Bedrijfspand in de Randstad kopen of huren? Hier moet je op letten

18 april 2024 15:20

Bedrijfspand in de Randstad kopen of huren? Hier moet je op letten

In de afgelopen jaren is het aantal ondernemers in Nederland flink gestegen. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Hoewel heel het land aantrekkelijk is om te ondernemen, zien we dat de bruisende Randstad nog steeds een van de meest dynamische regio’s is voor bedrijven. 

Of je nu een start-up hebt waarmee je op zoek bent naar bedrijfsruimte of wanneer je een gevestigde organisatie uit wil breiden in deze regio; de beslissing om een bedrijfspand in de Randstad te huren of te kopen is een belangrijk onderdeel hiervan. Maar: waar moet je zoal op letten bij deze zoektocht? Ga je zelf op zoek of neem je een bedrijfsmakelaar in de arm? In dit artikel vertellen we er meer over.

Kijk naar het kostenplaatje: financiële overwegingen bij huren of kopen

Waar je in eerste instantie op moet letten wanneer je besluit in de Randstad te ondernemen, is of je daar een bedrijfspand of kantoor gaat huren of kopen. Of je gaat huren of kopen, hangt in de meeste gevallen af van je financiële situatie. In het geval van kopen, moet je rekening houden met de aankoopprijs, onderhoudskosten, mogelijke financieringskosten, belastingen en verzekeringen. De laatste jaren zijn de koopprijzen aardig gestegen en is het aanbod, onder andere door het stijgend aantal bedrijven, gedaald.

Daarom komen veel ondernemers uit bij het huren van een bedrijfspand in de Randstad. Op die manier heb je niet te maken met de kapitaaluitgaven en overige risico’s bij het kopen van een bedrijfspand en ben je vaak flexibeler wat betreft de locatie waar je werkt. Houd er echter ook rekening mee dat de huurprijzen in de Randstad behoorlijk hoog kunnen zijn. Kijk dus goed naar wat voor jou de beste oplossing is en wat het beste matcht bij de financiële situatie van je bedrijf.

Locatie van het pand is van groot belang bij je keuze

Een van de grootste voordelen van een bedrijf dat gevestigd is in de Randstad is de locatie. De Randstad staat namelijk bekend om zijn uitstekende bereikbaarheid en de hele gunstige ligging voor zowel nationale als internationale markten. Daarom is het raadzaam om goed te kijken naar het doel van je bedrijf en welk publiek je wil bereiken, zodat je op basis van die bevindingen naar de juiste locatie kunt kijken. Met dat in je achterhoofd is het eenvoudiger om rekening te houden met bepaalde factoren, zoals de bereikbaarheid voor mogelijke klanten en natuurlijk medewerkers.

Check daarom of de locatie goed te bereiken is met de auto, maar ook met het openbaar vervoer en misschien zelfs met de fiets. Steeds meer ondernemers investeren in de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers en stimuleren alles dat met gezondheid te maken heeft. Ook kun je letten op de nabijheid van voorzieningen zoals restaurants, winkels en andere bedrijven. Wanneer de locatie waar je werkt levendig is, kan dit bijdragen aan het aantrekken van meer (potentiële) klanten.

Let ook op de grootte en lay-out van het bedrijfspand

In je zoektocht naar een passend bedrijfspand in de Randstad is het van belang dat je een pand vindt met genoeg ruimte voor het hele bedrijf. Bedenk daarom vooraf al hoeveel ruimte je nodig hebt voor bijvoorbeeld werkplekken, opslag en andere bedrijfsactiviteiten. Dat scheelt je overigens ook nog eens veel tijd in je zoektocht, omdat je gerichter kunt zoeken. Het is belangrijk dat je genoeg ruimte hebt, zonder dat je te veel ruimte hebt, want over het algemeen geldt: des te groter het pand, des te hoger de koop- of huurprijs.

Naast de grootte is het verstandig om te letten op de zogeheten lay-out of indeling van het pand. Het bedrijfspand kan namelijk nog wel groot genoeg zijn, maar zonder een logische indeling voor je bedrijfswerkzaamheden heb je er misschien nog steeds niks aan. Let daarom goed op de kantoorindeling, het totale oppervlak van de vloer, de hoogte van het plafond en of er mogelijkheden zijn om uit te breiden. Ook handig om te weten: kijk naar de parkeergelegenheid.

Schakel een bedrijfsmakelaar in om een pand te vinden

Wat je tot slot moet weten, is dat het inschakelen van een bedrijfsmakelaar veel voordelen biedt wanneer je op zoek bent naar een passend bedrijfspand in de Randstad. Een van die voordelen is bijvoorbeeld dat je zo’n makelaar kunt inhuren voor zowel het huren als het kopen van een pand in deze regio. Verder profiteer je van andere interessante voordelen, zoals:

  • Een bedrijfsmakelaar beschikt over diepgaande kennis van wat er zoal speelt op de lokale vastgoedmarkt voor bedrijven. Zo’n professional begrijpt de actuele trends, de prijsontwikkelingen en natuurlijk het vraag en aanbod.
  • Ook beschikt een bedrijfsmakelaar over een uitgebreid netwerk met contacten binnen de vastgoedindustrie, zoals investeerders en ontwikkelaars.
  • Tot slot bespaar je veel tijd en energie met het inhuren van een bedrijfsmakelaar. Het kopen of huren van commercieel vastgoed is een tijdrovende klus, waar je als ondernemer vaak helemaal geen tijd voor hebt. Terwijl een bedrijfsmakelaar voor je op zoek gaat, kun je je verder richten op de zakelijke kernactiviteiten.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.