Lening uit eigen BV – Wat zijn de voorwaarden?

23 juni 2018 14:41

Lening uit eigen BV – Wat zijn de voorwaarden?

Een lening uit eigen BV is een fiscaal aantrekkelijke optie wanneer u een groot bedrag nodig heeft, bijvoorbeeld voor de aanschaf of de verbouwing van een woning. Zolang uw BV over voldoende liquide middelen beschikt, is een dergelijke lening te verkiezen boven een lening bij een bank of andere kredietverstrekker. Zorg er wel voor dat de lening aan een aantal zakelijke voorwaarden voldoet, dan kunt u genieten van fiscale voordelen zonder dat dit tot een conflict met de fiscus leidt.

Zakelijke voorwaarden

Een lening uit eigen BV moet aan een aantal zakelijke voorwaarden voldoen. Zo moeten er schriftelijke afspraken worden vastgelegd betreffende de hoogte van de lening, de aflossingstermijn en de hoogte van de rente. Bovendien moet er vastgelegd worden welke zekerheden er zijn of juist ontbreken voor het aflossen van de lening aan de BV. Tot slot heeft u een registratieplicht bij de Belastingdienst wanneer u geld uit de BV leent ten behoeve van aankoop of verbouwing van onroerend goed. Een lening die niet voldoet aan zakelijke voorwaarden zal door de fiscus als uitdeling worden beschouwd en ook als uitdeling worden belast.

Hoogte van de rente

De rente die u over de lening betaalt, kunt u grotendeels zelf bepalen, maar moet wel in verhouding staan met de actuele marktrente. Als de BV een groter risico loopt vanwege het ontbreken van zekerheden, kan er een risico-opslag worden gehanteerd. Een hogere rente is in dit geval fiscaal zeer aantrekkelijk, maar moet voor de fiscus wel voldoende worden onderbouwd. Naast bovenstaande factoren wordt de hoogte van de rente ook bepaald door het vastleggen van een variabel of vast rentepercentage. U heeft dus voldoende vrijheid in het bepalen van de rente, zolang u de keuzes kunt beargumenteren.

Rekenvoorbeeld bij hypotheek uit eigen BV

Er zijn fiscaal leuke voordelen te behalen wanneer u een hypothecaire lening uit eigen BV afsluit. De rente is voor u aftrekbaar in box 1 en uw BV betaalt over de ontvangen rente vennootschapsbelasting van 20 à 25%. Het bedrag dat netto overblijft, kan vervolgens aan u worden uitgekeerd als dividend. Stel dat u 100.000 euro leent voor de aankoop van een woning tegen een rente van 5% (5.000 euro). U heeft een topinkomen en ontvangt 52% renteaftrek (2.550 euro). U betaalt dan netto 2.450 euro rente. Vanuit de BV betaalt u 20% (1.000 euro) over de ontvangen rente (5.000 euro). Het bedrag dat overblijft (4.000 euro) kan vervolgens als dividend aan u worden uitgekeerd.

Consumptieve lening niet aantrekkelijk

Een lening uit BV is dus fiscaal zeer aantrekkelijk wanneer u dit geldbedrag wilt gebruiken voor de aanschaf of de verbouwing van een woning. U heeft dan niets meer te maken met de strenge voorwaarden van de bank, u kunt de voorwaarden grotendeels zelf bepalen. Een consumptieve lening uit eigen BV is fiscaal echter minder aantrekkelijk. Een dergelijke lening moet namelijk opgegeven worden in box 3 en de rente die u betaalt aan uw BV is niet aftrekbaar. Bovendien moet de BV over de ontvangen rente vennootschapsbelasting betalen. Een consumptieve lening uit BV is enkel een optie wanneer u vanwege de strenge voorwaarden geen lening bij een reguliere bank af kunt sluiten, u zal hier verder fiscaal echter geen voordelen mee behalen.

Verschil met Rekening-courant

Met een Rekening-courant kunt u privé-uitgaven vanuit de BV als het ware voorschieten. Aangezien dit vaak om relatief lage bedragen gaat die binnen korte tijd weer worden terugbetaald aan de BV, hoeft er geen rente over dit bedrag berekend te worden. Wanneer het saldo van de Rekening-courant echter de grens van 17.500 euro overschrijdt, zal er rente betaald moeten worden. Wanneer u bijvoorbeeld 15.000 euro uit de BV wilt lenen voor de aanschaf van een nieuwe auto en het saldo daardoor tijdelijk boven de 17.500 euro uitkomt, dan moet u over dit bedrag rente betalen. Ook als u op korte termijn het bedrag geheel of gedeeltelijk aflost. Blijft het saldo met de aanschaf onder het drempelbedrag, dan betaalt u geen rente.

Bron: Notaris.in

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.