Geen bedrijventerrein, maar wel interessant voor ondernemers

30 januari 2017 14:05

Geen bedrijventerrein, maar wel interessant voor ondernemers

Bij hightech en wetenschappelijk onderzoek leg je onwillekeurig de link met Eindhoven. Wat vrijwel niemand doet, zelfs de meeste Amsterdammers niet, is die link met de hoofdstad leggen. Terwijl daar alle reden toe is, want op het Amsterdam Science Park bevindt zich het zwaartepunt van fundamenteel bèta onderzoek in Nederland, alsmede een rijke variëteit aan technologische bedrijven: van startups tot internationaal gevestigde namen.

Op het Amsterdam Science Park zou je niet denken dat je je binnen de ring A10 van Amsterdam bevindt, op slechts een kwartiertje fietsen van het stadscentrum. Op de ruim opgezette campus is een cluster van wetenschappelijke onderzoeksinstituten en technologiebedrijven gevestigd. Dat zij er de ruimte en faciliteiten hebben om hun werk te doen is te danken aan Matrix Innovation Center, dat kantoormeters alsmede laboratoriumruimte aanbiedt aan huurders en hen breed faciliteert. Managing Director Geert Haksteen glimlacht als de wetenschappelijke ‘highground’ die het park is, de best bewaarde verrassing van de hoofdstad wordt genoemd. “Het zou inderdaad bij het grote publiek meer bekendheid mogen hebben. Positief is in elk geval dat instituten en bedrijven deze plek al jaren weten te vinden.”

Flexibele en schaalbare oplossingen


De fysieke situatie bevestigt Haksteens gelijk, er is op het moment van het interview met Hét Ondernemersbelang geen leegstand. “We zijn dan ook bezig met het ontwikkelen van nieuwbouw. In het voorjaar van 2018 verrijst hier een nieuw gebouw onder de titel Matrix VII. Daarin zal lab- en kantoorruimte komen en met ARCNL (Advance Research Center for Nanolitography) is de eerste huurder al bekend die met vierduizend te huren meters Matrix VII al voor dertig procent zal vullen.”

“De contacten tussen kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en ondernemers vormen een belangrijke meerwaarde van aanwezigheid op het Amsterdam Science Park”

Overigens wil dat niet zeggen dat het alléén uit de nieuwbouw moet komen, want er is ook onder de bestaande huurders de nodige dynamiek. “Wij zijn uiterst flexibel als het gaat om de ruimte die we verhuren, die varieert momenteel van 25 tot 4.000 vierkante meter. Maar flexibel zijn we óók als het om de duur van de huurcontracten gaat. Partijen die in het bètawetenschappelijke veld actief zijn hebben soms slechts tijdelijk behoefte aan ruimte, bijvoorbeeld om een project te draaien. Die korte huurcontracten sluiten wij ook af. Voor geïnteresseerde partijen kunnen de vierkante meters die tussentijds vrijkomen ook een kans bieden om zich hier te vestigen.”

Plug & Play


De gevestigde partijen zijn actief in onderwijs, onderzoek en/of ondernemerschap, zegt Haksteen. “Ze hebben gemeen dat ze zich met bèta onderzoek bezighouden met als accent het fundamentele onderzoek op het terrein van de hoge energiefysica en nanodeeltjes.” Het zijn de moderne faciliteiten die het Amsterdam Science Park voor partijen als de UvA, VU, het AMC en NKI (het Nederlandse Kanker Instituut) zo interessant maken. “Een doorslaggevend argument voor vestiging vormen de plug and play lab voorzieningen die we hier kunnen aanbieden. De lab opbouw is namelijk redelijk standaard waardoor partijen zonder vooraf grote investeringen te hoeven doen, snel aan de slag kunnen.” Bij nieuwe vestigers speelt uiteraard de vraag wat het Science Park hen te bieden heeft, maar daarnaast kijken de grondeigenaren de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), UvA, Rabobank Amsterdam en de gemeente, of nieuwe vestigers op hun beurt het Science Park iets te bieden hebben. “Synergie is hier belangrijk, want het park moet geen bedrijventerrein worden, waarbij het er puur om gaat zoveel mogelijk bedrijven te huisvesten.”

Voor de bedrijven hier is het interessant om dicht tegen de innovatieve wetenschap te zitten en die unieke gelegenheid is er op het park. “We hebben hier ongeveer 130 bedrijven waarvan circa 30 tot 40 startups. Daarnaast zijn hier ook gevestigde concerns met afdelingen aanwezig, zoals Halliburton en het Japanse AGC, maar ook bedrijven die hun bron bij kennisinstellingen hebben, zoals Kite Pharma en Agendia die medicijnen tegen kanker ontwikkelen.” Daarmee ligt er meteen een brug naar een ander wetenschappelijk veld dat op het park in bloei staat, de chemie. Soraya Sluijter is projectleider chemical innovation bij het Innovation Lab Chemistry Amsterdam (ILCA). “Onderwijs heeft binnen het chemisch cluster een belangrijk aandeel, maar ook het onderzoek is groeiende. Je ziet de tendens binnen het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences, het chemie instituut van de UvA, richting valorisatie. Ofwel; men is bewuster bezig met het creëren van impact. Dat gebeurt door het aangaan van samenwerkingen en het creëren van spin offs.”

Stap voorwaarts


Sluijter die het huren van ruimte en gebruik van geavanceerde onderzoeksapparatuur coördineert is, evenals Haksteen, een spin in het web voor samenwerking en contacten tussen partijen op het Amsterdam Science Park. “De contacten tussen kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en ondernemers vormen een belangrijke meerwaarde van aanwezigheid op het Amsterdam Science Park. Chemici die bij ILCA hun faciliteiten huren, profiteren er bijvoorbeeld van dat zij hier direct om de hoek zitten bij de universitaire faculteiten.” Om partijen proactief in contact te brengen organiseert de directeur van het Amsterdam Science Park, Leo le Duc, kennismakingsprogramma’s en kennisbijeenkomsten voor alle partijen op het Science Park, vertelt Haksteen.

Sluijter doet dat specifiek voor de metropoolregio Amsterdam voor het chemische cluster. “Samen met het Havenbedrijf waarmee ILCA samenwerkt, organiseer ik bijeenkomsten waar ik altijd probeer om een onderzoeker, een startup en een gevestigd bedrijf te laten spreken, zodat er voor alle aanwezigen iets interessants bij zit. Maar hoewel die kennisuitwisseling belangrijk is, zijn de bijeenkomsten toch voornamelijk bedoeld om mensen bijeen te brengen. Op kleinere schaal organiseer ik dergelijke bijeenkomsten ook hier op het park.” Niet alleen halen huurders zo meer uit hun directe omgeving, bovendien helpen facilitatoren als Matrix Innovation Center en het ILCA de wetenschap zo weer een stap voorwaarts. «

Tekst: Baart Koster // Fotografie: Blinkfotografie

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.