Woonlasten, comfort en duurzaamheid integraal aanpakken

23 juni 2017 09:43

Woonlasten, comfort en duurzaamheid integraal aanpakken

Vivare heeft een duidelijk doel; huren betaalbaar houden voor mensen die dat nodig hebben. Nu en in de toekomst. De woningcorporatie vertaalt die betaalbaarheid zo ver mogelijk door. Ook in haar duurzaamheidsaanpak; die is gericht op het betaalbaar maken én houden van wonen. De aanpak is tweeledig: Duurzaam omgaan met energie en zorgen voor een duurzaam aanbod van betaalbare huurwoningen. Pieter Duif en Monique van Gerven vertellen er meer over.

De woningen van Vivare krijgen een ‘warme jas’. Door te investeren in goede isolatie van woningen wordt het energieverbruik verminderd. De bijbehorende besparing in energiekosten voelen de huurders direct in hun portemonnee.

Duurzaam aanbod van betaalbare huurwoningen

Vivare wil ook in de toekomst huurwoningen blijven bieden, waar haar doelgroep betaalbaar kan wonen. In een huis dat bij hen past, in een buurt die hen bevalt. De corporatie werkt daarom aan een duurzame woningvoorraad om hiermee in te spelen op ontwikkelingen in de maatschappij, zoals vergrijzing en meer eenpersoonshuishoudens.

Op 1 juni 2017 is Pieter Duif gestart als Directeur Vastgoedregie bij Vivare. Na 33 jaar bij het UMC Utrecht, vond hij bij Vivare zijn nieuwe uitdaging: “Ik verwacht hier een nog grotere maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren, nog meer en directer aan te kunnen sluiten bij behoeften van de klant (huurder). Wonen en woonomgeving zijn immers zeer bepalend in iemands leven.” Duurzaamheid zit in het DNA van Duif. Van jongs af aan heeft hij een hekel aan verspilling in welke vorm dan ook. “Vroeger dacht ik nog, dat je verspilling vanuit een grote beweging kon voorkomen.

Gaandeweg heb ik ontdekt dat je juist kleinschalig vanuit je eigen omgeving deze verandering op gang kunt brengen.”

Werken vanuit duurzame relaties

“Wanneer je het verschil wilt maken als organisatie moet je transparant zijn en samenwerken. Dat wat je doet, en waarom, moet je bespreekbaar maken. Ik geloof in transparantie en dialoog. Alleen dan kun je weten wat er speelt en het met elkaar hebben over waarvoor je het doet. Om zo samen tot oplossingen te komen, waarbij ieder vanuit z’n eigen invalshoek met de beste bedoelingen en eigen ervaringen bijdraagt”, aldus Pieter Duif.

“De veranderingen in de maatschappij vragen van maatschappelijke organisaties dat zij een nieuwe positie innemen. Zorginstellingen, onderwijs, gemeente, corporaties en bewoners, die samen werken aan een leefbare wijk. Ieder vanuit z’n eigen rol. Dan denk ik aan de ontwikkeling van zorg op maat, bij mensen thuis. Een scenario waar in de zorg serieus over nagedacht wordt, is het verplaatsen van de zorg van ziekenhuis naar de eigen omgeving. Een ziekenhuisbed komt dan bijvoorbeeld thuis te staan. Dat betekent, dat zo’n bed de woning in moet kunnen. Ik zie het als onze rol om hierover na te denken. Weten we wat dat betekent voor de bouw? En als je bouwt of verbouwt, hoe kan je dit duurzaam doen? En hoe hou je die woningen betaalbaar voor mensen met een kleine beurs? Daarover moet je de goede gesprekken voeren.”

Werken in ketensamenwerking

Vivare richt zich op het versterken van duurzame relaties. Door te werken vanuit ketenregie, waarbij bouw- en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden door een aantal vaste partners. Een bewuste keuze, volgens Monique van Gerven, Manager vastgoed complexgestuurd onderhoud en ontwikkeling. “Wij stellen de kaders, zoals het budget en de kwaliteitseisen, maar maken gebruik van specialistische kennis en het actuele aanbod van de marktpartijen. Dat doen we al sinds 2010. Daarvoor schreven we exact voor wat er moest gebeuren en was vooral de prijs doorslaggevend bij het gunnen van een opdracht. Nu werken we vanuit een open, constructieve en gelijkwaardige relatie met onze partners. We weten inmiddels heel goed wat we aan elkaar hebben en dat levert uiteindelijk een betere kwaliteit. Dat is in het belang van onze huurders, de betaalbaarheid, de duurzaamheid én het biedt onze ketenpartners continuïteit in hun bedrijfsvoering.”

Plannen en slim combineren

Omdat het onderhoud van vastgoed goed voorspelbaar en te plannen is, weten bewoners vooraf precies wat ze kunnen verwachten. Daarbij koppelt Vivare duurzaamheidsingrepen en effectieve kwaliteitsverbeteringen aan ‘natuurlijke’ onderhoudsmomenten. Monique van Gerven: “Wij zorgen, in samenwerking met onze partners, dat de goede dingen qua onderhoud op het juiste moment gedaan worden. Dus als we toch de kozijnen schilderen, dan denken we ook aan glasvervanging, en bij bijvoorbeeld dakonderhoud onderzoeken we ook de mogelijkheden voor isolatie. Zo ga je slim om met je budget en heeft de bewoner maar één keer overlast. Duurzaamheidsingrepen doen we goed en grondig. We kijken integraal, dus ook naar de spouw, dak en vloer. Want als je maar een beperkte ingreep doet, verplaatst het probleem zich en poppen er op een ander vlak vaak problemen op. Wanneer je beter isoleert, is het ook nodig om naar de ventilatie te kijken.” «

Woningcorporatie Vivare

www.vivare.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.