POPPENSPELERS IN DE PRIJZEN

26 juli 2017 10:15

POPPENSPELERS IN DE PRIJZEN

De Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel, de NVP-UNIMA, opgericht in 1955, reikt om het jaar een tweetal prijzen uit: een prijs voor poppenspelers die al een heel oeuvre hebben: De Wim Meilinkprijs en een aanmoedigingsprijs voor jonge en beginnende poppenspelers: De Ruth van der Steenhovenprijs.

Beide prijzen zullen dit jaar tijdens het Internationaal Micro Festival in Dordrecht worden uitgereikt en wel op zaterdag 2 september om 19.00 uur in Poppentheater Damiet van Dalsum, Aardappelmarkt 9, Dordrecht.

Nadere informatie over de prijzen en de winnaars:

DE WIM MEILINKPRIJS

De naamgever van deze prijs, Wim Meilink, was één van de medeoprichters van de NVP-UNIMA en jarenlang voorzitter. Hij heeft een aantal boeken geschreven over het maken van poppenspel en een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Jan Klaassen met zijn werk ‘Doopceel van Jan Claeszen’.

De Wim Meilinkprijs is een oeuvreprijs en wordt sinds 1980 uitgereikt, aanvankelijk eens in de drie jaar en vanaf 2015 eens in de twee jaar. De prijs is tot nu toe tien maal uitgereikt. De prijs ging in 2015 naar het Amstelveens Poppentheater.

De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.500 en een plaquette, ontworpen door Jeanne van Midde.

De jury van de Wim Meilinkprijs 2017 bestaat uit de volgende leden:

* Elly Bakker: directeur/programmeur Puppet International en productiehuis Valentijn

* Marla Kleine: oprichtster en directeur van De Proeve, voormalige werkplaats voor poppen- en objecttheater

* Myrthe Schuuring: directeur/programmeur Amstelveens Poppentheater (winnaar van de Wim Meilinkprijs 2015)

* Yan van der Heijden: directeur/programmeur van theater De Blauwe Kei in Veghel

* Frans Hakkemars: Councillor NVP-UNIMA, tevens secretaris van de Wim Meilinkprijs.

DE WIM MEILINKPRIJS 2017 WORDT UITGEREIKT AAN RIEKS SWARTE

Een enorme staat van dienst, een omvangrijk oeuvre; de jury kon slechts één conclusie trekken: Rieks Swarte steekt met kop en schouders boven de andere genomineerden uit.

Rieks Swarte heeft een lange carrière als poppentheatermaker achter de rug. In 1975 studeerde hij af als regisseur, maar hij was net zo gefascineerd door het ontwerpen van decors. Sinds die tijd heeft hij een indrukwekkend repertoire opgebouwd, waarmee hij zowel een volwassen als een jeugdig publiek bereikte. Met zijn speelgoed voorstellingen is hij een inspiratiebron voor veel theatermakers geworden.

DE RUTH VAN DER STEENHOVENPRIJS

Ruth van der Steenhoven was decennia lang de motor van de NVP(-UNIMA). Als geen ander was hij enorm betrokken bij de vereniging en de poppenspelers, waarbij hij vooral jonge/beginnende mensen op allerlei wijzen stimuleerde om het vak te leren. De Ruth van der Steenhovenprijs is in het leven geroepen na het overlijden van Ruth van der Steenhoven op 5 juni 2016.

De prijs is een aanmoedigingsprijs voor een beginnende (jonge) poppen- en objecttheatermaker die zich verder wil bekwamen in het vak door het volgen van (internationale) opleidingen en cursussen en/of individuele begeleiding door een ervaren theatermaker. De Ruth van der Steenhovenprijs is een ledenprijs; uit de voordrachten van de leden, maakt de jury aan welke speler of theater wordt uitgereikt.

De prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en bestaat uit een bedrag van € 500 en een oorkonde ontworpen door Baukje Scheppink.

De jury van de Ruth van der Steenhovenprijs 2017 bestaat uit de volgende leden:

* Hans Schoen: poppenspeler en oud-voorzitter NVP-UNIMA

* Martine van Ditzhuyzen: hoofdredacteur ‘De wereld van het poppenspel’; mentor opleiding Poppen- en objecttheater van het Haags Theaterhuis

* Damiet van Dalsum: poppenspeelster, directeur en programmeur Internationaal Micro Festival in Dordrecht; winnaar Wim Meilinkprijs 2002.

DE RUTH VAN DER STEENHOVENPRIJS 2017 GAAT NAAR BETWEENTWOHANDS

BetweenTwoHands bestaat uit Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek, beiden afgestudeerd aan de Rietveld Academie. Geen tekst, geen verhaal. Alleen poppen en props. BetweenTwoHands maakt theater op de vierkante centimeter. De beeldtaal is abstract, maar weet de fantasie te prikkelen. Het verwijst naar een eigen universum met een absurdistisch kantje. De voorstellingen zijn op een volwassen publiek gericht en hebben een experimenteel karakter. Een echte aanwinst voor het objecttheater in Nederland.

De voorstelling van BetweenTwoHands is te zien op route 2 van het Internationaal Micro Festival op zaterdag 2 september om 17.00 uur en zondag 3 september om 16.00 uur.  Daarvoor kunt u kaarten reserveren via www.poppentheaterdamiet.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.