Gepubliceerd op 8 oktober 2018

Kwaliteit in BHV-veiligheid

Ruim vijfentwintig jaar ervaring

Als het om veiligheid gaat, is kwaliteit een hele belangrijke factor. HBO Safe, sinds 1991 een professionele dienstverlener op het gebied van veiligheidstrainingen, staat met ruim vijfentwintig jaar ervaring voor die kwaliteit en heeft 70 soorten veiligheidstrainingen in haar pakket. Cursisten beoordeelden de organisatie in 2017 dan ook met een 8.7 als gemiddeld cijfer.

De BHV dienstverlener verzorgt veiligheidstrainingen op uw locatie en heeft een eigen trainingscentrum in de Haagse Binckhorst. Daarnaast beschikt HBO Safe via het landelijk dekkende netwerk van BHV Oké leden nog eens over 22 landelijke trainingscentra op locatie.

Het eigen trainingscentrum is per auto gemakkelijk bereikbaar vanwege de ligging vlak naast de A12. Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen. Degene die met het openbaar vervoer reist ondervindt ook geen problemen, want er stopt een bus voor de deur.

Waarom zou je kiezen voor de veiligheidstrainingen van HBO Safe?

HBO Safe biedt realistische en praktijkgerichte trainingen aan en is sterk in maatwerktrainingen, met vele in-company mogelijkheden. Naast de veiligheidstrainingen en -diensten worden er jaarlijks ruim 5.000 Bhv’ers getraind. De organisatie is ISO 9001 en VCA* en REOB – gecertificeerd en heeft een landelijk dekkend netwerk.

Bij alle klassieke trainingen behoort E-learning tot de mogelijkheden en de trainingen zijn gecertificeerd door het NIBHV, Oranje Kruis en het Rode Kruis.

Voor alle BHV–trainingen heeft de organisatie praktijkvoorzieningen met een breed scala aan simulatieruimtes waar calamiteiten geoefend worden met rook, licht, geluid, lotus slachtoffers en diverse branden.

Lotus slachtoffers zijn uiteraard geen echte slachtoffers, maar worden ingezet bij oefeningen voor BHV of de professionele hulpdiensten. Iedere lotus is een EHBO’er en heeft een opleiding gevolgd van 2 jaar in grimeren, acteren, ensceneren (als schijnvertoning opvoeren) en ontwerpen van ongevalssituaties. Met lotus slachtoffers worden de oefeningen zo realistisch mogelijk gemaakt.

Ook worden er EHBO–scenario’s getraind zoals ongevallen op de werkplaats en reanimatie. Hiervoor beschikt HBO Safe over speciaal ingerichte scenario-ruimtes.

Een greep uit het assortiment veiligheidstrainingen

Het is teveel om alle 70 soorten veiligheidstrainingen in dit artikel te benoemen. Hier volgt een greep uit de basis van het ruime assortiment:

  1. BHV basisopleiding:

De BHV basisopleiding is een 2-daagseopleiding voor werknemers en werkgevers. Als je personeel in dienst hebt, ben je wettelijk verplicht om minimaal één bedrijfshulpverlener (Bhv’er) te hebben. Bhv’ers zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van brand en daarnaast begeleiden ze ontruimingen en verlenen ze eerste hulp bij ongevallen. Daarom moet er altijd een Bhv’er in je organisatie aanwezig zijn.

HBO Safe geeft BHV–trainingen bij voorkeur op eigen locatie, omdat de meeste calamiteiten rondom de werkplek gebeuren en omdat nieuwe kennis op eigen terrein beter blijft hangen. Als dit op de locatie van het bedrijf niet mogelijk is door bijvoorbeeld ruimtegebrek, is dat geen enkel probleem, omdat HBO Safe meerdere trainingslocaties heeft, waardoor er dus altijd wel een trainingsplek in de buurt is.

  1. De BHV basisopleiding module Eerste Hulp:

In de BHV basisopleiding module Eerste Hulp leren deelnemers de basis van het vak. Het onderdeel Eerste Hulp bestaat uit Niet Spoedeisende Eerste Hulp (NSEH) en Spoedeisende Eerste Hulp (SEH). De trainers van HBO Safe geven deze module in één dag. Dit doen ze volgens het lesplan van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV).

  1. BHV basisopleiding module Brand & Ontruiming:

In deze opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld: verschillende soorten brand, gevaren bij brand, taken van Bhv’ers bij een brand en een ontruiming, controle brandmelding, deurprocedures, algemene blusregels, gebruik van (kleine) blusmiddelen en voorbereiding van een ontruiming.

Verder komen vaste blusvoorzieningen aan bod zoals droge blusleidingen en sprinklerinstallaties en leren de deelnemers wat de eigenschappen zijn van blusmiddelen. Daarnaast wordt er geoefend met communicatiemiddelen en wordt het ontruimingsplan doorgenomen.

  1. BHV basisopleiding E-learning theorie + praktijk:

Als je snel bedrijfshulpverlener wilt worden, kun je dat via deze opleiding doen. Je leert hier namelijk binnen één dag alle vaardigheden. Dit is onder andere mogelijk omdat je met e-learning het theoriegedeelte vooraf leert, wat je gewoon in je eigen tempo kunt doen. De overige vaardigheden worden tijdens de praktijkdag begeleid en getraind. Na deze cursus kun je als Bhv’er eerste hulp verlenen en een beginnende brand blussen.

Zoals de namen van deze opleidingen doet vermoeden, gaat het bij deze vier om de absolute basiskennis op het gebied van bedrijfshulpverlening. De andere zesenzestig opleidingen gaan op diverse terreinen de diepte in en zorgen voor een verbreding en specialisatie van de kennis.

Om als bedrijf bij alle mogelijke calamiteiten kennis te hebben van de preventieve middelen heeft HBO Safe een reeks van Veiligheidsmaterialen van A tot Z opgesteld.

Adviserende rol

In haar preventief adviserende rol heeft de organisatie tips op het gebied van noodverlichting, brandveiligheid, blusmiddelen, rookbeheersing, brandoverslag, gevaarlijke stoffen, ontruimingen, ontvluchtingsimulaties en een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).

De Arbowet verplicht ieder bedrijf een RI&E te hebben. Los van de wettelijke verplichting is het voor bedrijven ook efficiënter en voor de werknemers een veiligere manier van werken.

De RI&E laat zien welke punten van het arbobeleid beter kunnen, zoals veilig werken met je bedrijf en de risico’s goed in kaart brengen, met als doel risico’s voor werknemers en bedrijven te verlagen.

HBO Safe staat voor veiligheid, kwaliteit en transparantie.

www.hbosafe.nl

Tekst: Leo Singor.

 

 

 

 

Onze partners