Een op de acht Nederlanders staat rood

19 april 2017 15:37

Een op de acht Nederlanders staat rood

Bijna één op de acht Nederlanders tussen 25 en 60 jaar oud (12%), staat op dit moment rood. Dit blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Geldshop, onafhankelijk bemiddelaar en adviseur in consumptief krediet. Binnen het onderzoek, dat werd gehouden in het eerste kwartaal van 2017, werden 711 Nederlanders ondervraagd.

12% van de Nederlanders (tussen 25 en 60 jaar oud) staat op dit moment rood. 48% van de mensen die op dit moment geen gebruik maakt van roodstand, heeft dit in het verleden wél gedaan.

Ook het creditcardgebruik onder Nederlanders valt op. 30% van de Nederlanders tussen (25 en 60 jaar oud) is in het bezit van een creditcard. Nederlanders van 35 jaar of ouder (36%) beschikken vaker over een creditcard dan respondenten tussen 25 en 34 jaar (19%). Verder heeft zo’n 4% van de Nederlanders een doorlopend krediet of een persoonlijke lening lopen bij een kredietverstrekker.

Nederlander leent ruim € 10.000

Het gemiddelde leenbedrag bedraagt € 10.082. Hoe ouder en hoe hoger het inkomen, hoe hoger het maximaal geleende bedrag. Dit maximaal geleende bedrag is bij mannen (€12.860) gemiddeld hoger dan bij vrouwen (€ 6.700).

Auto voornaamste leendoel

Nederlanders die momenteel een doorlopend krediet of een persoonlijke lening hebben lopen, lenen voornamelijk om een auto te kunnen kopen (40%) of om een restschuld (30%) te kunnen aflossen. Investeringen in de eigen woning volgen daarna als leendoel.

Het is opvallend dat de auto als voornaamste leendoel uit het onderzoek komt. De auto is, zo blijkt uit het onderzoek, namelijk ook een leendoel waarvoor men absoluut niet zou willen lenen. Men zou echter juist willen sparen voor een auto. Bekijk alle onderzoeksresultaten op de website van Geldshop.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.