De toekomst van de energievoorziening en het personeelsbeleid bij NUON

30 januari 2017 14:05

De toekomst van de energievoorziening en het personeelsbeleid bij NUON

De komende decennia verandert onze energievoorziening ingrijpend. Hoe is afhankelijk van politieke besluitvorming en technologische ontwikkelingen. Het personeelsbeleid van Nuon moet inspelen op een toekomst die deels nog ongewis is.

“Mensen die je nu aanneemt, moeten de competenties hebben voor een toekomst die je deels nog niet kunt overzien”

“Hoe we verder willen met de energievoorziening is een maatschappelijk vraagstuk, waarover de politiek moet beslissen”, stelt Ruud Snelderwaard.  Hij is als clustermanager verantwoordelijk voor de vestigingen van Nuon in Velsen, Diemen en Amsterdam (Hemweg). “De omslag naar een meer duurzame energievoorziening zal zich de komende tien jaar voltrekken. Dat de kolencentrale aan de Hemweg op termijn moet worden gesloten, lijkt wel duidelijk. De vraag is alleen op welke termijn en wat ervoor in de plaats komt. Energie op een duurzame manier opwekken is het probleem niet, maar hoe zorgen we ervoor dat alles blijft draaien als er geen wind of zon is en we niet meer kunnen terugvallen op kolen? Bij Nuon zijn we druk bezig met nieuwe ontwikkelingen. We doen bijvoorbeeld onderzoek naar het opslaan van een energiesurplus in andere energiedragers, zoals ammoniak.”

Personeel voorbereiden op mogelijke veranderingen

Intussen heeft de onzekerheid over de toekomstige werkgelegenheid zijn weerslag op het personeel. “Mensen zijn onzeker over hun toekomst. Uiteraard proberen we het zo goed mogelijk voor iedereen te regelen. Als het zo ver komt, doen we er alles aan om ze van werk naar werk te begeleiden. Ik verwacht dat dit te zijner tijd voor de technici en operators geen probleem zal opleveren, maar we zijn nu al aan het inventariseren wat mogelijk en nodig is.”

Door de vergrijzing heeft Nuon bovendien te maken met een flink natuurlijk verloop. “De onzekere toekomst maakt het lastig om nieuwe medewerkers aan te trekken. Men wil het risico niet lopen op afzienbare termijn zonder werk te komen. We lossen het nu vooral op door samenwerking te zoeken met derden en mensen aan te nemen op tijdelijke contracten. Uiteraard is het ook belangrijk om personeel vast te houden en voor te bereiden op mogelijke veranderingen.” Daar komt bij dat de toekomstige technieken voor een deel nog moeten worden ontwikkeld. “We blijven wel energieproducent, maar hoe we produceren en opslaan is nog onduidelijk. We hebben teams samengesteld die bezig zijn dingen te ontwikkelen voor de toekomst. We zijn iets aan het maken wat nog niet af is en dat zijn we helemaal niet gewend. Wij zijn gewend om dingen te maken die werken! Het is een enorme uitdaging en het vraagt andere competenties dan nu nodig zijn. Mensen die je nu aanneemt, moeten de competenties hebben voor een toekomst die je deels nog niet kunt overzien.”

De grootste zorg van Ruud Snelderwaard is misschien wel het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van het proces. “Onze mensen zijn goed opgeleid en zijn zich voortdurend bewust van alle veiligheidseisen. Het aanstellen van tijdelijke medewerkers kan een risico zijn voor de bedrijfsvoering en de kans op ongevallen vergroten. De ervaring leert dat de veiligheidsrisico’s in een afbouwperiode groter zijn. Dat maakt het, om in energietermen te blijven, best spannend. Tot de laatste dag moet het werk hier veilig en betrouwbaar worden uitgevoerd.”

Nuon Local Asset Group Amsterdam - www.nuon.com

Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.