BAM is op weg naar 100 procent circulair bouwen

10 oktober 2017 13:53

BAM is op weg naar 100 procent circulair bouwen

Duurzaamheid in de bouw gaat ook over hergebruik van materialen. Het vraagt een totaal andere manier van denken en samenwerken in de bouwbranche. Digitalisering moet zorgen voor de omwenteling.

BAM Bouw en Techniek is een bouwer in een veranderende wereld, innovatie is niet per se de core business. Het bedrijf wil wel een leidende rol spelen op het gebied van duurzaamheid en daarvoor is innovatie noodzakelijk, zegt Rutger Sypkens, manager Commercie en Planontwikkeling. “De verdiensten in de bouw staan niet toe, dat mensen volledig vrij worden gemaakt voor onderzoek en ontwikkeling voor innovatie. Daarom werken we bij BAM graag samen met innovatieve startups in de randen van het bedrijf, de zogenaamde edge companies.” Digitalisering is een speerpunt, want Sypkens weet het zeker: “De echte disruptie voor duurzaam bouwen begint bij digitalisering.

BIM maakt van bam een digitaal technologisch servicebedrijf

De introductie van het 3D-tekenen was het startsein, zegt Sypkens. “Er hangt nu veel meer informatie aan een bouwtekening. We koppelen het 3D-model aan bouwlogistiek, planning, calculatie en administratie. Daardoor ontstaat een vierde en vijfde dimensie en kunnen we ook services toevoegen.” Het zogenaamde BIM-model (BIM: Building Information Model) presenteert alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Het is een database met alle gebouwgebonden informatie, die nodig is voor de exploitatie, bij calamiteiten en voor verbouwingen. “Het is een gedeelde kennis- en informatiebron waardoor tijdens de levenscyclus van een gebouw beslissingen kunnen worden genomen en werkzaamheden gepland. BAM ontwikkelt zich hiermee tot een digitaal technologisch servicebedrijf, voor gebouwenbeheer en -onderhoud.”

Circular Building Platform (CBP)

Niet alleen is het BIM-model essentieel in de toekomstvisie van BAM Bouw en Techniek, het helpt ook bij hergebruik van materialen. “Samen met IBM zijn we bezig met het opzetten van een platform, het Circular Building Platform (CBP), voor en door de hele bouwbranche. Het wordt een professionele marktplaats waarin iedereen zijn gebouw kan vastleggen en onderdelen beschikbaar kan maken voor hergebruik. Wij willen toe naar 100 procent hergebruik. Bestaande gebouwen zijn onze materialenvoorraad.” De projecten die BAM heeft gerealiseerd voor Royal Haskoning DHV Huisvesting en het ABN AMRO Paviljoen in Amsterdam zijn bijvoorbeeld projecten die in het CBP worden opgenomen. Ook ‘urban miner’ New Horizon is bij het ABN AMRO-project betrokken. “Circulair bouwen vergt niet alleen een goed digitaal platform, maar vooral ook samenwerking. We hebben onder andere goede contacten met een sloopbedrijf als Beelen. ‘Netjes slopen’ (demonteren) krijgt er een nieuwe dimensie bij.” Met het CBP loopt BAM voorop met de invoering van het materialenpaspoort. Het is de bedoeling dat het CBP inzichtelijk wordt voor iedereen (je geeft jouw eigen gebouwdata wel zelf vrij) terwijl iedereen zelf eigenaar blijft van de data die op het platform wordt gezet.

“De echte disruptie voor duurzaam bouwen begint bij digitalisering”

Circulair bouwen is ook economisch verantwoord bouwen

Circulair bouwen is niet alleen nodig om duurzaam om te gaan met de materialen, het kan wel degelijk leiden tot kostenbesparing. Als voorbeeld noemt Sypkens het ABN AMRO Paviljoen dat zijn bedrijf aan de Zuidas heeft gebouwd. “Er zijn veel technologische vernieuwingen toegepast bij het bouwen, in de gebruikte materialen en in de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Daardoor is het ABN AMRO Paviljoen voortdurend aan te passen aan veranderingen in het gebruik, in de omgeving en aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Bovendien is het in hoge mate herbruikbaar en is de voetprint minimaal.” Onder andere de kozijnen voor de binnenwanden in de kelderverdieping zijn door New Horizon verzameld uit bestaande gebouwen. “Met de toepassing van deze tweedehands puien hebben we een flinke besparing gerealiseerd. Dat is inclusief het werk dat moest worden gedaan om de bestaande kozijnen aan te passen. Dit werk is ook, met het oog op social return en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Ook opvallend is de isolatie. “Het blauwe isolatiemateriaal tegen het plafond is gemaakt van 16.000 gerecyclede spijkerbroeken.” Sypkens toont ook met trots het bouwmateriaal van gerecycled plastic, dat ongekend veel toepassingsmogelijkheden biedt en eveneens eenvoudig opnieuw te gebruiken is. En ook niet onbelangrijk: “Banken verwachten dat de restwaarde van panden hoger wordt door de herbruikbaarheid van de materialen.”

Anders denken, anders doen

De circulaire economie, en in het bijzonder circulair bouwen, vraagt een andere manier van denken en uitvoeren. “Het onderwijs zal technici moeten leren om gebouwen remontabel te maken. Gebouweneigenaren moeten bij leegstand in een eerder stadium een duidelijke keuze maken tussen opnieuw verhuren of verkopen dan wel demonteren en hergebruiken. Bouwbedrijven zullen nog nadrukkelijker worden aangesproken op hun vakkennis en opdrachtgevers zullen zich niet moeten laten leiden door de prijs, maar door de aanpak van een project. Wij werken tegenwoordig in zogenaamde Ronde Tafels: teams waarin de meest relevante disciplines (klant, ontwerper, constructeur, installateur, kostendeskundige en bouwer) vanaf het eerste begin samenwerken. Onze ervaring is dat alle betrokkenen op deze manier scherper, beter en vooral positiever in het project zitten en dat is nodig als je duurzaamheid en innovatie ambieert. Het gaat om de betrokkenheid van de personen in het proces!” «

BAM Bouw en Techniek bv

Regio Noordwest

www.bambouwentechniek.nl

Tekst: Wendy van Schie / Fotografie: Luuk Gosewehr

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.