“Duurzaam bouwen biedt mkb gouden kansen”

1 mei 2017 14:01

“Duurzaam bouwen biedt mkb gouden kansen”

Scholing, vakmanschap, nieuwe technieken toepassen, kennis en ervaring bundelen in samenwerkingsverbanden. Het zijn de onmisbare ingrediënten voor succes van de mkb-bouwwereld in de aanstaande verduurzamingsslag.

“Dé opdracht voor alles en iedereen in Nederland die met de bouw van doen heeft is in drie woorden samen te vatten: focus op duurzaamheid.” Aldus Bas Gietemans, projectdirecteur Kenniscentrum Gebouwde Omgeving (KGO). “Bouwers en installateurs zullen samen vorm en inhoud moeten geven aan de duurzame ambities die er liggen.”

Ambities

Die ambities zijn robuust. “Vanaf 2020 gelden voor woningen en alle overige gebouwen de ‘Bijna Energie Neutraal Gebouwd’ (BENG) normen. Tevens gaan datzelfde jaar harde duurzaamheidscriteria in voor aanbesteding van grondwerk, wegenbouw en waterbouw. In 2021 dienen alle corporatiewoningen, circa 2,4 miljoen stuks, te zijn verduurzaamd tot energielabel B. Overigens geldt BENG al in 2018 voor overheidsgebouwen. Dat zijn projecten die nu op de tekentafel liggen!”

Tegelijkertijd verandert de wet- en regelgeving. Gietemans: “De nieuwe Kwaliteitswet gaat bouwers en installateurs over enkele jaren beoordelen en afrekenen op hun prestatie. Dus geen papieren controle vooraf meer, maar intensief toetsen op wettelijke eisen, het Bouwbesluit en specifieke zaken die de opdrachtgever aangeeft. Opdrachtgevers krijgen daardoor beter bewijs van de daadwerkelijk geleverde kwaliteit. De aannemende / uitvoerende partijen moeten aan kunnen tonen dat hun geleverde product technisch goed is en aan alle voorschriften voldoet.”

Dichtbij en realistisch

“Een gigantische klus én een unieke kans voor bouwers en installateurs om te putten uit een enorm opdrachtenreservoir”, aldus Gietemans. “Om die kansen ook te pakken is het voor een meerderheid van MKB-bedrijven wel zaak op een andere manier te gaan werken. De toekomst is aan bedrijven die een integraal pakket kunnen bieden, bouwkundig én installatietechnisch.”

Straks anders gaan werken betekent nu al de traditionele manier loslaten en dat blijkt moeilijk door de korte beleidshorizon van veel mkb-bouwers. Daarom hamert KGO er bij BNZOG en Uneto-VNI leden op dat ze hun bedrijfsvoering moeten aanpassen. Gietemans: “KGO helpt bij het opzetten van scholingsprogramma’s en een innovatiehub samen met de HAN en ROC-opleidingen. We zien erop toe dat de initiatieven aansluiten bij wat mkb-bouw- en installatiebedrijven nodig hebben. Motto hierbij is ‘dichtbij en realistisch’.”

Doel is dat de bedrijven goed mee gaan draaien in de veranderende markt én dat ze hun klanten op maat kunnen blijven bedienen. Gietemans: “Concreet gaat het om zaken als het verdiepen van het vakmanschap door scholing, het kennismaken met nieuwe technieken en benaderingen en het bundelen en delen van kennis en ervaring met collega-bedrijven, het smeden van projectmatige coalities die zijn toegesneden op wat een specifieke opdracht vereist. Het gaat erom dat bouwers en installateurs hun kennis en hun processen afstemmen en optimaliseren.”

Het KGO nodigt alle bouw- en installatiebedrijven die zich willen voorbereiden op een toekomst met kansen uit om mee te doen. “Elke praktische stap telt. Bedrijven hoeven niet alleen het wiel uit te vinden. Het gaat erom samen kennis, kunde en nieuwe vormen te ontwikkelen die aansluiten bij de eisen en wensen omtrent duurzaamheid.” «

Kenniscentrum Gebouwde Omgeving

www.kgo-gelderland.nl

Tekst en Fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.