Minister bespreekt creatieve oplossingen praktijkonderwijs bij ROC Nijmegen

28 oktober 2020 15:50

Minister bespreekt creatieve oplossingen praktijkonderwijs bij ROC Nijmegen

Maandag 26 oktober bracht minister van onderwijs Ingrid Van Engelshoven een werkbezoek aan ROC Nijmegen. Vanwege de coronamaatregelen was het bezoek geheel online. De minister werd ontvangen door mbo Leraar van het jaar Dirk Megens.

Mbo-onderwijs onder druk

De minister sprak met docenten en studenten over de impact van corona op het onderwijs. In het mbo werken de maatregelen extra hard door, omdat het stagetekort oploopt en online onderwijs geen goed alternatief blijkt voor praktijklessen. “Nu de sprint die we dit voorjaar ingingen een marathon wordt, is het moeilijk om voldoende volwaardige alternatieven te blijven bieden voor de essentie van het roc: in de praktijk een beroep leren,” aldus bestuursvoorzitterPeter van Mulkom in gesprek met de minister. Hij sluit daarbij aan bij de aandacht die MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin maandag namens de scholen vroeg voor de impact van de coronacrisis op het mbo.

Minister van Engelshoven werd via de webcam langs een aantal leerbedrijven van het roc geleid. De horeca-leerbedrijven zijn dicht, bij andere bedrijfjes op de Plaza van ROC Nijmegen is een handjevol studenten aan het werk. “Ik kijk naar een bijna leeg gebouw, dat zou bruisend en vol studenten moeten zijn. Dat doet echt pijn om te zien”, constateerde de minister.

Alternatieven

Docenten van verschillende opleidingen vertelden de minister over hun ervaringen met de combinatie van online en fysiek lesgeven, en welke alternatieven ze bedenken voor het compenseren van praktijklessen en stages. Zo zetten docenten samen met KION en de HAN ‘Leren op Locatie’ op, waarbij leercoaches vanuit de opleiding meegaan met studenten om de praktijkbegeleiding te verzorgen.

Binnen de horecaleerbedrijven wordt meer dan anders gewerkt met rollenspellen, zodat studenten naast de praktische vaardigheden als koken, leren om goed met gasten om te gaan, ook nu cafés en restaurants gesloten zijn.

En in samenwerking met de HAN wordt er een ‘kantoortuin’ ontwikkeld,  een simulatiebedrijf voor studenten die ervaring moeten opdoen in onder andere financiële of juridische beroepen. Daarbij coachen hbo- studenten de mbo’ers in bepaalde vaardigheden.

Het roer om

Ook van studenten wordt de nodige flexibiliteit gevraagd. Student Evan heeft eerst met veel plezier een artiestenopleiding muziek afgerond, en studeert nu voor facilitair leidinggevende. “Er is nu geen werk in de evenementenbranche. Ik ga daarom kijken wat er nog wel kan. Ik maak me geen zorgen over het halen van mijn examens. Het is wel moeilijker online, maar ik kan het qua niveau prima aan. Of ik na mijn afstuderen een baan zal kunnen vinden is afwachten.”

Doordat het kabinet in 2021 bijna 200 miljoen euro vrijmaakt voor om- en bijscholing, kunnen werknemers in de branches waar weinig werk is een ander beroep kiezen. Chef-kok Freek loopt momenteel snuffelstage bij de Cas Spijkers Academie van ROC Nijmegen. Hij overweegt een traject van 1,5 jaar waarin hij didactische vaardigheden leert, om daarna als docent zijn vakkennis over te brengen op de volgende generatie horecastudenten. “Mijn zaak in Amsterdam moest ik tijdelijk sluiten. Dat brengt mijn plan om als docent te gaan werken in een stroomversnelling.”

Hoe leren we hier van?

Minister van Engelshoven prees het optimisme van de studenten die zo’n onzekere toekomst tegemoet gaan. “Het is inspirerend om te zien hoe hard er gewerkt wordt en hoe iedereen in deze complexe omstandigheden creatieve oplossingen weet te vinden. Met de voor het onderwijs zo typerende houding ‘Hoe leren we hier van?’, zodat wat er goed gaat wordt meegenomen voor de toekomst.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.