Gepubliceerd op 19 maart 2018

Synerlogic en Altop Kunststoftechniek bezegelen een langdurige samenwerking

Eind november van vorig jaar werd bij Synerlogic een van de bulk opslagtanks, afkomstig van Altop Kunststoftechniek, vervangen. Al sinds 2006 werken ze samen, toen Synerlogic verhuisde van het Broek in Arnhem naar Centerpoort in Duiven. Altop Kunststoftechniek leverde destijds alle tanks en leidingen in het nieuwe pand en dat bleek het startschot voor verdere samenwerking. 
Die samenwerking bleef niet beperkt tot levering van tanks en andere technische producten. Ze trekken ook samen op naar andere bedrijven en in ChemieConnect, een samenwerkingsverband van acht bedrijven.

Synerlogic bestaat meer dan 110 jaar. Van oorsprong was het bedrijf van de Coöperatieve Zuivelindustrie. Die hadden een aankoopkantoor dat letterlijk alles aankocht voor de zuivelindustrie. Later zijn ze de inkoop ook gaan doen voor alle melkveehouders. 
In 1985 werd het bedrijf verzelfstandigd en tien jaar later nam vader Kwakman het bedrijf over. CEO Andre Kwakman is samen met zijn zus de tweede generatie die aan het roer staat van Synerlogic. “Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met de heroriëntatie op onze strategie. Alles wat we doen staat vooral in het teken van levensmiddelen en de levensmiddelenindustrie. We hebben een kerstboom aan merk- en bedrijfsnamen. 
Dat willen we zoveel als mogelijk weer onder één noemer brengen”, legt Andre Kwakman uit. “Onze pay-off is ‘adding value to food’. 
Wij geloven dat iedereen recht heeft op kwalitatief hoogwaardige en veilige voeding. We zoeken daarom naar duurzame oplossingen door de hele keten heen, in de supply chain en logistiek, maar ook in onze producten en dat zijn kort samengevat alle essentiële ingrediënten en chemie die nodig zijn.”

Synerlogic ontwikkelt en produceert reinigings- en desinfectiemiddelen, ingrediënten en chemie die ze vermengen en afvullen van literfles tot aan 1.000 literboxen en zelfs tankwagens. “We nemen ook verpakkingen retour die we hier reinigen en weer afvullen”, verduidelijkt Andre Kwakman. Omdat wij actief zijn in de food, feed en chemie moeten we voldoen aan veel wet- en regelgeving. We willen daarin graag vooroplopen en hebben daarom acht mensen fulltime werkzaam op de SHEQ-afdeling.” SHEQ staat voor safety, health, environment en quality. “We leveren direct bij zo’n 40.000 klanten wereldwijd. Van ambachtelijke eenmanszaken tot industrie”, aldus Kwakman.

Zelf begonnen

Altop Kunststoftechniek kent een hele andere historie. Chiel Berndsen richtte zelf Altop op. De selfmade man begon zijn carrière al vroeg bij Vink Kunststoffen na zijn MTS. Hij koos ervoor om snel te gaan werken en zo ervaring op te doen in plaats van verder studeren aan de HTS. Hij heeft daar alle facetten van de bedrijfsvoering meegekregen. “Ik wist op de MTS al dat ik voor mezelf ging beginnen. 
Ik heb in 1998, op mijn 24e, mijn broer gebeld: We gaan voor onszelf beginnen. Ik werd direct ingehuurd door mijn oude werkgever voor een half jaar en mijn broer voor een jaar bij ASML. Daarna kwam ik op kantoor en had voor Unica in Arnhem een nieuwe installatie getekend. Zij vroegen mij om het ook uit te voeren. Ik had niemand in dienst, maar zij drongen aan. 
Ik kon met Vink een goeie deal maken en huurde acht monteurs in. Zo ben ik begonnen”, blikt Chiel Berndsen terug. Aanvankelijk als Teken- Adviesburo Berndsen, maar twee jaar later als Altop Kunststoftechniek. “Bij AVR in Westervoort wisten ze dat ik voor mezelf was begonnen. Ik kende ze nog van mijn vorige werk en ze nodigden me uit om te komen praten. Ik nam ondertussen een gepensioneerde maar fitte monteur in dienst.” Altop Kunststoftechniek biedt oplossingen op het gebied van kunststof apparatenbouw en leidingsystemen en maakt onderdeel uit van de Altop Groep. De twee andere bv’s van de Altop Groep zijn, Altop International dat zich richt op luchtbehandelingskasten en Arveon, dat producten maakt voor de waterwereld. Inmiddels heeft de Altop Groep 60 mensen in dienst.

De wil om samen te werken

De bedrijven trekken inmiddels vaak samen op naar klanten. “Refresco, producent van frisdranken en Vecozuivel, producent van biologische melkproducten, zijn mooie recente voorbeelden van samenwerking met Synerlogic”, vertelt Chiel Berndsen. 
“Wij vullen elkaar aan en als de klant tevreden is, dan zijn wij dat ook.” Inmiddels gaat de samenwerking nog verder en zijn beide heren participant aan ChemieConnect, een samenwerkingsverband van acht partners in de chemiesector. “De complete keten die met chemie te maken heeft ondervangen we met acht partners. Het hoofddoel van ChemieConnect is kennisdelen en samenwerken”, stelt Chiel Berndsen. “We kunnen met deze samenwerking de klant van begin tot eind compleet adviseren. Je kunt een prachtige mooie opslagtank leveren, maar als de rest niet klopt is de klant niet blij of andersom, een kwalitatief chemisch product in een lekkende tank is een ramp”, vult Andre Kwakman aan. “Je kunt je integrale chemievragen kwijt bij het platform.” Naast Altop en Synerlogic werken IA-groep voor de wet- en regelgeving, Hamer Installatietechniek uit Apeldoorn, Agidens voor de automatisering, en nog wat clubs met inhoudelijke materiaalkennis mee aan ChemieConnect. Tot nu toe was er geen samenwerking op het gebied van chemie. “In Nederland is men te bang om samen te werken, maar je moet uitgaan van je eigen kracht”, vindt Chiel Berndsen. “Wij hebben de wil om samen te werken en te delen”, aldus Andre Kwakman. Onlangs is ChemieConnect gelanceerd op de Aqua Nederland Vakbeurs.«

www.altop.nl
www.synerlogic.nl
www.chemieconnect.nl

Onze partners