Nederlandse Truekinetix wil sportwereld veroveren met eerste gerobotiseerde trainingsfiets

27 oktober 2020 12:08

Nederlandse Truekinetix wil sportwereld veroveren met eerste gerobotiseerde trainingsfiets

Betere spierbelasting en conditie dankzij Nederlandse uitvinding: een fiets zonder vliegwiel

HILLEGOM – De Nederlandse startup TrueKinetix heeft met de TrueBike de eerste gerobotiseerde indoorfiets ter wereld op de markt gebracht. Hierop krijgen wielrenners die binnen trainen dezelfde ervaring en weerstand als buiten. ,,Uren zweten op de indoor fiets heeft eindelijk het gewenste effect”

Nederland telt 440.000 fanatieke wielrenners van wie er tijdens de wintermaanden 330.000 binnen trainen. Dan wordt het buiten te koud, te nat en te donker en te onveilig in het verkeer. De bestaande indoorfietsen kunnen echter de ervaring en de weerstand van buiten wielrennen niet nabootsen. Dat komt omdat ze gebruik maken van een vliegwiel. Dat is te licht en daardoor trappen sporters andere vermogens en trainen ze de verkeerde spiergroepen.

TrueKinetix-grondlegger en triatleet Bas van Rens kwam daar op een pijnlijke manier achter. Na een winter lang hard trainen op een indoorfiets miste hij de kwalificatie voor de beroemde Ironman op Hawaï omdat hij acht minuten te langzaam was. Tevergeefs zocht hij de oplossing in een zwaarder vliegwiel, totdat hij in een elektrische auto zijn eureka-moment beleefde. ,,Daar realiseerde ik me dat je ook met behulp van een motor kunt afremmen en de juiste weerstand kunt creëren. We hebben aan die motor een robot toegevoegd die ervoor zorgt dat de pedalen precies de juiste weerstand hebben. Zo hebben we de eerste gerobotiseerde indoorfiets ontwikkeld, die alles kan simuleren wat je buiten ervaart. Je kunt nu wel de juiste spiergroepen trainen en als het ware thuis de hele Tour de France fietsen”, vertelt Van Rens. 'Die 8 minuten die ervoor zorgde dat ik de kwalificatie niet haalde, resulteerde dus uiteindelijk in 3 jaar innoveren, een hoop bloed zweet en tranen én een nieuw bedrijf. Achteraf gezien, is het eigenlijk dus maar goed dat ik hem toen niet heb gehaald.'

Met behulp van zijn expertise in Werktuigbouwkundige en medische technologie ontwikkelde hij de afgelopen jaren de TrueBike. Het prototype werd met succes getest door indoor sporters waaronder paralympiërs via NOC NSF steeds verder ontwikkeld. TrueKinetix kreeg hiervoor subsidie uit het innovatiefonds van de RVO en won vorig jaar zowel de Dutch Sports Innovation Award als de Bike Motion Award.

De afgelopen maanden werd een prototype van de vernieuwde TrueBike door vijftig sporters (TrueFriends) aangeschaft en thuis getest. Dankzij hun ervaringen is de indoorfiets verder verbeterd.

Volgens Van Rens is de vraag nu al groter dan de productiecapaciteit van de nieuwe fabriek in Hillegom die TrueKinetix recent opende. Daar kunnen 2000 tot 4000 fietsen per jaar gemaakt worden. Nu al denkt TrueKinetix aan uitbreiding in andere landen en is het bezig een kantoor in Atlanta in de VS te openen. De uitvinder is nog steeds fanatiek sporter en heeft van zijn passie zijn bedrijf gemaakt. ,,Dit is een disruptieve innovatie. Bijna 100 procent van de topsporters en andere mensen die de fiets uitproberen, merkt meteen het verschil met een andere indoorfiets en wil niets anders meer. Dit laat zien dat indoor sporten wel nuttig en minder saai kan zijn. Hierdoor gaan mensen met meer plezier fietsen en blijven ze gezonder”, zegt hij.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.