Herintreden in de samenleving

2 december 2016 09:52

Herintreden in de samenleving

herintreden_in_de_samenleving_optRuim 18 jaar al begeleidt Mieke Evers mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Iedereen heeft recht op zinvol werk, vindt de eigenaresse van de sociale onderneming HIDS.

Drie jaar geleden besloot Mieke Evers voor zichzelf te beginnen. Ze zette samen met haar twee zoons (namen) HIDS op, Herintreden in de Samenleving.

De laatste decennia zijn veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanuit een uitkeringssituatie begeleidt naar betaald werk. Maar er is een speciale groep die overblijft omdat die uit personen bestaat die zeer moeilijk werk kunnen vinden op de reguliere arbeidsmarkt.

‘Ook die mensen hebben recht op een zinvolle dagbesteding,’ zegt een gedreven Mieke. Het zijn mensen met vaak een complexe achtergrond. Schulden, verslaving, detentie spelen een rol, of ze hebben te kampen met een mentale of fysieke beperking. In ieder geval zijn het mensen die mede door het gebrek aan scholing en werkervaring geen reguliere baan zullen vinden.’

HIDS zet voor deze mensen werkprojecten op. In een beschermde en veilige omgeving kunnen ze in alle rust werken aan het repareren van fietsen, kaarten vouwen en sealen of meubels opknappen. ‘Niemand is blij als hij de hele dag uit het raam moet kijken. Werk zorgt voor afleiding, gezelligheid en het idee dat je toch iets nuttigs aan het doen bent,’ zegt Evers. Bovendien is het ook voor de opvanghuizen prettig dat de bewoners overdag een dagbesteding hebben.

In de ochtend halen Mieke en haar zoons de werknemers op. Na de werkdag worden de mensen weer netjes thuisgebracht. Dat is meteen al een uniek punt waarmee HIDS zich onderscheidt van de meeste sociale ondernemingen.

Veel van de cliënten van HIDS hebben problemen met het aanbrengen van structuur in hun leven. Het ophalen werkt drempelverlagend, een excuus dat de bus of tram niet reed is er niet meer.

Voor andere cliënten is de werkdruk bij een reguliere werkgever te hoog. ‘Dat is geen luiheid maar die stress van acht uur werken kunnen ze niet meer aan. Hier mogen ze kiezen om voor twee of drie of vier dagdelen aan de slag te gaan. Daar laat ik ze vrij in. Wel moet er gewerkt worden. Iedereen heeft een tempo, maar je moet wel een tempo hebben,’ voegt Evers er met een lach aan toe.

De cliënten die HIDS binnenkrijgt komen van opdrachtgever HVO Querido, een organisatie die opereert op het snijvlak van maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg. Per dag zijn er zo’n tien mensen aan het werk in de grote verwarmde loods aan de Van der Madeweg. In totaal biedt HIDS aan zo’n 25 mensen werk. De gerepareerde fietsen worden weer verkocht via het internet, net als de opgeknapte meubels. HIDS krijgt geen subsidie, het lukt desondanks om het hoofd boven water te houden.

‘Mijn motivatie om dit te doen is niet het geld, maar de mensen, ik vind het leuk om met deze mensen te werken. Drugs hebben een enorme impact op een mensenleven. Het is natuurlijk makkelijk om met een opgeheven vingertje te wijzen. Maar iedereen kan dakloos raken, iedereen kan pech hebben in zijn leven. Het is toch fijn om deze mensen ook een invulling van hun bestaan te geven.’

Wat de grootste uitdaging voor mij is? Ze moet even nadenken. De financiën en de administratie doe ik allemaal zelf, dat heb ik goed op orde.’ 
‘Wellicht het werven van nieuwe cliënten, zonder agressief te werven bij andere sociale ondernemingen.’ De mensen kunnen zelf bepalen waar ze willen werken, net als in de reguliere banensector. ‘Ik zorg voor echt werk en veel persoonlijke begeleiding, dat is dan vaak doorslaggevend voor de mensen om hier te komen. Er zijn concurrenten waarbij de mensen soms geen werk te doen hebben, dat schiet niet op natuurlijk.’

Een andere uitdaging is het vinden van nieuw onderdak voor HIDS, de huurovereenkomst loopt per 31 december af. ‘Als dat geregeld is kan HIDS uitbreiden. Ik wil graag nieuwe projecten opzetten. Ideeën genoeg, maar de prioriteit is op dit moment het vinden van een nieuwe, geschikte werkruimte.’ «

www.hids.nu

Tekst: Annette Bleeker // Fotografie: Blinkfotografie

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.