Halve Maen zoekt vrijwilligers

VOC-museumschip de Halve Maen zoekt nieuwe vrijwilligers voor diverse functies. Op 1 april gaat het nieuwe seizoen van start. Thema wordt: leven aan boord anno 1609. De Halve Maen is op zoek naar vrijwilligers met interesse in geschiedenis en gevoel voor gastvrijheid, die de handen uit de mouwen willen steken.

De Halve Maen is een 17e-eeuws  replicaschip en ligt bij het Centrum Varend Erfgoed op Oostereiland. Sinds mei 2015 ontvangt het bezoekers voor een rondleiding aan boord en zeiltochten. Het schip is minimaal een keer per jaar ‘on tour’ naar steden in Nederland om het verhaal van schipper Henry Hudson en de Gouden Eeuw te vertellen. De Halve Maen ontvangt jaarlijks een kleine 20.000 bezoekers, waaronder zo’n 2000 scholieren.

Schouders eronder
De ploeg van circa 50 vrijwilligers is op zoek naar versterking. Bijvoorbeeld om gids aan boord te zijn, schoolgroepen te ontvangen, gastheer of gastvrouw te zijn in het bezoekerscentrum, mee te varen als bemanningslid of te helpen met het onderhoud. ‘We zoeken enthousiaste mensen met interesse in geschiedenis en gevoel voor gastvrijheid die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Bij de huidige ploeg zit enorm veel passie en motivatie. Samen zetten we de schouders eronder en zorgen we dat de verhalen van dit mooie schip worden verteld’, legt kwartiermaker Ed van den Heuvel uit.

Naaisters en breisters
De organisatie is daarnaast op zoek naar naaisters en breisters die willen meehelpen bij het maken van historische kostuums voor de bemanning. Hier gaat het om een kortdurend project. ‘Maar vanzelfsprekend zijn ook deze vrijwilligers van harte welkom om ons blijvend te helpen bij alles wat er gebeuren moet’, verduidelijkt Ed. ‘Van onze vaste vrijwilligers verwachten we dat ze gemiddeld een keer per week actief zijn, en eens per kwartaal ook een dag in het weekeinde.’

Vergoeding
De Halve Maen biedt vrijwilligers een kleine dagvergoeding. Voor vrijwilligers van buiten Hoorn is er ook een reiskostenvergoeding. Alle vrijwilligers worden tevoren getraind en er is begeleiding op de werkplek. De eerste trainingen zijn in maart. Daarnaast zijn er voor alle vrijwilligers bijeenkomsten om kennis uit te wisselen en met elkaar contact te hebben. Een keer per jaar is er een uitje.

Aanmelden
Meer weten en/of aanmelden? Kijk op www.halvemaenhoorn.nl/vacatures. Of mail of bel met Ed van den Heuvel (kwartiermaker) of Annemarie Pothaar (inhoudelijk coördinator). Ed van den Heuvel is te bereiken via evdh@halvemaenhoorn.nl of 06 53842975. De contactgegevens van Annemarie Pothaar zijn: annemarie@halvemaenhoorn.nl of 06 10268355.

De gesprekken met kandidaten vinden plaats vanaf week 8. De Halve Maen werkt met een vrijwilligersovereenkomst, vrijwilligersverzekering en vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Onze partners