Een wereld zonder afval

3 oktober 2018 08:50

Een wereld zonder afval

Hooijer Renkum is van oorsprong een aannemersbedrijf op het gebied van wegenbouw, sloop, asbestsanering en groenwerkzaamheden. Derkjan Hooijer leidt het familiebedrijf samen met zijn vader en ook zijn zuster is er werkzaam.

Tien jaar geleden startte het bedrijf met de productie van biomassa. “Dat doen we door de inname van groenafval. De grond zeven we er uit en het snoeimateriaal verkleinen we. Vervolgens gaat het naar onze afnemers die het verstoken vanwege de energie opbrengst”, vertelt Derkjan Hooijer. De uitgezeefde grond wordt ook nog gebruikt. Er zitten nog allerlei plantaardige resten in. Derkjan Hooijer: “Het hoge humusgehalte maakt het uitstekend geschikt als vruchtbaar materiaal rond bomen.” Verder richt Hooijer Renkum zich ook op het hergebruik van naoorlogs sloophout en ander sloopmateriaal zoals wc-potten, pompen en CV-ketels.

Hooijer Renkum heeft een ambitieus innovatief project op stapel staan: bij het verbranden van biomassa verdwijnt een deel van het materiaal in stofzakken omdat het gaat zweven door de verbrandingsoven. Derkjan Hooijer: “We werken aan een methode om ook dat fijnere materiaal af te vangen en te verwerken tot briketten. Daardoor krijgen we een optimaal rendement bij de verbranding van biomassa.”

Frank Pouwer levert historisch hout

Frank Pouwer heeft zijn bedrijf gevestigd in de oude Doorwerther steenfabriek op een steenworp afstand van kasteel Doorwerth in de uiterwaarden van de Rijn. Aanvankelijk legde het bedrijf zich toe op het opnieuw bouwrijp maken van sloopmaterialen zoals stenen, dakpannen en hout. Inmiddels heeft Pouwer zich gespecialiseerd in het recyclen van hout. Dat betekent spijkervrij maken, verfresten verwijderen en rotte of beschadigde delen verwijderen. Het historisch hout is afkomstig uit Nederland, Frankrijk en andere delen van Europa. Zo is er net een enorme partij binnengekomen die vrij kwam bij de renovatie van de afsluitdijk. “Het hout wordt gereed gemaakt voor hergebruik bij restauraties, interieurbouw, vloeren, trappen en scheepsbetimmering. Zo’n 75 % gaat naar bouw en restauratiewerk, de overige 25 % wordt bijvoorbeeld verwerkt tot tafelblad en gaat naar particuliere markt”, vertelt oprichter-eigenaar Frank Pouwer. Het hout gaat naar afnemers in de Benelux maar inmiddels melden zich ook afnemers uit de rest van Europa. “Onze kracht is dat we unieke maten en grote aantallen kunnen leveren. Er zitten echt bijzondere stukken bij. Zo beschik ik over eiken balken van 18 meter lengte. Vertel mij maar eens waar je die kan bestellen tussen Parijs en Hamburg”, vraagt Frank Pouwer niet zonder enige trots.

Luijtgaarden heeft al een eeuw passie voor daken

“Je kunt rustig zeggen dat Luijtgaarden het woord ‘afval’ niet kent”, geeft directeur Gert-Jan de Gier als statement af. Luijtgaarden is al 105 jaar een familiebedrijf dat groot werd met het verhandelen van nieuwe en gebruikte dakpannen. “Welke dakpan ook, wij kunnen het leveren”, weet Gert-Jan de Gier. Dat komt omdat er veel verschillende materialen op voorraad liggen. Deels op het bedrijventerrein in Standdaarbuiten bij Roosendaal en deels in de Doorwerther steenfabriek waar het gesprek met Hét Ondernemersbelang plaats vindt. Voor Grote projecten en/of renovaties heeft Luijtgaarden een inruilconcept ontwikkelt. “Bij levering van nieuwe dakpannen ruilen wij de oude pannen in, deze vertegenwoordigen namelijk een restwaarde. Deze ingeruilde pannen laten we uitselecteren, op mate van bruikbaarheid door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee helpen wij deze mensen aan werk.

En die Social Return of Investment (SROI) kan heel interessant zijn voor grote opdrachtgevers die minimaal 5% van hun bestekeisen moeten invullen volgens die SROI”, zegt Gert-Jan de Gier. De dakpannen gaan één voor één door de handen en worden beoordeeld volgens de ‘ladder van Lansink’. Ze worden op z’n best hergebruikt als dakpan daarnaast zijn er nog diverse andere toepassingen mogelijk. Gert-Jan de Gier: “Als schanskorven doen ze bijvoorbeeld prima dienst. Dat zijn mooi afscheidingen en ze vormen een welkome omgeving voor insecten. Ook doen ze prima dienst als waterkering.”

Samen sterk in hergebruik bouwmaterialen

De drie bedrijven Frank Pouwer, Hooijer Renkum en Luijtgaarden bundelen hun krachten om samen een sterke speler op de markt van hergebruikt bouwmateriaal te worden. Dat doen ze op het terrein van de oude steenfabriek in de uiterwaarden van de Rijn bij Arnhem. Daar worden de oude bouwmaterialen binnengebracht, bewerkt en gereed gemaakt voor hergebruik. “Ons gemeenschappelijke streven is een wereld zonder afval. Door bewerking realiseren we een zo hoogwaardig mogelijk tweede leven voor het oude bouwmateriaal”, stelt Gert-Jan de Gier. Hij wijst er op dat Nederland zich verbonden heeft aan een milieuakkoord waarin is opgenomen dat in het jaar 2030 een flink percentage van het bouwmateriaal moet bestaan uit secundaire – dus hergebruikte- grondstoffen. Volgens Gert-Jan de Gier kunnen veel materialen uit de bouw gemakkelijk op een andere locatie ingezet worden. Daarnaast is van veel materialen prima een grondstof te maken. Je moet alleen wel echt circulair willen werken en er niet alleen maar over praten, is zijn overtuiging. “Als we niet op recycling inzetten helpen we de wereld naar de knoppen”, is de overtuiging van Frank Pouwer, “maar er is gewoon heel veel mogelijk als we met een nieuwe mentaliteit naar ons grondstofgebruik kijken.”

Derkjan Hooijer schat in dat de nog op te zetten gezamenlijke werkplaats werk kan bieden aan zo’n 15 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met het Wageningse Compleet Mensenwerk is contact gezocht om op de werkvloer specialistische begeleiding te bieden. Derkjan Hooijer heeft er vertrouwen in: “Ze kunnen gewoon uit Renkum komen op de fiets. Hier gaan ze aan de slag en leren ze werknemersvaardigheden zoals op tijd komen, afmelden bij ziekte en omgaan met collega’s.”

Door de samenwerking is er naar verwachting steeds voldoende werk. Of het nu spijkers trekken is, dakpannen selecteren of biomassa bewerken.

De drie bedrijven gaan nauw samenwerken maar behouden elk hun eigen naam. “In vrijheid aan elkaar verbonden zijn”, zo omschrijft Frank Pouwer de samenwerking. Het drietal verwacht zich scherp te kunnen profileren op de markt van hergebruik. Aansprekende voorbeelden zijn er genoeg. Zo noemt Frank Pouwer Natuurmonumenten dat voor bruggen in natuurgebieden geen bomen meer om laat zagen, maar gebruikte materialen daartoe inzet. Hooijer vertelt over schrootjes uit een zwembad dat niet in de afvalbak verdween maar nu hergebruikt wordt bij Aviodome Schiphol. “Het circulair bouwen zit bij alle drie in het DNA. Daarom wordt deze oude steenfabriek een in het oog springend circulair centrum”, is de overtuiging van Gert-Jan de Gier. «

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.