen wegen hier zwaarder dan de levensduur en ‘winst’ op langere termijn. Vaak zijn bedrijven er ook niet of onvoldoende van op de hoogte op welke subsidies ze aanspraak kunnen maken. Bijvoorbeeld om hun verwarmings- en koelinstallaties energie technisch te vernieuwen. Zo heeft elke opdracht kaders waarbinnen wij van Energiepositief Wonen werken aan de beste maatwerkoplossing.”

“De partners binnen Energiepositief Wonen vormen de vaste kern. Zij treden met meerdere gezichten toch naar buiten toe als één organisatie”, vertelt Ilse Hoesté-Riupassa, manager marketing & PR bij Welling Bouw Onderhoud bv. “Overigens sluit die permanente, strategische en praktische samenwerking niet uit dat de afzonderlijke leden ook actief zijn buiten het consortium. Ook is het zo dat we organisaties met expertise die wij niet in huis hebben inschakelen voor specifieke klussen, zoals asbestverwijdering. Die flexibiliteit versterkt de marktpositie en het merk Energiepositief Wonen.” «

www.energiepositiefwonen.nl

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.