Amsterdam en de Noordzeekanaalhavens vanuit de Lucht

18 januari 2018 15:26

Amsterdam en de Noordzeekanaalhavens vanuit de Lucht

Zeehavens Amsterdam en IJmond vanuit de Lucht is de titel van een splinternieuw luchtfotoboek over het langgerekte havengebied langs het Noordzeekanaal. De havens hebben een zeer goed jaar achter de rug. Onlangs werd bekend dat mainport Amsterdam en de havenbekkens van Zaandam, Beverwijk, Velsen en IJmuiden gezamenlijk een recordoverslag van 100 miljoen ton hebben bereikt.

Het tweetalige fotoboek (Nederlands/Eng) geeft via 160 glasheldere luchtfoto’s een indrukwekkend beeld van de veelzijdigheid van dit vierde havengebied op de Europese ranglijst.  Behalve de haven komt ook de hoofdstad zelf volop in beeld: zowel de herkenbare grachtenstructuur van de historische binnenstad, de musea en de Dam,  als de moderne kantoorgebieden rond de Zuidas. Vanuit de lucht is zo de enorme groei van de stad en de verscheidenheid aan bouwstijlen door de eeuwen heen scherp in beeld gebracht. Een plek is er eveneens voor de Johan Cruyff Arena, het Olympisch Stadion en voor kleurrijke evenementen als de Canal Parade, Sail en de Hiswa-te-Water .

Het overgrote deel van het boek bestaat , zoals de titel al aangeeft, uit loepzuivere opnamen van het uitgestrekte havengebied zelf. Het ligt tussen de Amsterdamse Oranjesluizen en het Oostelijk havengebied en helemaal westelijk de Noordzeesluizen bij IJmuiden. Met terminals, kades, bedrijfsterreinen,  chemische plants , opslagtanks  en distributiecentra in Westpoort.  Allemaal heel herkenbaar voor wie er woont, werkt of op bezoek komt.  Ook luchthaven Schiphol is niet vergeten.

Vanuit de lucht is heel duidelijk de samenhang  te ontdekken van het 40 kilometer lange havencomplex. Ook de bouw van het IJmuidense sluizencomplex, straks het grootste ter wereld, krijgt aandacht. Al bladerend kom je verder nautische dienstverleners als slepers en loodsen tegen, evenals opnamen van de Amstel,  het Noord-Hollands Kanaal en de vissershaven van IJmuiden. Buiten Amsterdam bevat het boek verder ook foto’s van offshore- installaties, van ’s werelds grootste aardappeloverslag  in Beverwijk  en van het even gewaagde als geslaagde stadhuis van Zaandam.

Metamorfose in beeld

In de zomermaanden van het afgelopen recordjaar vloog fotograaf Izak van Maldegem van Sky Pictures uit Zeeland vele uren op ruim 300 meter hoogte boven de hoofdstad en het havengebied Westpoort. Tijdens deze fotovluchten schoot hij meer dan 2000 scherpe en indrukwekkende foto’s, waarvan slechts een selectie in het fotoboek is opgenomen.  Van Maldegem: ‘We vliegen en fotograferen alleen bij helder en onbewolkt weer. Zo staan we steeds borg voor haarscherpe foto’s.  Wat me van bovenaf gezien is opgevallen is de grote metamorfose die het havengebied heeft doormaakt en nog steeds doormaakt. Eind vorige eeuw natuurlijk het Oostelijk Havengebied  maar nu het NDSM-terrein, het Hembrugterrein  en de Houthavens en omgeving.’  Als andere opvallende ontwikkeling noemt hij de ontelbare zonnepanelen en de vele windmolens. ‘Voor mij een bewijs dat havenbedrijven daadwerkelijk investeren in nieuwe energiebronnen.’

Van Maldegem vloog en fotografeerde de linker en de rechter oever van het IJ en het Noordzeekanaal. Van oost  naar west, dus vanaf fort Pampus in het IJ tot aan het Forteiland aan de monding van het Noordzeekanaal. Zo zorgde hij voor een heel herkenbare opbouw van het boek. De foto’s zijn voorzien van korte heldere teksten uit de pen van Jaap Luikenaar. Hij heeft jaren in de haven van Rotterdam gewerkt. Eerder schreef hij de fotobijschriften voor drie andere luchtfotoboeken in de reeks, namelijk  De Haven van Rotterdam vanuit de Lucht (2016) en de Haven van Antwerpen vanuit de Lucht (2017).

Verkoopinformatie:

Zeehavens Amsterdam en IJmond vanuit de Lucht  is verkrijgbaar bij de boekhandel . Het fotoboek is tevens  verkrijgbaar via webwinkel Sky Pictures en via alle online boekwinkels. Het boek wordt uitgegeven door Sky Pictures in Arnemuiden (Zeeland), als hardcover. Verkoopprijs: € 29,95. ISBN 978081777957

Over uitgever Sky Pictures:

Sky Pictures heeft vijfentwintig jaar ervaring met luchtfotografie vanuit een eigen fotovliegtuig:  de PH-PEJ. In de eigen fotostudio vindt de verdere verwerking en afwerking van de foto’s plaats.  Naast het maken van luchtfoto’s is het bedrijf - op de grond - ook actief op het gebied van bedrijfsfotografie, zowel op locatie als in de studio.

Eerder verschenen   Zeeland vanuit de Lucht, De Zeeuwse Zeehavens vanuit de Lucht, De Haven van Rotterdamdam vanuit de Lucht, De Haven van Antwerpen vanuit de Lucht en diverse Luchtfotokalenders

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.