Een glazen bol of lange termijn beleid…

30 november 2016 15:38

Een glazen bol of lange termijn beleid…

foto_32_optHoe interessant is het werkelijk om nu te investeren in duurzaamheid? Waar moeten we in investeren en hoeveel? Is het al een harde financiële businesscase, 
een logische stap omdat het gas opraakt of toch dat goede gevoel 
om bij te dragen aan de energietransitie.

38 jaar geleden richtte mijn vader ons bedrijf op, gericht op duurzame techniek. Ons logo was geïnspireerd op campagnes van Milieu Centraal met hierin een aarde die als kaars opbrand. Dit verwees naar de olie- en gasvoorraden die snel uitgeput zouden raken. Nu zien we de eerste tekenen van deze voorspelling realiteit worden in Nederland. Kijk naar de gasvoorraad in Slochteren en de aardbevingsproblematiek. Maar wereldwijd is er nog olie, steenkool en gas in overvloed. Raakt dit op? Ja, maar de prijsniveaus zijn in jaren niet zo laag geweest.

Dan het goede gevoel. Onze ervaring leert dat dit goede gevoel toch wel enigszins verband houdt met een goed rendement. Dus in het huidige speelveld is effectieve overheidssturing essentieel voor het doen slagen van de energietransitie. Het doorrekenen van verduurzaming wordt eigenlijk altijd gedaan vanuit de dan geldende variabelen zoals, energieprijzen en subsidiemogelijkheden. 
Voor bijvoorbeeld renovatie van en transformatie naar woningbouw zijn cv-ketels nog de standaard oplossing op dit moment. En hier een duurzaam alternatief voor neerzetten met een afdoende rendement t.o.v. deze cv-ketel variant, is vaak een hele opgave.

Als bedrijven wijzen wij natuurlijk op het feit dat de overheid gas gaat uitfaseren “op termijn” en dat de energiebelastingen waarschijnlijk gaan stijgen etc. Je moet hier als bedrijf wel zeer intensief mee bezig zijn om van alle beleidsstukken van de overheid te destilleren welke kant het op gaat en wanneer. Alle beleidsstukken die op internet te vinden zijn wijzen bijvoorbeeld op een zeer snelle toename van de energiebelasting op gas. Alleen staat het nergens zwart op wit.

De werkelijkheid is dat wij daarom nog steeds de glazen bol moeten hanteren, terwijl het toch niet te veel gevraagd zou zijn van de overheid om een wat concreter beleid voor nu en de toekomst te formuleren en dit ook naar bedrijven te communiceren. Alleen een heldere communicatie hierover zou al een enorme impuls kunnen geven voor verduurzaming, doordat er met realistische prijsscenario’s in businesscases kan worden gerekend. «

Gijs Linthorst


Vicevoorzitter Gelders Energieakkoord en directeur Linthorst Techniek

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.