Aansprakelijksrecht in MKB en Incasso No Cure No Pay: Voorkomen is beter dan genezen;

15 augustus 2018 13:54

Aansprakelijksrecht in MKB en Incasso No Cure No Pay: Voorkomen is beter dan genezen;

Net als natuurlijke personen loopt ook een onderneming het risico aansprakelijk gesteld te worden voor schade van personeel of derden. Een werkgever is verplicht ervoor te zorgen dat werknemers in een veilige omgeving kunnen werken op een plek en met middelen, werktuigen, die voldoen aan de daaraan te stellen veiligheidsnormen.

Ook ten opzichte van de buitenwereld, derden of klanten heeft een bedrijf de zorgplicht bij het uitvoeren van de werkzaamheden te voorkomen dat schade wordt toegebracht. Door het treffen van passende maatregelen of door afdoende te waarschuwen.

In een overeenkomst, algemene voorwaarden, kan aansprakelijkheid worden beperkt of uitgesloten. Bij een vordering uit onrechtmatige daad ligt dat anders en wordt al snel een zware stelplicht en bewijslast op de onderneming gelegd, waar het betreft het voldoen aan zijn zorgplicht. In de eerste plaats betekent dit dat een onderneming de risico’s die bestaan of kunnen ontstaan goed in kaart dient te brengen en nagaat welke risico’s eventueel te beperken of uit te sluiten zijn om vervolgens een behoorlijke verzekering af te sluiten voor de risico’s die toch blijven bestaan.

In zijn algemeenheid is zo’n verzekering wellicht niet verplicht, bijvoorbeeld bij een motorvoertuig. Op grond van de WAM overigens wel. De zorgvuldigheid die van een verantwoordelijke onderneming mag worden gevraagd, of het goed werkgeverschap dat ten opzichte van de werknemers in acht moet worden genomen, brengt met zich mee dat van een onderneming verlangd mag worden een passende, behoorlijke verzekering af te sluiten. Daarbij kan worden gedacht aan een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven, een schadeverzekering inzittenden, een werknemersschadeverzekering, eventueel een collectieve ongevallenverzekering etc.

In de beoordeling van de vraag of in voor-komend geval sprake is van aansprakelijkheid kan de vraag of de onderneming aan deze ‘verzekeringsplicht’ heeft voldaan, zelfs een belangrijke rol spelen. In voorkomende gevallen zullen wij u in verband hiermee graag nader informeren.

Heeft uw onderneming een klant die de facturen niet betaalt? Wij hebben de middelen om uw debiteur alsnog te laten betalen. Vanaf het moment dat u uw incassozaak aan ons overdraagt, doen wij er alles aan om uw geld te incasseren. Waaronder het leggen van effectieve bewarende beslagen, die vaak binnen een dag zijn gelegd, en uw vordering veiligstellen.

Wij werken wel op basis van ‘no cure no pay’. Wij willen liever geld verdienen voor onze klanten dan een kostenpost zijn. ‘No cure no pay’ geldt namelijk wel voor de incasso van uw zakelijke vorderingen op zakelijke debiteuren (b2b incasso). Onze ‘no cure no pay’ incasso is bedoeld voor de incasso van facturen, leningen en huursommen.

Wij verzorgen eveneens het buitengerechtelijke incassotraject op basis van ‘no cure no pay’. Incasseren wij niets, dan betaalt u ons niets. Incasseren wij wel, dan belasten wij uw debiteur met de rente- en incassokosten als vergoeding voor onze buitengerechtelijke werkzaamheden.

Bij verhaal van uw volledige vordering is de incasso zonder kosten. De debiteur betaalt in dat geval namelijk onze kosten.

Interesse? Vraag naar de mogelijkheden. Wij informeren u graag nader. «

Marktplein 23. 2132 DA Hoofddorp

Telefoon 023 556 37 90

Mobiel 06 344 89 700

Fax 023 556 37 99

www.singhraaijmakers.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.