Nuon Solar Team op congres Cleantech Tomorrow in Eerbeek

22 maart 2017 16:21

Nuon Solar Team op congres Cleantech Tomorrow in Eerbeek

Op 4 april organiseert de Cleantech Regio het vierde Cleantech Tomorrow congres. Plaats van handeling is Eerbeek, het hart van de papierindustrie. Deelnemers worden ter inspiratie meegenomen in zoektochten en ervaringen van ondernemers, onderwijs en overheid op het gebied van cleantech en circulaire economie. Het Nuon Solar Team inspireert met hun kijk op creativiteit, focus, innovatief denken en doen en doorzettingsvermogen.

Het congres omvat een afwisselend en dagvullend programma met in de vroege ochtend ontbijtexcursies. onder andere de resultaten van het Sectorplan Samen Werk maken van Werk worden toegelicht. Een andere excursiemogelijkheid is een bezoek aan het Business innovation center in de Gasfabriek in Deventer. Hier zijn acht ondernemers een campus gestart waar studenten en startups onder begeleiding aan de slag gaan met innovatieve concepten.

Op het podium De Boer, Wesselink, Klöpping

Het plenaire programma start in de sporthal De Bhoele. Een van de eerste sprekers is Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW en één van de initiatiefnemers van het onlangs gesloten nationale grondstoffenakkoord. Hij zal ingaan op het belang van het bedrijfsleven bij een circulaire economie. Filemon Wesselink presenteert de Cleantech Battle. Hierbij strijden vijf groepen van studenten uit het voortgezet onderwijs, MBO, HBO en WO met hun duurzame projecten om de finaleplek. Alexander Klöpping neemt de aanwezigen in de middag mee in zijn ervaringen in het toepassen van innovaties in bestaande businessmodellen. Klöpping is internetondernemer en één van de oprichters van Blendle.

Het Nuon Solar Team

Het Nuon Solar Team bestaat uit zestien gedreven studenten van de Technische Universiteit Delft en is wereldkampioen zonneracen. Samen verleggen ze de grenzen van techniek om te inspireren tot een duurzame toekomst. Een toekomst waarin energie op de meest efficiënte manier wordt gebruikt. Alle teamleden zetten hun studie een jaar lang stop om een winnende zonne-auto te ontwikkelen en te bouwen. In oktober 2017 racen ze dwars door Australië tegen andere top universiteiten van over de hele wereld.

Vier thema’s ter inspiratie

Tijdens het middagprogramma zijn er sessies rondom vier thema’s op diverse locaties in en rond Eerbeek. Elk thema omvat een bedrijfsbezoek en een inspiratiesessie. De bezoekers kunnen kiezen uit de volgende thema’s:

- Transformatie van oude naar nieuwe industrie. Tapijtfabrikant Interface inspireert de deelnemers met praktijkvoorbeelden en bewijst dat duurzaamheid werkt en leidt tot circulaire ondernemen.

De provincie Gelderland neemt de deelnemers mee in het opstellen van het Plan MER voor papierdorp Eerbeek. Welke processen kun je inzetten als je te dealen krijgt met tegenstrijdige belangen in een dorp dat wil blijven groeien?

De Groene Fabriek is een aanpak om bestaande industriegebieden en bedrijventerreinen geleidelijk te transformeren naar energie en circulaire gebieden.

- Werken aan duurzame mobiliteit. Hedgehog Applications inspireert en innoveert met haar systeem dat ervoor zorgt dat remenergie van treinen wordt opgeslagen en gebruikt voor het opladen van bussen.

Slim Reizen Stedendriehoek neemt de bezoeker mee in de case van Gelre Ziekenhuizen en haar manier om met slimme mobiliteitsmaatregelen kosten te besparen en om duurzaamheid en vitaliteit van medewerkers te vergroten. 70% van haar medewerkers fietst naar het werk en het ziekteverzuim is slechts 4%.

Duurzame oplossingen voor toekomstbestendig vervoer. Met aandacht voor openbaar vervoer en duurzaam mobiliteitsmanagement.

- Duurzaam wonen en bouwen. Met aandacht voor het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa, Energieke Regio over onder andere energiebesparing in bedrijfspanden en de Rabobank over transformatie in de vastgoedsector.

- Omgaan met water en warmte. Met aandacht voor grondwatersanering in combinatie met warmtedistributie in een woonomgeving (showcase Elzenbos uit Eerbeek). Over het benutten van restwarmte van de papierfabrieken in Eerbeek bij energietransitie en over het winnen van grondstoffen uit afvalwater.

Cleantech Regio

Cleantech Tomorrow is een initiatief van de Cleantech Regio. In de Cleantech Regio werken de Stedendriehoek-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen met ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een schone toekomst. Daarmee koerst de regio op een duurzame economie en samenleving. Een schone toekomst, waarin energieneutraliteit speerpunt is en economie en ecologie hand in hand gaan.

Alle informatie is te vinden op www.cleantechtomorrow.nl. Aanmelden (gratis) kan nog steeds.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.