The Economic Board x Papendal

18 september 2018 11:07

The Economic Board x Papendal

Locatie: Sportcentrum Papendal. Zaal: een vierkant podium met aan alle vier de kanten publiek. Boven het podium aan vier kanten filmschermen met presentaties en films. Presentator: Rens de Jong (BNR en RTL Z). Sprekers: interessante doorzetters uit Food, Health, Energy en Sport die vertellen over hún uitdagingen. Cultuur: de Gelderse gezelschappen Introdans, Het Gelders Orkest en Toneelgroep Oostpool. Publiek: rond de driehonderdvijftig professionals in Food, Health en Energy.

Het eerste culturele intermezzo van deze middag is een spannende dansvoorstelling door Introdans, waarbij de dansers op vijf podia om de beurt tegen elkaar dansen.

De uitdaging

Dan opent Rens de Jong: “U moet zich in het zweet werken om uw doelen te bereiken. Als dat lukt, hoe laat je het dan zien? De uitdaging is: Hoe zetten we de regio op de kaart?”

Een coole regio

Directeur van The Economic Board, Sigrid Helbig, legt uit dat het er in de Board af en toe net zo aan toegaat als in de dansvoorstelling, er zijn levendige discussies over hoe de regio neer te zetten. Maar in elk geval is duidelijk dat cultuur belangrijk is. De drie culturele instellingen die vandaag het podium krijgen in Papendal zijn niet voor niets uitgenodigd. Het uitstekende culturele aanbod in de regio is een belangrijk onderdeel van het goede vestigingsklimaat.

Ook op sportgebied springt de regio er natuurlijk uit met Sportcentrum Papendal, waar topsporters trainen voor wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. En er gebeurt meer. Helbig: “Papendal is een coole plek waar Food en Health bij elkaar komen. Wij als Economic Board hebben de taak om te laten zien hoe cool de regio is. Anderen moeten je eerst zien staan en dan zien zitten!”

Een bericht uit Arnhem West

Premier Rutte ziet de regio zeker zitten. In een videoboodschap vertelt hij hoe belangrijk de ontwikkelingen hier zijn, ook voor de rest van Nederland.

“Het maakt mij als Hagenaar bescheiden om me te realiseren dat ik eigenlijk in Arnhem of Nijmegen of Wageningen West woon. In jullie deel van Nederland gebeuren prachtige dingen. Of het nu de sport is of de gezondheidszorg of de landbouw. Het is echt een samengaan van heel veel innovatieve concepten en aanpakken. Ook grensoverschrijdend, met de Duitsers bijvoorbeeld. Dit is voor Nederland als innovatieland van vitaal belang.”

Partijen samen brengen

De eerste spreker is Caroline de Greeff, van WindpowerNijmegen, die als grootste uitdaging ziet om de klimaatverandering te stoppen. Maar, vertelt ze, op iets praktischer niveau doet zij lokale projecten in duurzame energie. “Het gaat erom burgers mee te krijgen om juist hele grote projecten op te zetten. Je hebt ze allemaal nodig in je team: vrijwilligers, profs en overheid.”

Cultuur is hier

Dan beklimmen de directeuren van Introdans, Het Gelders Orkest en Toneelgroep Oostpool het podium. Ze zijn het erover eens dat de positie van Gelderland ten opzichte van de Randstad nog wel beter kan. Ze maakten samen de productie Kogelvis die werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en nu in Amsterdam wordt opgevoerd. Dat maakt duidelijk dat het niveau hier hoog is.

Niet alleen rust en groen

Vervolgens komt Patrick van Leuven aan het woord, managing director van Hoogwegt International. Dit zuivelbedrijf zet miljarden om per jaar en is toch relatief onbekend in de regio. “Onze uitdaging is om jonge professionals te vinden voor onze internationale uitbreiding. Maar Gelderland roept de associatie op met rust en mooie natuur. Wij kunnen wel wat Randstedelijke brutaliteit gebruiken om Gelderland in de spotlight te zetten als ondernemend, innovatief, dynamisch en jong.” Rens de Jong vraagt het publiek mee te denken wat we zelf concreet kunnen doen om dat beeld te kantelen.

Nu is het de beurt aan Het Gelders Orkest om twee stukken uit te voeren met een zeven man sterk blazersensemble.

Eiwitmomenten voor topsporters

Jeroen Wouters is innovatiemanager Sport en Voeding van Sportcentrum Papendal en vertelt over de laatste ontwikkelingen. “Er trainen hier dagelijks tussen de 300 en 500 sporters, die ook eten in ons topsportrestaurant. We onderzoeken hier met koks, diëtisten en artsen hoe sporters het beste kunnen eten. We zijn daarvoor de voedingsapp aan het ontwikkelen, die bijhoudt wat je aftikt aan de kassa en wanneer. Zo kunnen we bestuderen hoe de eiwitmomenten het best over de dag gespreid kunnen worden.”

CEO voor een dag

Om studenten een vooruitkijkspiegel voor hun carrière voor te houden, organiseerde The Economic Board samen met EIFFEL een challenge voor topstudenten. Monique Noomen – Greve is boardlid en managing director van EIFFEL. “Een goede CEO is nieuwsgierig en weet het beste team samen te stellen. Zij weet ingewikkelde dingen simpel te maken en simpele dingen simpel te houden.”  Student filosofie Max Koelemij van de Radboud Universiteit wint de challenge en mag een dag als CEO komen werken bij EIFFEL.

Een dameshart tikt anders

Angela Maas is cardioloog en hoogleraar aan het Radboudumc. Ze maakt zich al jaren sterk voor een betere zorg voor vrouwen met hartkwalen. “Vrouwen ‘klopten’ niet met het heersende ziektebeeld, hadden afwijkende symptomen en waren daardoor niet genoeg zichtbaar. Ik denk dat we de symptomen die buiten beeld blijven meer in de aandacht moeten krijgen.”

Duits-Nederlandse connecties

Rens de Jong interviewt vervolgens voorzitter van The Economic Board Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen en voorzitter van Euregio Rijn-Waal, en Hartmuth Rosowski van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Bruls: “Ik wil iedereen gek maken. We missen namelijk veel omzet door de grens tussen de twee landen. Ik geloof in over de grens heengaan, elkaars taal leren en mensen helpen over de grens een baan te vinden.” Rosowski ziet kansen voor Nederlandse bedrijven in de opvolging bij Duitse bedrijven, die verlegen zitten om opvolgers.

Altijd verder kijken

Een bijzondere uitdaging kwam op het pad van jonge snowboarder Chris Vos, die traint op Papendal. Op zijn vijfde raakte hij verlamd aan een been. Toch won hij een zilveren medaille op de Paralympics. Het publiek is zichtbaar en hoorbaar onder de indruk van zijn levensverhaal en wilskracht. Zijn advies: “Ook als mensen zeggen dat iets niet kan, altijd verder blijven kijken. Niks is onmogelijk”.

Prinsjesfestival met Gelderland

Nu gaan we over naar Den Haag, waar het Prinsjesfestival in volle gang is met Gelderland als mede-organisator. Jan Markink, lococommissaris van de Koning in Gelderland, Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem en Jochem Schellens, directeur van Papendal, vertellen enthousiast hoe Gelderland in de spotlight staat in De Haag.

Fresh

De laatste spreker is Marc Fox, van Sage Partners, een groep investeerders met kantoren in Silicon Valley, Boston en Londen. En nu opereren ze ook in onze regio, waar ze blijven terugkeren om bedrijven te adviseren. “Er gebeurt hier veel, en het is fresh. Het ecosysteem in deze regio bestaat uit volwassen bedrijven die samenwerken met start-ups, mensen lopen niet achter elkaar aan, maar doen hun eigen ding, dat is echt fresh voor ons.”

Hoe nu mens te zijn

De zaal wordt donker. Een vrouw houdt een monoloog, waarin alle optredens van deze middag verwerkt zitten. Toneelgroep Oostpool roept hiermee vragen op en tegenstrijdige gevoelens. Food for thought om mee naar huis te nemen.

Sorry, Bill

Sigrid Helbig sluit af met het beeld van succes: succes is dat je één keer vaker opstaat dan dat je gevallen bent. Daarom komt zij met een correctie op Bill Clinton’s uitspraak: “It’s the economy, stupid!” Volgens Helbig moet het zijn: “It’s the people, stupid!”

Netwerk

De netwerkborrel aan het eind van de middag wordt druk bezocht. Tot ruim na zevenen blijven mensen elkaar opzoeken. Bijvoorbeeld Sage-partner Marc Fox spreekt veel ondernemers uit de regio.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.