HAN-Lectoraat Duurzame Energie werkt aan geconcentreerde zonne-energie

23 juni 2017 09:43

HAN-Lectoraat Duurzame Energie werkt aan geconcentreerde zonne-energie

Het Lectoraat Duurzame Energie van de HAN heeft in het afgelopen jaar een koerswijziging doorgevoerd van het ontwikkelen van innovatieve systemen naar het testen en valideren van nieuwe energiesystemen. De focus ligt enerzijds op waterstoftechnologie, anderzijds op geconcentreerde zonne-energie. Steeds wordt vanuit een samenwerking met zowel het bedrijfsleven als het onderwijs doelgericht gewerkt.

Het lectoraat Duurzame Energie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werkt al enige jaren aan het simuleren, ontwikkelen en testen van duurzame energietechnologie. Vanuit een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs wordt door de onderzoekers gezocht naar oplossingen binnen de duurzame energietransitie.

Ongeveer een jaar geleden is in dit medium een project aangekondigd rondom de toepassing van waterstoftechnologie in de regio. Meerdere bedrijven hebben toen gereageerd en als gevolg daarvan is een RAAK-MKB projectaanvraag ingediend onder de naam HYDROVA. Dit project is positief beoordeeld en zal binnenkort van start gaan. Samen met het regionale bedrijfsleven, Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland, Stichting KiEMT, TU Delft, het HAN-lectoraat Automotive Research en diverse studenten en docenten van de HAN zal worden gewerkt aan het modelleren, testen en valideren van waterstoftechnologie voor toepassing binnen de energietransitie.

Nu zoeken we opnieuw contact met het bedrijfsleven om onderzoeksvragen rondom geconcentreerde zonne-energie te inventariseren. Systemen voor geconcentreerde zonne-energie kunnen worden ingezet voor het opwekken van elektrische en/of thermische energie. Hierbij worden lenzen of spiegels gebruikt die gedurende de dag en het jaar de zon volgen, om zonlicht te concentreren op een klein oppervlak, waar de energie wordt omgezet in elektriciteit of warmte. Grootschalige systemen (multi-MW) met spiegels worden reeds toegepast in zonnevelden in bv. Spanje en USA; systemen met lenzen zijn deels nog in ontwikkeling. Deze laatste hebben het grote voordeel dat alleen direct licht wordt geconcentreerd, terwijl diffuus licht beschikbaar blijft. Dit is relevant voor bv. de glastuinbouw en toepassingen in de gebouwde omgeving (bv. lichtstraten).

Het lectoraat werkt al meerdere jaren aan het ontwikkelen van systemen voor het concentreren van zonlicht voor toepassingen in de glastuinbouw en lichtstraten. Onze systemen zijn in staat om een deel van het invallende zonlicht om te zetten in elektriciteit en/of warmte en het overige deel blijft beschikbaar voor ruimteverlichting. Efficiënties van meer dan 50% zijn haalbaar. Voor elke specifieke toepassing moet een goede afstemming gezocht worden waarbij enerzijds het ontwerp en de aansturing van het systeem zo eenvoudig mogelijk worden ingezet en anderzijds de efficiëntie geoptimaliseerd wordt.

Onze prototypes worden getest in ons eigen SolarDemoLab (http://specials.han.nl/themasites/solardemolab/). Interessant is ook dat één van onze stageprojecten rondom geconcentreerde zonne-energie in het SolarDemoLab de finale bereikt heeft van de CleanTechBattle 2017 (https://www.youtube.com/watch?v=n-CurwQb40U).

Een aantal bedrijven is al met ons in overleg over de verdere ontwikkeling van onze geconcentreerde zonne-energiesystemen voor verschillende toepassingen. Voor lichtstraten kan worden gedacht aan kleine versimpelde modules die overdag elektriciteit opslaan en ‘s avonds verlichten. Voor glastuinbouw zijn grootschalige modules nodig die over meerdere meters strekken en ingezet kunnen worden om bij te dragen aan de klimaatbeheersing in de kas. Maar ook kunnen modules ontwikkeld worden voor kantoorgebouwen met grote raamoppervlakken.

De samenwerking met de bedrijven op dit vlak is cruciaal. Graag komen we in contact met bedrijven die interesse hebben in het verder ontwikkelen van deze energiebesparende technologie.

Voor nadere informatie: Mascha Smit, mascha.smit@han.nl of Piet Sonneveld, piet.sonneveld@han.nl. «

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.