Engelstalige Knowledge Tour over ‘happiness at work’

1 mei 2017 14:01

Engelstalige Knowledge Tour  over ‘happiness at work’

Niet voor het eerst stond Ben Tiggelaar voor studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij was spreker tijdens een van de eerste FEM Knowledge Tours in 2014. Toen sprak hij over leiderschap en menselijk gedrag. In deze volledig Engelstalige negende editie presenteerde hij zijn visie over geluk op het werk. Wat maakt werk prettig, goed of betekenisvol? Welke keuze maak je bij je eerste baan?

De FEM Knowledge Tour wil informeren en debat voeren op de grote actuele thema’s in de financiële en economische wereld. Herman Wijffels, Ben Tiggelaar, Ruud Koornstra, Barbara Baarsma, Jeroen Smit, Maurits van Oranje, Jeroen Dijsselbloem en Jan Kees de Jager spraken in een serie van acht opeenvolgende Knowledge Tours. Ben Tiggelaar is voor de tweede keer gastspreker. Hij is waarschijnlijk Nederlands bekendste schrijver van managementboeken. Zeven boeken van hem bereikten de nummer een positie in de Nederlandse top 10 van managementboeken. Hij is een begenadigd en inspirerend spreker en zijn doel is om mensen te helpen te floreren op het werk en thuis.

Zijn we wat we doen?

Na de opening van Ben Tiggelaar over zijn roots demonstreerde hij zijn verslaving aan werk. De poging om een sabbatical te houden en boeken te gaan lezen in Boston faalde jammerlijk. Het deed hem beseffen dat hij gelukkig wordt van hard werken. Hij toonde hiermee aan hoe belangrijk geluk op het werk is, hoewel niet iedereen een workaholic als hij. Maar een gemiddeld mens werkt zo’n 82.800 uur in een leven. Dan kun je er maar beter iets van maken, want we identificeren ons door het werk dat of de studie die we doen. Tiggelaar noemde een viertal ontwikkelingen/bedreigingen die dat geluk in de weg zouden kunnen staan. Een daarvan is de razendsnelle ontwikkelingen van startups en disrupties. Een andere factor is de sterke flexibilisering van de arbeidsmarkt. Een gevolg daarvan is dat je voortdurend goed moet presteren en dat de verwachtingen ook hoog zijn, de derde ontwikkeling. Een laatste ontwikkeling is dat door technologische vooruitgang je tegenwoordig overal ter wereld en op elk tijdstip van de dag kunt werken.

Alex Linley: “Using your strengths is the smallest thing you can do to make the biggest difference”

Plezierig, goed of betekenisvol

Ben Tiggelaar haalde Martin Seligman, een psycholoog, aan om drie vormen van happiness te definiëren: ‘the pleasant life, the good life and the meaningful life’. Vervang life door work en je kunt het betrekken op de rest van het betoog van Tiggelaar. Pleasant work betekent dat je plezier hebt in je werk, dat je ervan geniet. De term ‘fun’ sluit hier mooi op aan. In pleasant work heb je vooral positieve gevoelens, je hebt een goede vriend op je werk, je voelt je zeker en er wordt met eerlijkheid en respect met je omgegaan. Als je in je werk gebruik maakt van je sterkte kanten en van jouw mogelijkheden en talenten spreekt Tiggelaar van ‘good work’. Je boekt zichtbaar resultaten, de uren vliegen voorbij, je weet waar je kwaliteiten liggen en je wil je blijvend ontwikkelen. Als je het gevoel hebt dat je deelhebt aan iets groters, iets belangrijkers, noemt hij dat ‘meaningful work’. Iets dat al bestond voor je geboren was en waarschijnlijk nog zal zijn als je stopt met werken. Je bent met iets bezig dat groter en beter is dan jij, dat langer duurt.

Kom erachter wat je leuk vindt om te doen

ls afsluiting gaf Ben Tiggelaar een vijftal adviezen gebaseerd op design thinking van de Stanford School, een zeer korte samenvatting van een boek dat hij aan al zijn dochters cadeau deed en bedoeld om te ontdekken wat je leuk vindt om te doen. 1. Begin met wat werkt. Probeer uit te vinden in je leven wat al werkt en wat je leuk vindt om te doen; 2. Hoe meer ideeën, hoe beter. Probeer vrij te associëren, brainstormen; 3. Prototype, oftewel begin zo klein mogelijk. Interview mensen die al in een vergelijkbare functie zitten. Daarna zou je een snuffelstage kunnen doen; 4. Gebruik je intuïtie. Stel je jouw droombaan voor en stel je voor dat je al op die positie zit. Hoe voelt dat? 5. Vergissingen en mislukkingen bestaan niet. Alleen door het maken van fouten creëer je iets waardevols. «

HAN Campus Arnhem

www.han.nl

Tekst & fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.