FarmersDirect Coffee geeft koffieboeren inspraak in de koffieketen

11 juni 2021 14:55

FarmersDirect Coffee geeft koffieboeren inspraak in de koffieketen

Het nieuwe bedrijf FarmersDirect Coffee wil de koffie-industrie volledig hervormen. De boeren en coöperaties worden mede-eigenaar van het platform en via een speciale app krijgen zij toegang tot relevante data en kunnen zij kennis delen over elkaars oogst. Daarnaast wordt de productieketen volledig transparant gemaakt via open source blockchain: een gedecentraliseerde online database die niet door één persoon, maar door iedereen op het netwerk wordt beheerd. De blockchain wordt vanaf vandaag in gebruik genomen.

Het doel van het platform is dus tweeledig. Enerzijds is het streven van FarmersDirect Coffee de boeren mede-eigenaar te laten worden van het bedrijf. Onderdeel van deze strategie is dat aangesloten boeren via een speciale app data kunnen delen om hun ondernemerschap en productie te verbeteren. Anderzijds wil FarmersDirect Coffee de duurzaamheid, herkomst én kwaliteit van koffiebonen voor iedereen inzichtelijk maken.

 Koffieroute van begin tot eind traceerbaar

De huidige praktijk is als volgt: nadat de koffiebonen geoogst zijn, komen ze via exporteurs, vervoerders, importeurs, branders, de exchange markt, distributeurs en inkopers bij de consument terecht. Alle betrokken partijen in de keten hanteren hun eigen marges, waarbij de koffieboeren vaak aan het kortste eind trekken. De informatie over deze route is bovendien vaak niet te traceren, waardoor er voor de consument weinig bekend is over de herkomst van de koffie.

FarmersDirect Coffee maakt de productieketen van begin tot eind transparant en gebruikt daarvoor open source blockchain-technologie. De transacties worden door de gehele keten beheerd, zijn transparant en onomkeerbaar. De koffieboeren krijgen op deze manier een betere onderhandelingspositie voor de kostprijs van hun bonen. De consument kan de afgelegde route inzien door de QR-code op de verpakking te scannen.

Foto: de afgelegde route van koffiebonen, in te zien door de QR-code op de verpakking te scannen.

Speciale app om voorwaarts te kunnen integreren

FarmersDirect Coffee is het eerste koffiebedrijf waar de boeren en coöperaties mede-eigenaar van het platform zijn, doordat zij (winst)aandelen verkrijgen voor het leveren van koffiebonen en daarnaast de mogelijkheid hebben om extra aandelen in te kopen. Gekoppeld via de FDC-App vormen zij een netwerk over drie continenten waarin zij toegang krijgen tot relevante data over elkaars oogst, fertilisatiemogelijkheden en plantagemanagement. Dit maakt grootschalige benchmarking en optimalisatie van de oogst mogelijk. Ward de Groote, mede-oprichter van FarmersDirect Coffee: ‘De grootste winst is de app voor de boeren, zodat ze zelf informatie kunnen delen, beter kunnen gaan samenwerken en inkopen, en de export zelf kunnen regelen. Het ultieme doel is dat ze zelf eigenaar van een branderij worden. Dan krijg je echt een voorwaartse slag, zoals hier gebeurt met bijvoorbeeld FrieslandCampina.’

Biologisch & CO2-neutraal

FarmersDirect Coffee heeft niet alleen de missie om de keten te verkorten, maar ook op het gebied van duurzaamheid te innoveren. ‘We willen groeien naar biologische, regeneratieve koffieteelt met duurzame aandacht voor mens en milieu. De CO2-uitstoot van onze vervoersbewegingen gaan we steeds verder terugdringen,’ zegt initiatiefnemer Cees Homburg.

FarmersDirect Coffee richt zich in eerste instantie op B2B, met als doel dat uiteindelijk de consument het gehele productieproces kan inzien via een QR-code op de verpakking.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.