Gepubliceerd op 15 april 2019

Gesubsidieerd zakgeld: daar wordt iedereen blij van

Bent u ondernemer en heeft u kinderen? Zet ze op de loonlijst! Dat levert zakgeld op voor uw kinderen en belastingvoordeel voor u. En dat is aantrekkelijk voor alle partijen, toch?

Het werkt verrassend simpel: u zet uw kind(eren) op de loonlijst. In ruil daarvoor doen ze klusjes binnen uw bedrijf (of ze doen niets, maar dat leg ik zo uit) en verdienen ze hun zakgeld. Uw kosten stijgen, dat drukt uw winst en dus betaalt u minder inkomstenbelasting. Voor uw kind maakt het niet uit, want die werkt maar zo weinig uren dat hij of zij het brutosalaris (bijna) netto krijgt uitgekeerd. Want uw kind moet dan natuurlijk wel belastingaangifte doen aan het einde van het jaar.

“Maak slim gebruik van de regels en neem uw kind in dienst. Zo creëert u een win-winsituatie!”

(Niet) werken voor je geld

Je zou het niet verwachten, maar er staat nergens in de wet dat je echt moet werken voor je geld. Nou is het over het algemeen geen goed idee om iemand op de loonlijst te zetten die zichzelf niet terugverdient, maar in dit geval kan het prima. In plaats van het zakgeld privé te betalen, betaalt u het nu zakelijk, in de vorm van loonkosten. Het mooiste is dan natuurlijk dat uw kind ook werkelijk iets doet voor het geld, maar het hoeft niet.

Ook het loon kunt u zelf bepalen, want ook daarover zijn weinig wettelijke regels. Misschien werkt uw kind op papier twee uur per week, à €25 per uur. Dat is een riant loon, maar dat mag. Er bestaat wel een minimumloon, maar geen maximumloon (behalve de Balkenende-norm). Dus: wilt u uw kind bijvoorbeeld €100 in de maand aan zak- en kleedgeld geven? Dan betaalt u dat dus uit als loonkosten. Wat voor werk uw kind hiervoor doet als tegenprestatie, dat is aan u.

Niet te veel, want anders kost het u de kinderbijslag

Let op: Er zit wel één addertje onder het gras: is uw kind zestien of zeventien? Dan moet u er goed om denken dat uw kind niet meer verdient dan € 1.285 netto per kwartaal, want anders verliest u de kinderbijslag. Voor jongeren onder de zestien maakt het niet uit wat ze bijverdienen. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank vindt u meer informatie over wat jongeren mogen bijverdienen.

Online regelen

Jaren geleden was ik een van de eerste kantoren die overstapte naar online boekhouden, nu is wat mij betreft de tijd rijp voor de volgende stap, namelijk online fiscaal advies. U kunt direct online 24/7 fiscaal advies inwinnen.
Maak direct een afspraak.

Ron Meijer (Financieel Columnist)

Ron Meijer RBc ADROME fiscaal & Blauwe Vrijdag
Telefoon:  0857920074
Mobiel:  0620797115
E-mail:   rm@adrome.nl
Website:  www.adrome.nl
Adres: Zuiderplein 4 – 6, 8911 AJ LEEUWARDEN

Over Ron

Ron Meijer is zelfstandig belastingadviseur bij Adrome Fiscaal, auteur bij Wolters Kluwer, coach bij Qredits Nederland en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij…”

Ron Meijer, zelfstandig belastingadviseur

Ron Meijer

Telefoon: 0857920074 / 0620797115
E-mail rm@adrome.nl
http://www.adrome.nl
Alle artikelen van Ron Meijer

Onze partners