Instituut Engineering van de HAN nodigt bedrijven uit tot samenwerking

9 mei 2017 10:01

Instituut Engineering van de HAN nodigt bedrijven uit tot samenwerking

Herman Janssen, directeur van het Instituut Engineering van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, zoekt samenwerking met het bedrijfsleven op het gebied van (complexe) technische vraagstukken.

Het Instituut Engineering van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen leidt studenten op vanuit en voor de vakgebieden Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde. “Engineering richt zich op complexe technische vraagstukken”, vertelt Herman Janssen. “De maatschappelijke/technische thema’s binnen onze opleidingen zijn zorg & technologie, duurzame elektrische energie en lean-management. Onze studenten worden zowel breed als diep opgeleid: ze vergaren specialistische kennis binnen hun eigen vakgebied maar werken ook intensief samen aan praktijkopdrachten en projecten met studenten uit andere disciplines.”

Smart industrie

Specialistische kennis steeds weer opnieuw toepassen in actuele vraagstukken, dat is de uitdaging binnen het Instituut Engineering. Het staat centraal in zowel het onderwijs als onderzoek en in de samenwerking met het bedrijfsleven. De technologische ontwikkelingen in de high tech/smart industrie volgen elkaar razendsnel op. “De wijze van produceren wordt steeds slimmer. Dat heeft plaats in alle processen: het ontwerp, de onderhoudsprocessen en de uiteindelijke productie. Bedrijven zoals Siemens en Bosch werken customer made. De klant bepaalt tot in detail hoe een product er uit moet komen te zien. In het verleden waren de fabrikanten bepalend.“

“De wijze van produceren wordt steeds slimmer”

Solarboot

Het Instituut Engineering aan de Ruitenberglaan in Arnhem beschikt over goed uitgeruste laboratoria en werkplaatsen voor praktische werkzaamheden in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde, industrieel product ontwerpen of een combinatie van die disciplines. Er wordt gewerkt aan een scala van projecten: van tegenwindauto’s tot elektronisch aangedreven buggy’s. Herman Janssen noemt een van de boegbeeldprojecten. “De HAN doet elk jaar mee aan een wedstrijd voor boten op zonne-energie. Engineeringstudenten worden uitgedaagd om een technisch hoogwaardig vaartuig te ontwikkelen en er vervolgens mee te racen bij bijvoorbeeld de Solar 1 Monte Carlocup in Monaco, waarbij de boten routes op zee afleggen. Door het jaar heen werken er verschillende studenten aan.

Dit project doen we samen met QConcepts Design & Engineering uit Doetinchem. Door de samenwerking komen onze studenten in aanraking met innovatie en maken ze kennis met onder andere nieuwe materialen. Studenten zijn bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van hydrofoils: draagvleugels die onder de boot bevestigd worden, zodat de romp – bij een bepaalde snelheid – boven het water uitkomt.”

Herman Janssen staat altijd open voor nieuwe samenwerkingsverbanden. “Wij kunnen high tech bedrijven helpen met het oplossen van al dan niet complexe technologische vraagstukken. Onze studenten lopen stage in het laatste jaar van hun studie, dat is een bekend fenomeen. We hebben echter nog veel meer te bieden: we nodigen bedrijven uit om al vroeger in het onderwijsproces gebruik te maken van de kennis en kunde van onze studenten. Studenten kunnen bijvoorbeeld testen uitvoeren, data verzamelen en meedenken over technologische oplossingen. Als opleidingsinstituut zijn en blijven wij natuurlijk verantwoordelijk voor de didactische inhoud van ons onderwijs, maar om ons onderwijsaanbod zo actueel mogelijk in te vullen, gaan we graag mee met de wensen en vragen van bedrijven. ” Een voorbeeld uit de praktijk: een bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken van huishoudelijke boilers heeft gevraagd of studenten kunnen meedenken in het verbeteren van hun productieproces. De bedoeling is om het productieproces technisch slimmer in te richten zodat er minder voorraad nodig is en de arbeidstijd per product kan worden gereduceerd.

“Het mes snijdt bij zo’n vraag aan twee kanten: het bedrijf krijgt een antwoord op zijn vraag en onze studenten leren hoe zo’n productieproces technisch en logistiek verloopt en hebben mee leren denken over pragmatische oplossingen.”

Inspanning

Samenwerking vereist een inspanning vanuit twee kanten. De studenten zijn gretig om te leren en om mee te denken, aan motivatie en drive geen enkel gebrek. “Je moet studenten willen en ook kunnen begeleiden. Dat vereist met name een investering in tijd. Ik besef mij terdege dat dat vooral bij kleinere bedrijven een niet al te makkelijke opgave is. Onze studenten worden uiteraard begeleid door hun docenten, maar hebben ook binnen een bedrijf iemand nodig die hen ondersteunt. Onderlinge samenwerking tussen bedrijven zou hierbij ook kunnen helpen.” Herman Janssen waarschuwt voor het dreigende tekort op de arbeidsmarkt. “Er is nu al een tekort aan hoog opgeleid technisch personeel en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, is het ook raadzaam om al vroegtijdig kennis te maken met onze studenten: het is een investering in human capital, niet alleen voor de korte maar ook voor de langere termijn.” «

Info: www.han.nl

Tekst: Mathilde Lentjes / Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.