Pionier en expert in olifantsgras

24 oktober 2016 10:37

Pionier en expert in olifantsgras

Wat dertig jaar geleden startte als houthandel heeft zich uitgebreid tot een veelzijdig bedrijf gespecialiseerd in boomverzorging, groen en milieu. BKC bv, onder leiding van Alfred Hakvoort, is een klein, eigenwijs bedrijf met hart voor de wereld om zich heen. Het werkgebied van BKC omvat niet alleen Nederland, maar de Benelux, Duitsland en Hongarije. Onder de opdrachtgevers zijn gerenommeerde klanten als ProRail, vliegveld Düsseldorf, de Duitse Rijkswaterstaat en diverse gemeenten in Nederland en Duitsland.

CO2-reductie

Met een bedrijf in het groen, gaat de huidige en toekomstige leefbaarheid van onze planeet, Hakvoort en zijn medewerkers aan het hart. “Waar boomverzorging en groen het tankstation van ons bedrijf is, ligt het hart van BKC in duurzaamheid en CO2-reductie. Sterker nog, het is core business. We zijn iedere dag bezig om de CO2-emissie in onze omgeving en daarbuiten te reduceren. We hebben behoorlijk roofbouw gepleegd op de (energie)bronnen van de aarde en daardoor de verantwoordelijkheid bewust en duurzaam met onze wereld om te gaan. Terugdraaien kunnen we niet, alternatieve oplossingen vinden en aanbieden wel”, aldus Hakvoort.

Een van die oplossingen ligt volgens Hakvoort in het gewas miscanthus x giganteus, Latijn voor olifantsgras. Dit van oorsprong uit Zuidoost-Azië afkomstige gewas is bekend om haar hoogte (3-4 meter), makkelijke onderhoud (geen bemesting of bestrijdingsmiddelen) en efficiënte CO2-opname in de wortel. Doordat olifantsgras makkelijk en snel groeit en een hoog droogtegehalte heeft, is het goed geschikt voor het produceren van duurzame energie. Inmiddels heeft BKC in diverse gemeenten in Nederland, maar ook in Duitsland en Hongarije plantages olifantsgras aangelegd. In 2020 wil de gemeente Zevenaar, waar BKC gevestigd is, energieneutraal zijn. Hakvoort: “Daar werken wij uiteraard aan mee. In april 2012 hebben we op twee locaties in Zevenaar olifantsgrasplantages aangelegd om een CO2 neutrale energiebron te leveren. Ieder jaar worden deze plantages geoogst en het vrijkomende materiaal wordt gebruikt als biobrandstof in onze eigen verwarmingsinstallatie en de installaties van lokale ondernemers.”

Niet alleen als basis voor brandstof is olifantsgras geschikt, de snippers kunnen gebruikt worden door boeren als stalstrooisel voor hun paarden of kippen of als toevoeging aan het rantsoen voor koeien. Hakvoort: “Wat in Nederland eigenlijk nog niet heel bekend is, is de waarde van olifantsgras als het toegevoegd wordt aan koeienvoer. Door de structuur en droogheid verhoogt het de quality of life van koeien. Het is beter voor hun maag en gestel en behoeven minder medicijnen.”

De veelzijdigheid van het gewas stopt hier nog niet. Zo bevat olifantsgras vier keer meer cellulose dan hout. Tel daarbij dat het jaarlijks geoogst kan worden en er kan op een duurzame manier papier of bioplastic geproduceerd worden. Zo heeft BKC in 2015 in samenwerking met ArtEZ een grafisch boek van olifantsgras gemaakt. Een drukkershandleiding waarin de diverse mogelijkheden van print op het miscanthuspapier getoond worden.

Kennis

Behalve zelf bewust en duurzaam te handelen vindt Hakvoort het belangrijk kinderen bewust te maken van de wereld om hen heen en de mogelijkheden tot CO2-reductie. Dat is de reden dat BKC in kader van Natuur- en Milieueducatie (NME) basisschoolleerlingen gastlessen geeft over CO2. Naast de gastles op school, komen de leerlingen ook bij BKC op bezoek om met eigen ogen te zien wat olifantsgras en duurzame energie is. Kinderen zijn immers de toekomst.

www.bkcbv.nl

Tekst: Mathilde Lentjes / Fotografie: Jan Adelaar

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.