Communicatie sleutel tot succes inclusief ondernemen

2 april 2020 09:51

Communicatie sleutel tot succes inclusief ondernemen

Inclusief Midden-Gelderland bestaat twee jaar. De stichting beheert een fonds waarmee het initiatieven ondersteunt die het inclusief ondernemerschap stimuleren. Met financiële injecties hoopt Inclusief Midden-Gelderland de kans voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te vergroten op een reguliere baan. We spraken met Wim Ludeke, voorzitter van de stichting, en Bram Göring, naar eigen zeggen een ‘echte gehandicapte’.

“Onze samenleving is zeer divers. Denk aan afkomst, religie, taal, geaardheid, gewoontes, maar ook in fysieke- of mentale gesteldheid”, weet Wim Ludeke. Hij komt uit het speciaal onderwijs en maakt zich nu als gepensioneerde hard voor inclusief ondernemen. “Onze maatschappij is grotendeels ingericht voor de ‘grootste gemene deler’, voor hen die het gemiddelde beeld bepalen. Dat geldt voor een sportvereniging, dat geldt voor het onderwijs, maar het geldt zeker ook voor de arbeidsmarkt.” Hij vindt dat mensen die niet helemaal in dat gemiddelde beeld passen wel als volwaardig burger moeten kunnen functioneren. “Soms hebben ze een extra zetje in de rug nodig”, zegt Wim Ludeke.

Lange weg

Bram Göring heeft in zijn leven meerdere malen ondervonden, dat de weg voor hem lastiger en langer is. Hij is spastisch en gevoelig voor stress, waardoor hij niet in elke baan past. “Ik werk bij Gemeente Arnhem als consulent voor mensen die dreigen in de bijstand te komen”, legt hij uit. “Maar het ging niet zonder slag of stoot om deze positie te verkrijgen. Door mijn spasme is mijn accu sneller leeg. Ik moest mijn leidinggevende en collega’s goed uitleggen wat ik nodig had, wat ik wel en niet kon en waar mijn grenzen liggen.” Het was ook voor hem een lange weg bij de gemeente. “Ik heb eerst vrijwilligerswerk gedaan, vervolgens kreeg ik drie maanden een proefplaatsing zonder loon”, blikt Bram Göring terug. “Daarna kreeg ik een baan met loondispensatie.” Daar zat voor hem nog een addertje onder het gras, want de gemeente betaalde hem in onwetendheid te veel, waardoor hij niet in aanmerking kwam voor loondispensatie. “Ik vind de regelgeving nogal ondoorzichtig en daarnaast heb ik ook nog eens dyscalculie. Gelukkig heb ik in mijn netwerk mensen die me hiermee kunnen helpen met de regelingen, waardoor het allemaal is goed gekomen. Op een gegeven moment heb ik aangegeven dat ik voor een regulier contract en loon wilde werken en daar was de gemeente het gelukkig mee eens.”

Duurzame relatie

Bram Göring heeft naar eigen zeggen geluk gehad. “Het is heel fijn om begrepen te worden”, vindt hij. Dat hij een vaste aanstelling heeft is belangrijk voor hem. “Ik zit beter in mijn vel en kan bijvoorbeeld veel beter omgaan met boosheid, waardoor ik weer beter functioneer.” Die duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor stichting Inclusief Midden-Gelderland. “Soms worden werkgevers minder enthousiast als de begeleiding en financiële ondersteuning wegvallen. Onze stichting kan helpen door duurzame initiatieven financieel te ondersteunen, de begeleiding nadrukkelijker in te richten of scholen in positie te brengen om ex-leerlingen beter te coachen”, legt Wim Ludeke uit. “Dat vraagt ook wat extra stappen van werkgevers. Bijvoorbeeld door met wat meer nadruk te kijken of de uit te voeren werkzaamheden dusdanig te organiseren zijn dat deze passen bij de mogelijkheden van een werknemer met een beperking.” Wim Ludeke denkt ook dat net iets intensievere begeleiding van deze werknemer kan bijdragen aan een duurzame aanstelling. “Zo zijn er talloze mogelijkheden om arbeid toegankelijker en duurzamer te maken voor deze doelgroep. Maar daarvoor is misschien wel het allerbelangrijkste, dat werkgevers die ervoor openstaan om deze mogelijkheden te verkennen, deze ook willen zien.”

In dromen geloven

Inclusief Midden-Gelderland is ervan overtuigd dat het hebben van een baan een zeer belangrijke factor is om optimaal deel te kunnen nemen aan onze maatschappij. “Het betekent gewaardeerd worden, voor je eigen inkomsten zorgen, het hebben van sociale contacten, kortom: dat je meedoet én meetelt in onze maatschappij”, zegt Wim Ludeke. Bram Göring kan dat alleen maar beamen: “Ik doe ertoe, heb zelfvertrouwen, ben onderdeel van de maatschappij en bouw pensioen op. Dat heeft ook invloed op mijn gezondheid; ik doe minder vaak beroep op ambulante begeleiding. Ik ben rustiger geworden.” Hij denk dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zelf ook wat kunnen doen. “Ik hoor mensen weleens iets vaags roepen als ‘ik wil graag iets met mensen doen’. Ik zou hun op het hart willen drukken: Zoek goed uit wat je echt wil, wat je wel kunt, wat niet, waar je ondersteuning nodig hebt en probeer het vervolgens zo concreet mogelijk te maken.” Hij geeft aan dat je vooral bewust moet zijn van je beperkingen, maar ook van je mogelijkheden. “Met de juiste coaching kan iedereen in zijn dromen blijven geloven.” benadrukt Wim Ludeke. “Zo kende ik een leerling die per se iets met treinen wilde. Hij bleef volhouden, werd goed begeleid en is nu, 15 jaar later, treinmachinist. Er is veel meer mogelijk dan je aanvankelijk denkt en wij ondersteunen dat van harte.”

Communiceren en verbinden

Veel ondernemers zijn niet bekend met de voordelen van het inclusief ondernemen. “Het kost aanvankelijk misschien wat extra werk en de ondernemer moet soms wat aanpassingen doen”, zegt Wim Ludeke. “Los van het ideologische aspect zijn het over het algemeen harde werkers. Ze zijn trouw en loyaal en op de juiste plek zijn ook nog eens erg effectief.” Volgens Bram Göring is communicatie essentieel. “Denk niet voor ons, maar denk met ons. Het is misschien een cliché, maar daar komt het wel op neer. Blijf alsjeblieft vragen wat we nodig hebben, maar ga niet betuttelen.” Hij weet dat communicatie misschien niet altijd makkelijk is. “Mensen hebben hun eigen bril op. Dat kan ik ze niet kwalijk nemen, maar ik hoop dat ze wel openstaan. Ik moet goed blijven verwoorden wat ik nodig heb en wat ik kan betekenen.” Inclusief Midden-Gelderland kan ook bij dat proces ondersteuning bieden. “Wij willen graag een inclusieve arbeidsmarkt stimuleren door te overbruggen, te initiëren en door te verbinden. Ik ben het met Bram eens; communicatie is de sleutel tot het succes”, aldus Wim Ludeke.


Mirjam Groenendijk, bestuurslid/secretaris van stichting

Inclusief Midden-Gelderland:

We doen het niet alleen. We initiëren, faciliteren en financieren initiatieven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - niet alleen arbeidsgehandicapten - aan een baan te helpen. Eentje waarin ze zich betekenisvol voelen. Zoals met Scalabor, het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland en inclusief ondernemers. Het is mooi om te zien dat steeds meer ondernemers – vanuit een intrinsieke motivatie – inclusief ondernemen. En dat we dat willen waarderen met de prijs voor Inclusief Ondernemer van het jaar. Die verkiezing zou plaatsvinden op de Dag van de 1000 Voorbeelden op 19 maart, maar dat zal nu later in het jaar worden georganiseerd

Tekst en fotogragie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.