Komt de Postcoderoos tot bloei in de gemeente Borsele?

20 februari 2017 16:15

Komt de Postcoderoos tot bloei in de gemeente Borsele?

De gemeente Borsele en het Zeeuws Klimaatfonds organiseren op 7 maart in Het Trefpunt in Ovezande een informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van zogenaamde postcoderoosprojecten in de gemeente Borsele. (Aanvang 19.30 uur)

Toelichting:

Samen investeren in een zonne-energieproject op het dak van een ander, maar wel zichtbaar in je eigen buurt of omgeving (postcodegebied). Daar komt het kortweg op neer. Met de opgewekte zonnestroom van dit ‘postcoderoos’-project kun je als huishouden of bedrijf voorzien in je eigen energiebehoefte. Duurzaam en zonder CO2-uitstoot. Voor die stroom hoef je 15 jaar lang geen energiebelasting te betalen. Wie meedoet verdient de investering in circa 8 jaar terug en ontvangt over de looptijd van 15 jaar 4 tot 5% rente. Winst voor het klimaat en de portemonnee.

Postcoderoosprojecten in Zeeland zijn bezig aan een opmars. Eind januari is het eerste project met deze opzet in productie genomen. Het burgerinitiatief ‘Duurzaam Groede’ had daarmee de primeur. Op het dak van een bedrijf in Schoondijke liggen nu 290 zonnepanelen die jaarlijks genoeg duurzame energie leveren om 20 huishoudens van stroom te voorzien. Aan het project nemen burgers en bedrijven uit de buurt deel die zelf geen zonnepalen op hun eigen dak kunnen of willen leggen. Daarom doen ze het samen, in een collectief project, op het dak van een ander.

De postcoderoosprojecten (zo genoemd omdat de deelnemers binnen het postcodegebied van de daklocatie of een aangrenzend postcodegebied wonen) zijn in korte tijd populair aan het worden. Dat komt omdat de overheid sinds 2016 de energiebelasting voor stroom uit collectieve groepsprojecten heeft geschrapt (‘Regeling Verlaagd Tarief’). Dat scheelt zo’n 12 eurocent per kilowattuur.

Wie als particulier zonnepanelen op zijn dak legt, verdient deze in ongeveer 6 tot 7 jaar terug. Voor deelnemers in de postcoderoosproject is het financieel gezien inmiddels (bijna) even aantrekkelijk. Zonne-energie wordt zo voor een grotere groep burgers (ook huurders) en kleine bedrijven aantrekkelijk en haalbaar.

Ook in de gemeente Borsele liggen er kansen en komen de eerste initiatieven voorzichtig van de grond. De gemeente Borsele en het Zeeuws Klimaatfonds willen deze startende initiatieven graag stimuleren en ondersteunen, te beginnen met het organiseren van een informatiebijeenkomst.

Op de bijeenkomst worden verschillende presentaties gegeven en de eerste praktijkvoorbeelden toegelicht. Vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven (Delta Comfort bv, Saman, Zeeuwind. Maak onze Regio Duurzamer) zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden.

En natuurlijk verkennen we de mogelijkheden om direct aan de slag te gaan; komt de postcoderoos in Borsele tot bloei?

De bijeenkomst is gericht op individuele initiatiefnemers, startende werkgroepen, dorpsraden en dakeigenaren die hun dak ter beschikking willen stellen; kortom initiatiefnemers die meer willen weten over dit onderwerp. De avond is niet bedoeld voor huishoudens die alleen geïnteresseerd zijn om eventueel deel te nemen (te investeren) in een project. Dat is pas later aan de orde bij een concreet project.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan tot 1 maart via info@zeeuwsklimaatfonds.nl

Programma 7 maart:

Ontvangst vanaf 19.15 uur, aanvang 19.30 uur

1. Opening en welkom door Ad Phernambucq, coördinator Zeeuws Klimaatfonds

2. Welkom en toelichting door Conny Miermans, wethouder gemeente Borsele

3. Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een postcoderoosproject?

Ad Phernambucq gaat in met een informatieve presentatie in op (bijna) alle aandachtpunten die aan de orde komen bij het ontwikkelen van een postcoderoosproject.

4. Hoe is het eerste Postcoderoosproject in Zeeland tot stand gekomen?

Adrie Neufélise van Duurzaam Groede vertelt aan de hand van een overzichtelijke presentatie over zijn ervaringen met het ontwikkelen van het eerste Zeeuwse postcoderoosproject in Schoondijke.

5. De rol van het energiebedrijf

Kevin Murphy van Delta Comfort bv ligt de rol van het energiebedrijf kort toe.

6. Adviseren en ‘ontzorgen’

Welke partijen staan klaar voor advies en ondersteuning? Verschillende partijen lichten hun aanbod toe.

- Paul van de Wouw en Arno van der Kloot van de Samangroep (formule ‘Postcodestroom’)

- Adrie Neuféglise van ‘Maak onze Regio Duurzamer’

- Teus Baars en Marjan Brandes van Zeeuwind

- Kevin Murphy van Delta Comfort bv

7. Aan de slag

Wie gaat er in de gemeente Borsele aan de slag en welke stappen moeten hiervoor nog gezet worden?

8. Rondvraag en afsluiting

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.