Is uw organisatie al hartveilig?

22 mei 2018 12:13

Is uw organisatie al hartveilig?

In Nederland krijgen gemiddeld 300 mensen per week (buiten het ziekenhuis) een hartstilstand. Bij directe hulp zonder gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator) is de overlevingskans tussen 15 en 20%. Met gebruik van een AED binnen 6 minuten stijgt de overlevingskans naar 60%. Indien er geen AED beschikbaar is zal de overlevingskans na 6 minuten iedere minuut met 15% dalen.

Wat is een AED? 

Een AED is een levensreddend apparaat dat gebruikt wordt bij een circulatiestilstand. De AED zal het ritme van het slachtoffer met een circulatiestilstand analyseren en indien nodig zal de AED een schok aan het hart geven. Door deze schok kan het hart weer uit zichzelf gaan slaan. Uiteraard is het nog steeds van belang dat de BHV-ers een goede hartmassage en beademing toepassen tijdens de hele inzet.

Veel bedrijven hebben al een AED, de vraag is of deze AED nog wel inzetbaar is. Het is belangrijk om met enige regelmaat uw AED te controleren. Iedere AED heeft een zelftest en aan de buitenkant van de AED kan men zien of deze goed verlopen is. Vaak is dit zichtbaar met een groen bolletje, vinkje of lampje. Bij veel AED’s wordt de houdbaarheid van de elektroden niet getest, daarom is het ook belangrijk om deze datum vast te leggen. Na die datum moeten de elektroden vervangen worden om ervoor te zorgen dat de AED inzetbaar is.

De Hartstichting en het Rode Kruis streeft ernaar om zoveel mogelijk AED’s buiten te plaatsen. Zodra een AED buiten hangt kan deze worden aangemeld bij de meldkamer van de Veiligheidsregio. Uw AED kunt u aanmelden via www.thecprnetwork.com en www.hartslagnusystem.nl.

Als uw AED is aangemeld bij een van de 2 systemen dan bestaat de kans dat de AED wordt gebruikt voor een inzet in de buurt. Als er meer en meer AED’s erbij komen dan is de kans dat de afstand van het slachtoffer naar de AED kleiner wordt. Tenslotte telt iedere seconde. Indien uw AED gebruikt is bij een inzet dan krijgt u (sinds 1 januari 2018) de elektroden vergoed via de lokale ambulancedienst.

Het is wel van belang dat de AED buiten wordt geplaatst in een verwarmde kast, omdat de elektroden en batterijen niet tegen vorst kunnen. Afhankelijk van uw locatie en risico kunt u kiezen voor een open kast of een kast met pincode.

Heeft u nog geen AED?

Momenteel zijn er heel veel verschillende soorten AED’s in diverse prijsklasse. Wij zien in de praktijk vaak dat goedkopere AED’s niet zo goedkoop zijn als het lijkt. De onderhoudskosten voor een AED lopen vaak uiteen in een periode van 10 jaar. Elektroden en batterijen moeten vervangen worden en deze kosten beginnen vanaf € 190,- tot boven de € 800,- in de komende 10 jaar. Wij adviseren altijd om ook naar deze kosten te kijken.

Wij kunnen u voorzien van deskundig advies betreffende AED’s, buitenkasten en alle andere BHV en veiligheidsproducten.

Daarnaast hebben wij voor de lezers van Het Ondernemersbelang een speciale aanbieding voor een AED met zeer lage onderhoudskosten en een verwarmde buitenkast.

Zoll AED Plus met verwarmde buitenkast vanaf: € 1600,-

(onderhoudskosten komende 10 jaar € 184,-)

BHV Voordeelwinkel BV | www.bhvvoordeelwinkel.nl | Tel: 0118 -236071 | info@bhvvoordeelwinkel.nl

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.