Tasje erbij?

25 oktober 2016 11:32

Tasje erbij?

Sinds begin dit jaar mag u als winkelier geen plastic tasje meer weggeven. De gedachte hierbij is het zwerfvuil terug te dringen. Welke btw-gevolgen heeft dit verbod voor u?

Alle plasticsoorten vallen onder dit verbod, dus ook tassen met een plastic voering, biobased tassen en composteerbare tassen. Wil u deze tassen toch aan een klant meegeven? Dan moet er btw in rekening gebracht worden. U als winkelier mag zelf bepalen hoe hoog deze vergoeding is.

Alle tassen?

Het betreft dus plastictasjes. Papieren en stoffen tassen mogen dus wel gratis meegegeven worden. Mits ze geen plastic bevatten.

Uitzonderingen zijn er als een plastic tas meegegeven wordt voor:

– het beschermen van losse voedingsmiddelen (denk aan fruit);

– tegengaan van verspilling van voedsel (bijvoorbeeld als je een los broodje verkoopt);

– sealen van in de taxfree gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels;

Hoe zit het nu met de btw?

Uit het verbod op het gratis plastic tasje blijkt niets van een speciale btw-regeling. Kortom voor de verkoop gelden de gebruikelijke btw-regels. De levering van een tasje moet derhalve gezien worden als de levering van een product. Over de verkoop is in beginsel 21% btw verschuldigd. Echter: in 2014 heeft de staatssecretaris een besluit gepubliceerd over verpakkingen (waaronder plastic wegwerpverpakkingen die geen zelfstandige gebruikswaarde hebben omdat ze een geringe geldwaarde vertegenwoordigen). In dat geval bepaalt het btw-tarief van de verkochte goederen het btw-tarief over de plastic wegwerpverpakkingen. Als voor een product het 6% btw-tarief geldt gaat dit ook op voor het plastictasje dus.

Voorbeeld:

De heer P. Uutje koopt in de stad twee appels bij de groenteboer, een broodje bij de slager, een paar schoenen en een boek bij de boekenwinkel. Overal wordt de vraag gesteld: ‘Wilt u er een tasje bij?’.

Bij de appels en het broodje mag het tasje gratis meegegeven worden (tegengaan van verspilling van voedsel cq. het beschermen van losse voedingsmiddelen). Bij de schoenen moet er een vergoeding voor het tasje betaald worden. Voor schoenen geldt het standaardtarief van 21%.

Over de vergoeding voor het tasje is derhalve ook 21% btw verschuldigd. Voor boeken geldt een tarief van 6%, op het plastictasje dat hij bij de boeken koopt zit derhalve ook 6% btw.

Geeft u het juiste btw-tarief in het tasje mee? Wilt u meer info over de (gratis) plastic tasjes voor uw specifieke situatie? Neem dan (vrijblijvend) contact op met ons!

Henk van Assen is werkzaam als belastingadviseur bij Borrie Belastingadviseurs B.V.

Borrie Belastingadviseurs B.V.

www.borrie.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.