Bloem&zo eerste gecertificeerd duurzame bloemist in Drenthe

20 februari 2018 14:14

Bloem&zo eerste gecertificeerd duurzame bloemist in Drenthe

De Emmense bloemenspeciaalzaak Bloem&zo is de eerste gecertificeerde bloemist van de provincie Drenthe. Half februari sleepte eigenaresse Petra Jongman de status brons in de wacht bij de Barometer Duurzame Bloemist van Stichting Milieukeur.

Jongman is trots dat ze de eerste bloemist is in de provincie. "De barometer is een stukje onderscheiding en het hoogst haalbare in de sector. Als bloemist wil ik meegroeien met de economie", zegt Jongman van Bloem&zo, een winkel waarmee ze zich richt op zowel laag-, midden- als hoogsegment. "Grote bedrijven gaan steeds meer duurzaam inkopen. Dat is een ontwikkeling waarin ik mee wil groeien."

In nog geen half jaar tijd certificeerde  Jongman voor de Barometer Duurzame Bloemist, een accreditatiesysteem dat wordt erkend door de overheid. Het certificaat betekent niet alleen zoveel mogelijk duurzame bloemen en planten inkopen, maar ook dat de gekwalificeerde bloembinderijen maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Jongman paste in haar bedrijf onder meer de verlichting aan, waardoor 80 procent uit LED-verlichting bestaat. Ook zorgt ze voor afvalscheiding van papier, groenafval en plastic. Daarnaast gebruikt ze chloorvrij papier om de bloemen in te verpakken. Verder heeft ze bijvoorbeeld gerecycled glaswerk, zoals potjes en vazen.

Binnen een jaar hoopt ze de zilveren status in ontvangst te nemen, waarbij 30 procent duurzaam is ingekocht met onder meer de keurmerken MPS-A(+), EKO, Milieukeur en Fairtrade Max Havelaar. "Het scheelde qua inkoop van bloemen maar 3 procent, maar het aanbod bij de kweker is nog aan de lage kant voor een nog uitgebreider aanbod gecertificeerde bloemen en planten."

De gouden status is daardoor nog wat verder weg, omdat 50 procent uit verantwoorde bloemen en planten moet bestaan. Jongman hoopt daarom dat kwekers het belang inzien van het duurzame aanbod. "Verduurzamen moeten het toch met elkaar doen."

Mede de reden waardoor Jongman zich aansloot bij het bloemistencollectief FloraNL, de organisatie die ook het administratieve deel voor de certificering uit handen nam. Aangesloten bloemisten hebben minimaal de intentie zich binnen twee jaar duurzaam te certificeren of zijn inmiddels gecertificeerd. De organisatie zorgt bovendien voor een stukje kwaliteitsbewaking. Jongman: "Als je een boeketje buiten de regio stuurt, kun je ervan op aan dat bloemisten goed werk leveren."

www.bloemenzobargeres.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.