Gepubliceerd op 12 oktober 2018

De ICT wereld in 2019

Nog nooit waren er zoveel banen in Nederland. En waar is de grootste vraag naar? Naar ICT’ers!
Monsterboard en LinkedIn merken een sterk stijgende vraag naar ICT’ers. Tijd dus voor onderzoek naar de vraag-en-aanbod markt van ICT-professionals.

Er is een groot tekort aan ICT’ers. Organisaties zijn daardoor genoodzaakt om geschikte mensen in het buitenland te werven, zelf personeel opleiden óf proberen studenten te werven voor posities tijdens en na hun studie.

Dat is ook wel nodig, want er staan meer dan 35.000 ICT gerelateerde vacatures open. En dat is alleen maar in Nederland, want in heel Europa is een tekort aan geschikte ICT-professionals.

35.000 ICT vacatures, dan heeft iedere ICT’er in Nederland vast een baan? Dat dachten wij ook, maar dat is niet het geval. De vraag is namelijk verschoven naar hoogopgeleid personeel. Naar verhouding zijn er steeds minder vacatures voor mensen met MBO-opleidingen. En de technologische ontwikkelingen gaan snel. Jaar werkloos? Dan is je kennis misschien al niet meer relevant.

Voor ICT’ers is het dan ook belangrijk om te blijven leren en ontwikkelen. Hoe je dit doet? Leer bij, ontwikkel en specialiseer. Waar is nu specifiek veel vraag naar? Vooral software developers, front-end developers, back-end developers, systeembeheerders en operators hebben de banen voor het oprapen. Daarnaast zijn de gebieden IT security, pentesting en webdevelopment ook onderhevig aan een exploderende groei.

Wat dit betekent voor de ondernemer

De komende jaren zal de vraag naar ICT’ers nog stijgen. Ben jij als ondernemer op zoek naar een ICT-professional? Dan zal het lastig zijn om deze vacature te vervullen. Wat je ook kunt doen is je personeel intern opleiden. Dit kan bijvoorbeeld door ICT cursussen en ICT trainingen aan te bieden. Met de mobile development, social media en microsoft certificeringen verhoog je de ICT kennis in iedere organisatie!

Onze partners