Bedrijven lopen warm voor synergiepark

23 juni 2017 10:43

Bedrijven lopen warm voor  synergiepark

De echte wereldverbeteraars zitten op synergiepark InnoFase in Duiven. Het bedrijventerrein voor ondernemingen in de hoogste milieuklasse en/of biobased economy is hard op weg haar ambitie als hét icoon op het gebied van de circulaire economie waar te maken. Bedrijven lopen warm voor een plek op InnoFase. Sparkling Biomass en 4Pet Recycling zijn de nieuwste loten aan de stam.

“Het produceren en cascaderen van duurzame energie staat centraal, het afval van het ene bedrijf is de grondstof of energie voor het andere. Wat hier gebeurt is uniek”, vertelt burgemeester Rik de Lange.

Ondernemers op InnoFase, kennisinstellingen, overheden en stakeholders als ontwikkelingsmaatschappij NV Oost, PPM Oost, stichting KiEMT, de regio Arnhem Nijmegen/Groene Hub en Groene Allianties de Liemers grijpen met beide handen kansen aan om samen te werken en kennis te delen op het gebied van duurzame energie, water, afval, grondstoffen en logistiek.

Met het Waterschap Rijn en IJssel en afvalverbrander AVR als voortrekkers. AVR is één van de hoofdleveranciers van het warmtenet Arnhem-Nijmegen en gaat miljoenen investeren om de jaarlijkse uitstoot van CO₂ met 50.000 ton te reduceren. Het Waterschap zuivert het afvalwater van het bedrijventerrein en levert rechtstreeks water aan de AVR. Hoog op de agenda van het Waterschap staat slibreductie. In dat geval wordt de restwarmte van AVR gebruikt voor het indrogen van slib. Daarnaast wil het Waterschap twee windmolens op InnoFase realiseren. Nog een paradepaardje van het synergiepark: een vloeibaar aardgas (LNG) vulpunt bij Salland Oil. Bio-LNG is als duurzame energiebron geschikt voor zwaar transportverkeer over weg en water. Deze maand start Energie van Hollandsche Bodem met de aanleg van twee zonneparken met in totaal vijfduizend zonnepanelen.

4Pet Recycling

De burgemeester van de gemeente Duiven prijst zich gelukkig met alle ontwikkelingen en bedrijvigheid. “De kijk op afval is enorm veranderd. Het werd altijd als ballast gezien en op een hoop gegooid om er vanaf te zijn. Het besef is ontstaan dat dat niet de manier is. InnoFase bewijst dat afval niet meer bestaat, afval is grondstof en wat niet gerecycled kan worden is energie.”

Dat duurzaamheid hem aan het hart gaat, onderstreept hij door fietsend naar het bedrijventerrein te komen. Het zonnetje schijnt, de bureaustoel is ingeruild voor een opvallende zitplek van De Vorm uit Arnhem, geproduceerd met PET-technologie. De grondstof komt van 4Pet Recycling BV, een bedrijf dat eind 2017 van Arnhem naar InnoFase verhuist en haar intrek neemt in het voormalige pand van Meteor Systems. 4Pet Recycling wil straks stroom afnemen van de warmte van AVR en het water van de rioolwaterzuivering van Waterschap Rijn en IJssel gebruiken voor het wassen van de petflessen.

Rik de Lange is blij met de nieuwkomer: “Een win-winsituatie voor alle partijen. Het bedrijventerrein is zestig hectare groot, er is nog veertien hectare uitgeefbaar. We zijn met verschillende ondernemingen in gesprek. Daarbij kijken we naar bedrijven die iets kunnen toevoegen aan de circulaire economie en het bedrijventerrein. Circulair ondernemen doe je met elkaar in onverwachte verbanden en met nieuwe processen en diensten. Als gemeente sturen, stimuleren, coördineren en faciliteren wij deze ontwikkelingen.”

Waterstofproductie

Geen grootspraak, maar realiteit. Duiven zet structureel in op het verbeteren van het vestigingsklimaat. Rik de Lange: “Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden voor erfpacht, omdat wij ervaren dat potentiële gegadigden vaak moeite hebben om kapitaal te genereren.” Ook is Duiven één van de negen partijen in het consortium InnoFaseEnergy, een initiatief van AVR in samenwerking met kennisinstellingen als Siemens Nederland, Liander en Wageningen University & Research Centre. InnoFaseEnergy heeft verschillende haalbaarheidsstudies verricht met als doel een infrastructuur te ontwikkelen voor de productie en uitwisseling van elektriciteit, warmte, gas en secundaire brand- en grondstoffen op het terrein.

Zo is onder meer de potentie van waterstofproductie in kaart gebracht. Daarnaast speelt de gemeente een actieve en coördinerende rol in de Taskforce en Workforce, twee netwerkverbanden, die werken aan grote vraagstukken op het gebied van circulaire ketens van grondstoffen en energie en efficiënte processen tussen bedrijven op het synergiepark. “In de Taskforce zet iedereen de schouders eronder”, haakt projectleider Sigrid Stam in. De relatie met Oost NV, de provincie, kenniscentra en scholen is goed. Stam: “De provincie heeft veel geld beschikbaar gesteld voor circulaire economie. Wij nodigen ze regelmatig uit om te kijken hoe we samen op kunnen trekken. Het plan voor een innovatiewerkplaats op de locatie van het Waterschap, in samenwerking met AVR en gemeente, is daaruit voortgekomen.”

Juiste gids

Peter Jansen en Jochen Görtzen van Sparkling Biomass kunnen erover meepraten. Op de plek waar Topell zat, herontwikkelt het bedrijf in 2018 een bio-energiecentrale die warmte en stroom produceert. “Wij hebben veel gehad aan de ondersteuning van de gemeente Duiven. Het is complexe materie, met name op het gebied van vergunningen. Als je de juiste gids hebt, dan gaan de processen een stuk gemakkelijker. Duiven is voor ons goud waard geweest.” De opzet van Sparkling Biomass is om een aansluiting te maken op het stadswarmtenet. De leiding ligt vlakbij het bedrijf en is groot genoeg om de warmte te distribueren. “In 2019 willen we gaan draaien”, verklapt Peter Jansen. De bouw van de biomassacentrale is een logische stap. Jansen: “We waren al betrokken bij de activiteiten van Topell.

Toen Topell stopte hebben we met de eigenaar van de locatie dit plan ontwikkeld.” Een tweede activiteit zit al in het vat: het drogen van grondstoffen. Görtzen: “Dan moet je denken aan aardappelbijproducten. We gaan reststromen van aardappels gebruiken om in de keten terug te brengen. Bijvoorbeeld voor de productie van hondenbrokken, kattenvoer of lijm.

Synergie, Sparkling Biomass smult ervan. “Wij hebben een sterke band met buurman Bruins & Kwast. Zij leveren straks het houtafval voor de biomassacentrale. Ook zijn we aan het praten over andere activiteiten die we op dit terrein kunnen ontplooien.”

Over het water

Görtzen en Jansen voelen zich op InnoFase als een vis in het water. “Je kunt wel een grondstof om willen bouwen tot iets moois, maar er moet wel vraag naar zijn. Als je nieuw bent, dan moet je meteen een hoge productiecapaciteit hebben, anders overleef je het niet. Dat is de moeilijkheid. Met dit soort bedrijventerreinen kun je dat gemakkelijker. Je kunt zo met een partner op het terrein rest- of afvalstoffen definiëren en vragen of zij een deel naar je toe willen brengen voor verwerking. Al die bedrijven om de hoek, het heeft veel kostenvoordelen.” Sigrid Stam knikt: “Tel daarbij op de strategische ligging langs de A12, dichtbij Duitsland en de A15 die wordt doorgetrokken. Ook grote vrachtwagens kunnen hier terecht. En op enkele kilometers ligt een laad- en loskade voor overslag van vaste bulkgoederen bij Putman Recycling.” «

Wilt u ook deel uitmaken van InnoFase en denkt u dat uw bedrijf perfect zou passen binnen het duurzaamheidsconcept? Ga dan voor meer informatie naar www.duivenmaakthetwaar.nl of neem contact op met projectleider Sigrid Stam. Telefoon 06 - 25 63 77 90 of E-mail innofase@duiven.nl.

Tekst: Susan Wiendels / Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.