Bouwbord onthuld van uniek zonnepark Oranjepoort Emmen

23 april 2018 13:36

Bouwbord onthuld van uniek zonnepark Oranjepoort Emmen

Gisteren werd met de onthulling van het bouwbord, het startsein gegeven voor de aanleg van het unieke zonnepark Oranjepoort. Het zonnepark, dat gelegen is tussen industrieterreinen Bargermeer-Zuid en Bedrijvenpark A37, bestaat uit 88.000 zonnepanelen die, als het park gereed is, 30 megawatt opwekken. Dit is genoeg groene stroom voor zo’n 8.500 huishoudens.

Uniek zonnepark

Zonnepark Oranjepoort is een vele opzichten een uniek zonnepark. De lokale Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen BV heeft het initiatief genomen voor het park en het wordt door GroenLeven ontwikkeld, uitsluitend in samenwerking met Nederlandse partners uit de regio. Zij verzorgen onder andere de grondwerkzaamheden, hekwerken, materialen, de totale bekabeling van het park, de aansluiting en mankracht.

De inwoners van de omliggende dorpen Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht profiteren ook mee van het zonnepark. Zij hebben gezamenlijk energiecoöperatie ‘Nieuw Oranjepoort’ opgericht en GroenLeven heeft hen 0,5 megawatt geschonken. Dit past bij de visie van gemeente Emmen die is aangesloten bij het Interreg COBEN project. COBEN heeft als doel om duurzame energieprojecten in Emmen zo te ontwikkelen, dat de opbrengsten zo veel mogelijk ten goede komen van de omwonenden.

Ook wordt er met het lokale bedrijfsleven en onderwijs een Solar Innovation and Experience Center gerealiseerd. In dit onderzoekscentrum wordt gewerkt aan innovaties, onder andere op het gebied van zonne-energie, waterstofproductie, thermietechnieken en het gebruik van biobased materialen.

Voorbeeld

De lokale verankering en het innovatieve karakter maken zonnepark Oranjepoort tot een uniek zonnepark. Het park is een voorbeeld voor de ontwikkeling van zonneparken in het algemeen en speelt daarmee een belangrijke rol in de lokale en nationale energietransitie.

[caption id="attachment_28003" align="aligncenter" width="774"] Marcel ten Caat van energiecoöperatie Nieuw-Oranjepoort, Herman Idema van VPB Emmen, wethouder René van der Weide en directeur Roland Pechtold van GroenLeven onthullen samen het bouwbord voor zonnepark Oranjepoort.[/caption]

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.