Economisch belang en verbinding met water centraal tijdens Hanzecongres

17 mei 2017 10:58

Economisch belang en verbinding met water centraal tijdens Hanzecongres

Wat is het economische belang van de internationale Hanzesteden anno 2017? En welke rol speelt water daarin? Dat is het onderwerp van het Hanzecongres, onderdeel van de Internationale Hanzedagen in Kampen.

Water verbindt. Het Hanzeverbond bewijst dat als geen ander: al eeuwenlang verenigen, verrassen en versterken de Hanzesteden elkaar. Die traditie wordt van 15 tot en met 18 juni geëerd tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen. Onderdeel van het uitgebreide programma is het Hanzecongres op vrijdag 16 juni, waar honderden bestuurders, ambtenaren en ondernemers op afkomen. Het plenaire programma met toonaangevende sprekers op het gebied van economie, watervveiligheid en klimaat, wordt aangevuld met een ruime keuze aan Hanzeroutes. Elke route gaat in op een specifiek onderwerp, waarbij verhalen van sprekers en interessante werkbezoeken elkaar afwisselen en internationale ondernemers en bestuurders met dezelfde interesses worden samengebracht om gezamenlijke ontwikkeling te stimuleren.

Keynote Herman Wijffels

Op het plenaire programma staat onder andere een keynote van econoom Herman Wijffels. In zijn keynote gaat hij het hebben over duurzaam ondernemen. “We zitten momenteel in een transitieperiode van een lineair georganiseerde economie naar een circulair georganiseerde economie, die is gericht op blijvende bronnen”, stelt Wijffels. “Ondernemers die niet ten onder willen gaan, moeten daarom innoveren. Ze zullen zeer efficiënt moeten omgaan met onze grondstoffen. Dat wil zeggen dat we grondstoffen zo moeten bewerken dat we ze eindeloos kunnen hergebruiken. Dat brengt nieuwe bedrijfsmodellen met zich mee die weer leiden tot andere inkomensstromen.”

Veranderende rol Hanzeverbond

Volgens Wijffels resulteert dit ook in een veranderende rol voor het Hanzeverbond. “De circulaire economie is veel meer lokaal gericht dan de lineaire economie, omdat er veel minder grondstoffen verplaatst moeten worden. De grondstoffen zijn al naar ons toegehaald, maar nog verwerkt in oude producten. Die moeten we gaan recyclen. De nadruk voor Hanzesteden komt daardoor steeds meer op onderlinge kennisdeling te liggen. Hoe organiseer je een duurzame economie? Hoe kunnen we onze havens duurzamer laten functioneren? Daarbij kan elke Hanzestad zich richten op zijn eigen specialisme. Het Hanzecongres is een mooie eerste stap in die richting.” 

Water verbindt Water vormt tijdens het congres de verbindende factor. Al ziet Wijffels wel dat de rol van het water gaat veranderen. “De verbinding over water in volume wordt minder belangrijk omdat we minder hoeven te verplaatsen. Maar schoon water is de belangrijkste verbinding tussen natuur en mens. Het is van belang dat we onze omgeving, dus ook onze wateren, zo schoon mogelijk maken. De ondergrond van duurzaamheid is de relatie tussen mens en water.”  

Hanze2017.nl

Kijk op Hanze2017.nl voor alle andere activiteiten tijdens de Internationale Hanzedagen en abonneer je op de nieuwsbrief. Voor meer informatie over het Hanzecongres, kijk op waterconnects.nl

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.