Studenten HAN klaar voor de thema’s van morgen

6 februari 2017 11:21

Studenten HAN klaar voor de thema’s van morgen

HAN Theo JoostenOp de klimaattop in Parijs eind 2015 zijn 195 landen akkoord gegaan met een nieuw klimaatverdrag dat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen. Wetenschappers zijn het erover eens dat een gemiddelde stijging van meer dan 2 graden de klimaatsystemen op aarde ernstig verstoort. Daarom is op de klimaattop afgesproken dat landen proberen te streven om de temperatuurstijging te beperken tot maximaal 1,5 graden Celsius door de uitstoot van broeikasgassen ernstig terug te dringen. Wat betekent dat voor onze praktijk? Wat moeten studenten met dit akkoord? We spraken met Theo Joosten, directeur van de Faculteit Economie en Management van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Jonge mensen bewust maken

“Ik denk dat na het klimaatakkoord in Parijs niemand meer twijfelt aan de noodzaak dat we de CO2-uitstoot reducere”, durft Theo Joosten te stellen. Hij bereid de studenten van nu voor op scenario’s van de toekomst. “Mijn accountants en bedrijfseconomen in opleiding moeten we mee willen nemen in die ontwikkeling, naast het feit dat we zelf een standpunt innemen. We moeten onze jongeren meegeven dat het ons allen te doen is om de kwaliteit van leven. Nu en in de toekomst.” De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is een grote speler. Met 34.000 studenten heeft de HAN tien procent van de totale populatie hbo-studenten in Nederland binnen haar muren.

Mijn opdracht hier is om onze jonge mensen mee te geven dat de wereld in verandering is, dat normen en waarden er toe doen en dat je die expliciet moet maken”, verduidelijkt Theo Joosten. Maar niet alleen op de faculteit Economie en Management binnen de HAN staat het thema sustainablity op de agenda. De faculteit Techniek houdt zich bijvoorbeeld bezig met het thema duurzaamheid en elektriciteit en probeert slimme oplossingen te bedenken. “Het expertisecentrum Seece bijvoorbeeld werkt aan slimme oplossingen voor duurzame elektrische energie”, legt Joosten uit. SEECE jaagt innovatie aan en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten. “En bij automotive werken studenten aan duurzame oplossingen zoals elektrisch vervoer, auto’s op zonlicht en intelligente, zelfrijdende auto’s in samenwerking met ACE”, aldus Theo Joosten.

Duurzaamheid thema voor ieder bedrijf

Maar niet alleen binnen de HAN is Smart & Sustainable een thema, weet Theo Joosten. “Ik maak deel uit van de jury voor de verkiezing Nijmeegse Onderneming van het jaar en bezocht in dat kader veel bedrijven in deze regio. Bij alle bedrijven, klein en groot, is duurzaamheid in meer of mindere mate een issue. Elk bedrijf laat op zijn eigen wijze aandacht uitgaan naar dit aspect”, verzekert hij. “Bijvoorbeeld de uiteindelijke winnaar, het bedrijf Barenbrug, veredelt graszaad en heeft een grassoort ontwikkelt dat zelfs kan groeien in droge gebieden. Daarmee anticiperen ze op de klimaatverandering.” Een bedrijf uit Arnhem gevestigd op het IPKW gebruikt hennep als vervanging van katoen in de kleidingproductie. Katoen verbruikt veel meer water, hennep is daarmee duurzamer. “Het is een issue voor alle zichzelf respecterende bedrijven. Je kunt er niet meer omheen”, is zijn stellige overtuiging.

“Er is geen thema meer dat geen effecten ondervindt dat de wereld steeds slimmer wordt en er is ook geen instelling of bedrijf meer waar men zich niet realiseert dat duurzaamheid een issue is”

Smart & Sustainable : De HAN start binnenkort in samenwerking met Provincie Gelderland een minor Smart Industry en mogelijk een masteropleiding met als hoofdthema ‘Circulaire economie’. “Smart is veelal ondersteunend aan sustainable”, legt Theo Joosten uit. “Bijvoorbeeld zorgen onze video conferencerooms in Arnhem en Nijmegen er voor dat we niet voor elk overleg op en neer moeten reizen naar onze collega’s. Ik heb laatst een sollicitatiegesprek gevoerd met een kandidaat via Skype. Hij zat op dat moment in Nieuw-Zeeland.” Door deze nieuwe technieken wordt de noodzaak om te reizen steeds minder.

Ik ben optimistisch over de creativiteit die we aan de dag leggen om slimme oplossingen te bedenken voor de complexe duurzaamheidsvraagstukken. Waar ik minder optimistisch over ben is ons gedrag. Ik hoorde bijvoorbeeld dat Schiphol meer starts en landingen dan ooit tevoren heeft gehad het afgelopen jaar. We geven niet graag onze vrijheden prijs.” Toch denkt Theo Joosten dat nieuwe ontwikkelingen zullen leiden tot meer verstandige keuzes en noemt daarbij dat het voorbeeld dat autobezit waarschijnlijk zal afnemen ten gunste van een auto-op-afroep- achtige constructies.

“Er is geen thema meer dat geen effecten ondervindt dat de wereld steeds slimmer wordt en er is ook geen instelling of bedrijf meer waar men zich niet realiseert dat duurzaamheid een issue is!”, besluit Theo Joosten. Dat geldt voor kleine bedrijven, maar ook voor grotere partijen als de provincie of de Akzo. “Onze studenten staan in ieder geval te trappelen om bedrijven en instellingen hierin bij te staan met stages of afstudeeropdrachten.”

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

E-mail: info@han.nl

www.han.nl

Tekst en Fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.