Inkeer met 0% boete ook in 2018 nog mogelijk

15 augustus 2017 13:48

Inkeer met 0% boete ook in 2018 nog mogelijk

Staatssecretaris Wiebes heeft aangekondigd de inkeerregeling per 1 januari 2018 af te schaffen. In deze column wordt uitgelegd hoe ook na de afschaffing van de inkeerregeling nog kan worden geprofiteerd van het soepele inkeerregime van (zo goed als) voorbije tijden.

Oude vs nieuwe inkeerregeling

Onder inkeren wordt verstaan het ‘vrijwillig’ verbeteren van aangiften die eerder onjuist of onvolledig zijn gedaan. Dit gebeurd door het alsnog verstrekken van de juiste en volledige informatie. Onder de oude inkeerregeling werd geen vergrijpboete opgelegd indien alsnog een juiste en volledige aangifte werd gedaan. Daarbij gold wel de voorwaarde dat de inspecteur de valsheid van de aangifte(n) niet al zelf op het spoor was. Met ingang van 2 juli 2009 is de inkeerregeling aangepast in die zin dat slechts geen boete wordt opgelegd voor aangiften die binnen twee jaar na het onjuist doen daarvan, ‘vrijwillig’ zijn verbeterd. Deze versoberde inkeerregeling komt dus, als het aan Wiebes ligt, per 1 januari 2018 te vervallen.

Recht op ‘geen hogere straf’

Op grond van het Europese mensenrechtenverdrag mag geen zwaardere straf worden opgelegd dan die ten tijde van het begaan van het strafbare feit gold. Volgens de rechtbanken in Breda en Arnhem geldt dit principe ook bij een beroep op de inkeerregeling. Dit bekent dat de oude inkeerregeling (0% boete) ook nu nog van toepassing is op de vrijwillige verbetering van aangiften die zijn gedaan ten tijde van de oude inkeerregeling.

(Tot) 2014 boetevrij?

In de periode 2 september 2013 tot 1 juli 2014 gold wederom dat geen boete werd opgelegd bij inkeer. Dit betekent dat ook de aangiften die in die periode zijn gedaan, volgens de uitspraken van de rechtbanken, nu alsnog tegen 0% boete kunnen worden ingekeerd. Een ruimere uitleg van de uitspraken van de rechtbanken is dat de aangiften tot 1 juli 2014 boetevrij kunnen worden ingekeerd. Dus ook over alle daarvoor gelegen jaren.

Een aanverwante vraag is of de lage boetetarieven die golden in de periode na de aanpassing van de inkeerregeling in 2009 (15 tot 30% boete in 2010-2013 in vergelijking met 120% nu), ook nu nog van toepassing zijn voor deze jaren. Omdat geen hogere straf mag worden opgelegd dan ten tijde van het doen van aangifte aan inkeerboete gold, ligt die conclusie voor de hand. Als de Hoge Raad de uitleg van de rechtbanken van het recht op ‘geen hogere straf’ volgt, dan zijn onderstaande boetetarieven ook van toepassing op inkeren na afschaffing van de inkeerregeling.

Aangifte vóór Boetetarief box 3

(bij inkeer)

Boetetarief overig

(bij inkeer)

1 juli 2009 0% 0%
1 juli 2010* 15% 15%
2 september 2013 30% 30%
1 juli 2014 0% 0%
1 juli 2015 30% 30%
1 juli 2016 60% 60%
1 december 2018 120% 60%

*op grond van het overgangsrecht bij de aanscherping van de inkeerregeling

Worden deze boetetarieven vergeleken met het maximale boetetarief voor het verzwijgen van buitenlands inkomen of vermogen (100 tot 300%), dan kan een beroep op de (spoedig historische) inkeerregeling een aanzienlijke besparing van het te betalen bedrag aan boetes opleveren.

door: Mr. N. (Nick) van den Hoek, Jaeger Advocaten-belastingkundigen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.