Verregaande ambities regio Noord-Holland Noord gepresenteerd

12 september 2017 14:38

Verregaande ambities regio Noord-Holland Noord gepresenteerd

Noord-Holland Noord heeft verregaande ambities om de regio de komende decennia uit te laten blinken op de economische speerpunten agri-food, energie, water en toerisme. Tijdens het congres NHNext in poppodium Victorie in Alkmaar, afgelopen donderdag 7 september, werd het ambitiedocument ‘Holland boven Amsterdam’ gepresenteerd aan ondernemers, politici en andere belangstellenden.

“We zijn te bescheiden”, aldus gedeputeerde Jaap Bond die het congres opende en vol overtuiging de potentie van Noord-Holland Noord voor het voetlicht bracht. “De regio heeft vele parels die dit gebied zo sterk maken. Denk bijvoorbeeld aan Petten Nuclear Health, de energieregio Alkmaar, Greenport en Seed Valley. Als we samen ruimte bieden om onze sterke kanten blijven ontwikkelen, leven we in 2040 in een regio die bruist van de innovatie, waar het goed werken en betaalbaar wonen is.”

Koers richting 2040

In het document ‘Holland boven Amsterdam 2040’ zetten de regionale gemeenten en de provincie Noord-Holland de koers uit richting 2040. Tegen die tijd moet de regio met haar agri- en foodsector nationaal en internationaal bekend staan om haar sterk innovatieve karakter. De gehele regio is in 2040 energieneutraal en staat dan bekend als ‘proeftuin voor watermanagement’. Op het gebied van toerisme staat Holland boven Amsterdam in 2040 te boek als regio waar alles te vinden is waar Nederland bekend om staat.

Kansrijke regio

Direct onder de rook van metropool Amsterdam geldt Noord-Holland Noord momenteel als kansrijke regio met ruimte en mogelijkheden. Het heeft onder meer het schoonste water, de beste zaadveredeling, de meeste zonuren en een enorm innovatief ondernemersklimaat. Mede door de aanwezigheid van een regionale uitvoeringsorganisatie (Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord), heeft Holland boven Amsterdam alle ingrediënten in huis om antwoorden te bieden op grote maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering en voedselproblematiek.

Sprekers

Tijdens het congres spraken drie keynote speakers over de kansen en bedreigingen binnen de regio en wat nodig is om de doelstellingen in 2040 te halen.

Praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw: “Het gebied heeft veel groeipotentie. 20.000 tot 30.000 extra woningen is reëel. En er is niet alleen groei mogelijk in de stad. Ook in de landelijke gebieden.”

Ernst van der Ende, directeur Plans Sciences Group van Wageningen UR, besprak de toekomst van agri-food. Noord-Holland Noord heeft daarvoor de kennis in huis en bedrijven en agrariërs om dat te realiseren. “Gebruik kennis en technologie en combineer dat met de in Noord-Holland aanwezige sectoren zoals agrifood, energie, water en chemie. Wat een kansen!”

Ook Diederik Samsom, oud-Tweede Kamerlid en adviseur bij HVC, uitte zich positief. Hij sprak over duurzame energie. Hij haalde de kansen aan voor de logistieke offshore energy haven in Den Helder vanwege de geplande windparken op zee. “Den Helder staat te trappelen om deze parken te faciliteren. Maar let op: dat geldt ook voor andere regio's.”

Zijn belangrijkste boodschap: “Het gaat goed, maar er is nog heel veel te doen. Leer van elkaar en werk samen.

Samen sta je sterk

Verschillende sprekers, maar met dezelfde boodschap. Kansen herkennen, recht op het doel af en samenwerken. Jaap Bond: “We hebben vandaag een stip op de horizon gezet. Onze prachtige ambities moeten we samen waar maken. Dat betekent óók over de gemeentegrenzen heen kijken én elkaar iets gunnen.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.